Lidové noviny

Čas kníračů

-

Milouši, když se ti něco takového udělalo pod nosem, měl bys ve společnost­i před to dávat kapesník. Zhruba tak nějak zní replika z Jirotkova Saturnina, když se mladý člen skupiny rozhodne pěstovat si pro zvýšení mužnosti knír. A právě na ni si Čekstajl vzpomněl při pohledu na fotografii z nedávného newyorskéh­o večírku, na níž je zvěčněn Timothée Chalamet. Jedna z největších mladých hereckých hvězd současnost­i – a zároveň ten, kdo udává trendy v pánské módě – se tam totiž vypravila s chlapecky ochmýřeným horním rtem.

Podle módních expertů jde o potvrzení nastupujíc­ího trendu „kníračů“. Aneb doba, kdy vládly profesioná­lně upravené plnovousy, začíná končit. Jestli v tom hraje roli i fakt, že jeden pán se ohradil, aby jeho fotka byla používaná jako ilustrace hipstera, a pak zjistil, že jde o jiného vousáče, není známo. a protestem proti establishm­entu. A údajně podobnou úzkost jako tehdy prožíváme i dnes. A tak i reakce je podobná.

Jistý vzdor vlastně znamenaly kníry i ve 20. letech před sto lety. Tehdy do módy vešly po první světové válce jako projev toho, že muži opět převzali kontrolu nad svým životem. V bitevním poli totiž museli být hladce oholeni, jinak by jim nepřiléhal­y, a tudíž nefungoval­y plynové masky.

Jediná rada na závěr – pozor na to, aby vám při vytváření toho správného tvaru nevyšel hitlerovsk­ý kartáček.

Doba, kdy vládly profesioná­lně upravené plnovousy, začíná končit. Kníry, jak se zdá, mají více vyjadřovat osobitost. A dá se s nimi víc vyhrát.

Autor je redaktorem Seznam Zpráv

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Hlavně být svůj. Skoro každý umí jmenovat nějakého slavného nositele fantastick­ého kníru. Přitom každý ten knír je jiný a osobitý. Ten, s nímž se na veřejnosti ukázal herec Timothée Chalamet, je osobitě řídký.
FOTO PROFIMEDIA Hlavně být svůj. Skoro každý umí jmenovat nějakého slavného nositele fantastick­ého kníru. Přitom každý ten knír je jiný a osobitý. Ten, s nímž se na veřejnosti ukázal herec Timothée Chalamet, je osobitě řídký.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia