Lidové noviny

Tři minuty sebraly trofej

- ROBERT RAMPA

Hokejisté Hradce Králové ve finále Ligy mistrů prohráli s Frölundou 1:3. Švédský tým rozhodl obratem v závěru první třetiny a raduje se již ze čtvrtého titulu.

HRADEC KRÁLOVÉ / PRAHA Historicky první finále Ligy mistrů konané na české půdě překvapení nepřineslo. Nadějný start, vyšperkova­ný Koukalovým gólem, rozmetal tragický závěr první třetiny, kdy gólman Mazanec a jeho obrana třikrát zaváhali.

Ve zbytku utkání stačilo Frölundě dodržovat zodpovědný systém. Hradec téměř vůbec nepouštěla k vlastnímu brankáři a došla si pro pohodlné vítězství. Už čtvrté z celkových šesti v Lize mistrů!

„Každý do toho dal maximum. Bylo poznat, že Frölunda je trošku někde jinde,“uznal brankář Marek Mazanec.

Hradec si tak z putování Ligou mistrů odnese dohromady 265 tisíc eur (50 tisíc musí dát Frölundě jako povinnou kompenzaci za pořádání finále). Z celkové částky získali domácí hned 140 tisíc za finálovou prohru, naopak slavící švédský mančaft bere za výhru navíc 300 tisíc eur.

Porážka, ale úspěch

Druhé česko-švédské finále (před třemi lety prohrála se stejným soupeřem Sparta v prodloužen­í) probíhalo z pohledu Hradeckých zprvu velmi nadějně. Domácí se prosadili v početní výhodě jako první po faulu na kapitána Smoleňáka před brankovišt­ěm. Gól vstřelila v sedmé minutě druhá přesilovko­vá formace – mezi kruhy zužitkoval Koukal pěknou nahrávku Pavlíka. To bylo radosti! Tolik, že rozjaření spoluhráči povalili 37letého útočníka na zem. „Dostal jsem puk a osobně nevím, kam jel jejich obránce. Jestli čekal, že pojedu k mantinelu. Vzal jsem si to na střed a vystřelil jsem nahoru na vyrážečku,“popsal Koukal svůj gól.

„Začátek zápasu jsme měli dobrý, prvních deset minut. Dali jsme gól, hráli jsme dobře,“chválil za vstup do utkání Smoleňák.

Hra plynula dál a počáteční převaha Hradce uvadala. Možná za to mohla i slova trenéra Vladimíra Růžičky, jehož zachytily mikrofony, jak svěřence o komerční přestávce nabádá: „Nenechte se těmi lidmi vyhecovat! Chce to hrát v klidu.“

Branky a nahrávky: 7. Koukal (F. Pavlík, Cibulskis) - 17. S. Hjalmarsso­n (J. Lundqvist, Lasch), 19. Friberg (Grönlund), 20. Sundström (Ekbom, Fagemo). Rozhodčí: Vikman, Kaukokari (oba Fin.) Hofer (Něm.), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. Diváci: 6890.

Hradec: Mazanec - Gaspar, Nedomlel, Cibulskis, Čáp, Váchal, F. Pavlík, Zámorský, Šalda - Smoleňák, Cingel, M. Chalupa - Kevin Klíma, Lev, R. Pavlík - Jergl, Koukal, Perret - Dragoun, Kubík, Miškář.

Frölunda na Mazance recept chvíli hledala, ten jí to znepříjemň­oval výbornými zákroky, jenže jako by po několika pokusech švédský soupeř zjistil, že cesta za jeho záda není zas tak složitá. Třemi góly v rozmezí 17. a 20. minuty Frölunda rázně dupla a dokázala, že finále umí. Během 172 sekund se postupně prosadili v přesilovce do prázdné brány Hjalmarsso­n, dorážející Friberg a tečující Sundström. „Ukázali, že jsou silné mužstvo,“glosoval soupeřův obrat trenér Mountfield­u Růžička.

V dalším průběhu Frölunda takticky excelovala, Hradec se mohl k optické převaze nadechnout pouze v oslabeních a zkraje třetí třetiny. I proto domácí vypálili za celý zápas jen 18 střel. Případný závěrečný nápor pak zhatil Chalupův faul čtyři minuty před koncem.

I přes porážku jde o velký úspěch hradeckého klubu, jehož šéf Miroslav Schön v předešlých letech Ligu mistrů kritizoval a nechtěl ji kvůli finanční náročnosti hrát. „Na začátku nikdo moc nečekal, že se dostaneme takhle daleko. Navíc si myslím, že i finále jsme odehráli obstojně,“těšilo Mazance. „Užili jsme si to, bylo to krásné. Jen ta třešnička tomu chybí.“

Hradec Králové Frölunda 1 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia