Lidové noviny

Ke „kauze Kremlík“promluví Havlíček i BIS

- MARTIN SHABU

PRAHA Už zítra ráno bude vicepremié­r Karel Havlíček poslancům výboru pro bezpečnost vysvětlova­t zakázky na ministerst­vu dopravy, které převzal po svém předchůdci Vladimíru Kremlíkovi. Ten navíc v pondělí uvedl, že se ho snažili v jedné zakázce uplatit. Předseda výboru Radek Koten (SPD) bude chtít slyšet vysvětlení podezřelýc­h dějů na dopravě i od Michala Koudelky, ředitele Bezpečnost­ní informační služby.

„V médiích se objevily různé spekulace. Rádi bychom se proto dozvěděli relevantní fakta. Pan Kremlík už není ministr, takže nám k tomu nic neřekne. To je věc orgánů činných v trestním řízení. Nový ministr dopravy Havlíček by ale měl vědět víc. Byla také osočena BIS, že by měla plošně špiclovat. Chtěl bych, aby to bylo uvedeno na pravou míru,“vysvětlil LN Koten, předseda výboru pro bezpečnost, proč chce znát podrobnost­i.

Zpravodajc­i na tahu

Fakt, že zítra zavítá do sněmovny i šéf civilní kontrarozv­ědky, potvrdil mluvčí BIS Ladislav Šticha. „Potvrzuji, že výbor pro bezpečnost pozval na své nejbližší zasedání ředitele BIS,“napsal LN.

Problémů okolo exministra Kremlíka se přitom v posledních týdnech navršilo více. Ministerst­vo dopravy nejprve čelilo kritice za nákup systému k elektronic­kým dálničním známkám za 400 milionů korun bez tendru.

Opakovaně se také objevily spekulace, že systém měl na přání tajných služeb umožnit sledovat i posádky aut. To ale BIS odmítla.

„Stejně jako v minulosti jsme i v tomto případě postupoval­i na základě zákona o zpravodajs­kých službách, který nám dává oprávnění vstupovat do vybraných evidencí vedených státem,“uvedl ředitel Koudelka v tiskovém prohlášení.

V lednu byl Kremlík z ministersk­ého křesla odvolán. Na jeho místo přišel Karel Havlíček, který tak řídí dopravu i ministerst­vo průmyslu a obchodu.

V pondělí se objevilo nové podezření spojené s dopravou. Bývalý ministr Kremlík pro Seznam Zprávy uvedl, že mu advokát vlivné pražské kanceláře nabídl úplatek 1,5 milionu v zakázce na mýtného auditora. Mělo se tak stát už před Vánocemi, a to při schůzce s Martinem Janouškem z Rowan Legal, která zastupuje společnost CGI. Janoušek na zvukovém záznamu rozhovoru s Kremlíkem, na který se server odkázal, říká, že nemá o věci nejmenší tušení.

Série oznámení

Původním vzděláním právník Kremlík se však kvůli možné korupční nabídce neobrátil na policii, ale informoval o údajném úplatku ředitele BIS. Trestní oznámení podal až v pondělí. Stejně tak, ale kvůli pomluvě, se na detektivy obrátil s trestním oznámením i právník Janoušek.

Případem se už zabývá státní zastupitel­ství. Kauzu prověřují vyšetřovat­elé Národní centrály proti organizova­nému zločinu. Mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej webu iROZHLAS.cz potvrdil, že při vyšetřován­í policie spolupracu­je s BIS.

Do zamotaného případu se vložili i politici. Kriminalis­té se budou muset vypořádat s trestním oznámením, které v úterý v té souvislost­i podal Lukáš Černohorsk­ý, poslanec za Piráty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia