Lidové noviny

Slovní úlohy II

MATEMATIKA 5. TŘÍDA

-

Dnes se podíváme na slovní úlohy, ve kterých se více pracuje s časovými údaji. Převody jednotek jsme již probírali, tuto znalost nyní uplatníme: Hodiny ukazují 6:36 a za půl hodiny začne zvonit budík. Zapište, v kolik hodin budík spustí.

Výpočet není nijak těžký, je ale důležité být při řešení pozorný, zda část uvedená v minutách již nepopisuje další celou hodinu. Počítáme tedy 6:36 + 0:30 = 7:06. Části zápisu uvedené v minutách jsme sečetli tj. 6:36 + 0:30 = 6:66, a protože víme, že 60 minut tvoří celou hodinu, tuto část převedeme do části popisující počet hodin. Budík začne zvonit v 7:06.

Do záznamovéh­o archu uvádíme podle instrukcí z úvodní strany testu pouze konečný výsledek svého počítání. Některé slovní úlohy se nám na první pohled mohou zdát komplikova­né a jejich řešení zřejmě zabere více času. Proto je důležité mít na paměti zásadu, jak vhodně postupovat při vypracováv­ání testu. Nejprve zodpovíme příklady, které nám připadají nejsnazší, a teprve poté se vrátíme k úlohám, které vyžadují hlubší zkoumání.

Zadání takové úlohy může vypadat takto:

Ve všech pytlíčcích je stejný počet korálků. V některých jsou pouze žluté korálky a ve zbytku jsou žluté i modré. Pytlíčků s jen žlutými korálky je 21. Ve zbylé čtvrtině pytlíčků je vždy o polovinu více modrých korálků než žlutých. Dohromady je modrých korálků 105. Vypočtěte počet všech žlutých korálků. Určete nejmenší počet pytlíčků, které potřebujem­e na uskladnění všech žlutých korálků.

Postup řešení sice není předmětem hodnocení, i tak je ale dobré vypsat si důležité jevy a vztahy ze zadání. Odkrytí dalšího kroku výpočtu pak bývá jednodušší než při opětovném hledání v dlouhém textu slovní úlohy.

3 čtvrtiny pytlíčků ... 21 1 čtvrtina pytlíčků ... 21 : 3 = 7

V jedné čtvrtině pytlíčků je 105 modrých korálků, v každém z nich je tedy 105 : 7 = 15 modrých korálků. Víme, že v 7 pytlíčcích je o polovinu více modrých korálků než žlutých, takže snadno odvodíme, že žlutých korálků je v těchto pytlíčcích 10. Do každého pytlíčku se tedy vešlo celkem 15 + 10 = 25 korálků. žlutých korálků ...

... 21 · 25 + 7·10 = 595

Odpověď na první otázku tedy již známe, ale pro zodpovězen­í druhé otázky je třeba ještě dopočítat 595 : 25 = 23 zbytek 20. Na uskladnění všech žlutých korálků je tedy třeba nejméně 24 pytlíčků. Do záznamovéh­o archu zapíšeme oba výsledky, tj. čísla 595 a 24.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia