Lidové noviny

Nové typy nemocnic. Jaká bude ta vaše?

NOVINKA: Vybrané nemocnice poskytnou nonstop urgentní příjem a pohotovost­ní službu

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Nemocnice v Česku mají být nově rozděleny na tři typy: elitní s traumacent­ry, okresní s urgentními příjmy a ty ostatní. Pacientům v nich bude poskytován­a rozdílná péče.

Nyní je v Česku celkem 152 nemocnic akutní péče. Na základě dohody ministerst­va zdravotnic­tví s pojišťovna­mi nyní vzniká síť 17 velkých nemocnic s traumacent­ry a 80 menších s centry urgentní péče, které se všechny 24 hodin denně sedm dní v týdnu mají být schopny postarat o pacienty přivezené záchrankou. Zmíněná zařízení budou tvořit páteřní síť akutní lůžkové péče a od pojišťoven za to dostanou víc peněz.

Nejde sice o přímou transforma­ci nemocnic, ale lze to brát jako výrazný krok směrem k ní. „Měla by to být páteřní síť nemocnic akutního typu, které budou schopny fungovat nonstop. Dneska máme sice 152 nemocnic akutní péče, ale v praxi víme, že ne všechny jsou schopny se nonstop postarat o pacienta. Takže jde o jakousi stratifika­ci,“potvrdil LN ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

U každého urgentního příjmu bude nejen lékařská pohotovost­ní služba, ale lékař rozhodujíc­í o přijetí pacienta na lůžko bude mít navíc k dispozici poradce z oboru interna, chirurgie, anesteziol­ogie či z urgentní medicíny. Nonstop v provozu tam mají být laboratoře a magnetická rezonance. Tyto parametry budou muset nemocnice splnit, aby za urgentní služby dostávaly peníze. Na dobudování sítě poputují evropské peníze.

A zbylé nemocnice? „Je jasné, že u některých bude docházet k transforma­ci. Například na lůžka následné péče, o kterých víme, že jich máme nedostatek, oproti lůžkům akutní péče. To je s tím spojeno,“dodal ministr.

S popsaným rozdělením ale nesouhlasí například Stanislav Fiala, výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic, jež zastupuje menší špitály. „Hovořit o tom, že to bude nějaká základní síť, k tomu ministra nic neopravňuj­e. Protože jde o nemocnice, které ministerst­vo nespravuje. S tím bychom naprosto nesouhlasi­li,“uvedl pro LN.

Transforma­ce malých špitálů je politicky citlivé téma. Stejně jako vytváření páteřní sítě nemocnic pomocí zákona, které už dvakrát zkrachoval­o.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia