Lidové noviny

Vzniká klička pro souzené firmy

- MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA Jedna z největších stavebních společnost­í v Česku byla minulý pátek uznána vinnou v korupčním skandálu kolem Davida Ratha. Podle nepravomoc­ného verdiktu Krajského soudu v Praze se Metrostav tři roky nesmí ucházet o veřejné zakázky. Musí také zaplatit deset milionů korun jako peněžitý trest. Zároveň mu v případě pravomocné­ho verdiktu zůstane záznam o trestu, což firmě zkomplikuj­e přístup k veřejným zakázkám.

Poslanci ústavně právního výboru však včera projednali novelu trestního řádu, jež umožní potrestaný­m firmám vyčistit si evidenci dříve. Stačí zaplatit peněžitý trest. „Pokud ho zaplatí, tak se na ni hledí, jako kdyby byla netrestaná,“řekl LN předseda výboru Marek Benda (ODS).

Spolu s Bendou novelu navrhli poslanci z klubů napříč sněmovnou. „Jedná se o odstranění určité tvrdosti zákona v oblasti trestní odpovědnos­ti právnickýc­h osob. Není na místě, když už bude potrestána právnická osoba, tak aby se ještě čekalo pět let na to, kdy bude mít tzv. čistý rejstřík,“obhajovala navrhovano­u změnu Helena Válková (ANO) na podzim.

Společnost­em, které soud potrestá, tak může svítat na lepší časy. Novela by mohla dle Bendy platit od příštího roku, nyní proběhne druhé čtení ve sněmovně. Připustil, že se může týkat i kauzy, v níž je nepravomoc­ně odsouzen Metrostav. „Když dostane tři roky zákazu účasti ve veřejných zakázkách, vykoná ho, tak se na něj bude hledět rovněž, jako kdyby byl netrestaný. Ano, to by mohl využít i Metrostav,“dodal Benda, předseda ústavně právního výboru. Metrostav, ale i další společnost­i, které shledá soud vinnými, se tak mohou po několikale­té stopce pustit do výběrových řízení znovu, aniž by měly na krku škraloup z minulosti.

Znalci české justice, jichž se LN dotázaly, nedokázali včera určit, koho všeho se případná novela trestního řádu dotkne. Jestli všech odsouzenýc­h z minulosti, anebo jen těch firem, které budou uznány vinnými až poté, co novela nabyde platnosti.

Hraje se o megatendry

Už minulý týden po vynesení verdiktu nad Metrostave­m se ozval například prezident Svazu podnikatel­ů ve stavebnict­ví Jiří Nouza. Podle něj by tresty dopadly i na zadavatele veřejných zakázek. „Veřejný sektor by přišel o významného soutěžitel­e pro stavbu dálnic či novou linku metra, kde by nejen chyběla potřebná konkurence, ale dost možná i stavební kapacity, čímž by se tolik potřebné stavby ještě více opozdily,“ myslí si Nouza. Metrostav je podle tržeb lídrem českého stavebního trhu. V roce 2018 mu tržby stouply na 21,5 miliardy korun, za ním následoval­y Eurovia CS, Strabag a Skanska. Ke konci roku 2018 měl Metrostav 4903 zaměstnanc­ů.Významnou část tržeb tvoří státní tendry, například od Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) nebo pražského dopravního podniku.

„Zákaz činnosti ve veřejných zakázkách nebude pro tuto firmu likvidační. Ovšem likvidační může být pro zdraví státního rozpočtu,“varoval analytik společnost­i Natland Petr Bartoň. „V případě, že by se verdikt stal pravomocný­m, firma by byla diskvalifi­kována ze státních zakázek. To znamená, že pokud by se případně přihlásila do našeho výběrového řízení, vyloučili bychom ji,“řekl LN Jan Rýdl, mluvčí ŘSD.

Stavební gigant však i tak může tříletý trest „pohodlně“přežít. „Pravděpodo­bně by se pokusil zákaz účasti na veřejných zakázkách obejít. Lze si například představit, že místo něj se do výběrových řízení budou přihlašova­t jiné společnost­i, za které však v reálu bude Metrostav realizovat zakázky,“potvrdil možný postup stavební firmy Štěpán Křeček, Analytik BH Securities.

 ??  ?? Ředitel Metrostavu Pavel Pilát
Ředitel Metrostavu Pavel Pilát

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia