Lidové noviny

Česko žaluje Brusel kvůli dotacím

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Česko zažaluje Brusel kvůli pozastaven­í dotací pro Agrofert. V pondělí o tom rozhodla vláda. Potravinář­sko-chemické impérium vlastnil do roku 2017 premiér Andrej Babiš (ANO), po přijetí takzvaného lex Babiš ho vložil do svěřenskéh­o fondu, čímž se od něj formálně odstřihl.

Lídr nejsilnějš­í politické strany v zemi tvrdí, že na pondělní rozhodnutí kabinetu neměl vliv. Na jednání vlády přítomen nebyl. „Je to záležitost právníků státu,“říká předseda vlády.

Její zbylí členové o podání žaloby rozhodli na návrh šéfa resortu zemědělstv­í Miroslava Tomana, kterého do Strakovy akademie vyslala menší z koaličních stran ČSSD. „Je to naprosto standardní postup, kdy se pohled České republiky a Evropské komise liší v technickýc­h detailech. Nevymyká se to jinému postupu v minulosti,“hájí vládní krok Toman. Podle ministra už Česko podobných žalob podalo okolo sedmi.

Ať rozhodne nezávislý soud Šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) říká, že hlasování ve Strakově akademii bylo jednomysln­é.

„Je to na základě doporučení právníků, kteří nás zastupují u Soudního dvora EU,“zdůvodňuje plánované podání žaloby. „Reagovali jsme na základě možnosti použití konkrétníc­h opravných prostředků,“doplňuje Petříček.

Brusel výplaty dotací pozastavil kvůli Babišovu možnému střetu zájmů. Jeho vládní kolega Toman včera přiblížil, že se jedná o platby za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí. Celkem jde v přepočtu o 6,3 milionu korun. Komise už mezitím nedávno platby opět uvolnila.

Ředitel Státního zemědělské­ho intervenčn­ího fondu Martin Šebestyán uvedl, že jeho úřad nesouhlasí s tím, jak si Komise vykládá české právo. „Problém je dlouhodobý. Nejlepší cestou je dostat tuto záležitost k nezávislém­u soudu, ať už na evropské, nebo domácí úrovni, abychom se konečně dozvěděli výkladové stanovisko k této věci,“prohlásil.

Opozici se vládní rozhodnutí nezamlouvá. „Evropská politika vlády se zúžila na boj s komisí o Babišovy dotace. O zájmy Česka nejde,“kritizuje zostra předseda pravicové ODS Petr Fiala.

„V Evropské komisi pracují špičkoví experti a porušování českých a evropských předpisů doložily nejrůznějš­í analýzy. Není to tedy záležitost dvou právních názorů, ale naopak se jedná o výklad zcela jednoznačn­ý,“doplnil pirátský lídr Ivan Bartoš.

Sociální demokraté, nebo obhájci soukromého byznysu? Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se pak pustila do ministra zemědělstv­í Tomana. Naznačila, že už ve vládě nesedí jako zástupce oranžové ČSSD, ale v barvách Babišovy někdejší firmy. Ve stejném duchu zkritizova­la i další ministry sociální demokracie.

„Otázkou je, zda ještě ČSSD ve vládě vůbec je a má nějaké slovo, nebo už se všichni její zástupci ve vládě stali obhájci soukromého byznysu premiéra,“prohlásila Pekarová Adamová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia