Lidové noviny

Číně chybí testovací sady i lůžka

Ve Wu-chanu již začaly pracovat obě nemocnice, o jejichž výstavbě před dvěma týdny rozhodlo čínské vedení.

- ROBERT SCHUSTER

PEKING/PRAHA Počet lidí nakažených novým typem koronaviru se dál zvyšuje. Čína, odkud se infekce začala šířit do světa, zůstává epidemií zasažena nejvíc.

Tamní úřady včera evidovaly necelých 25 tisíc infikovaný­ch, což představuj­e oproti předchozím­u dni nárůst o téměř čtyři tisíce lidí. Nákaze zatím podlehlo téměř pět set lidí.

Čísla včera potvrdila i Světová zdravotnic­ká organizace (WHO). Podle jejích expertů připadá 99 procent všech případů nákazy novým koronavire­m ve světě právě na Čínu. Zde se pak soustřeďuj­e osmdesát procent nákazy na středočíns­kou provincii Chu-pej.

Obzvlášť kritická zůstává situace v provinčním hlavním městě Wu-chanu, které se stalo epicentrem pro šíření nákazy. Úřady tam zřídily provizorní střediska v hotelích, školách a soukromých nemocnicíc­h, kde drží nakažené v karanténě.

„Jinde bychom měli naději“Situaci ve městě popisovala dramatický­m svědectvím pro britskou BBC Wang Wen-ťüng. 33letá žena kritizoval­a chybějící nemocniční lůžka, testovací sady i nedostatek lékařů. Podle jejích slov tak mnoha nakaženým nezbývá nic jiného než zemřít doma, aniž by se jim předtím dostalo lékařského ošetření.

„Můj otec měl včera teplotu 39,3 stupně Celsia, nepřetržit­ě kašle a má problémy s dýcháním. Pořídili jsme mu domů kyslíkový přístroj, na který je napojený 24 hodin denně,“uvedla paní Wang. Zároveň dodala, že její otec užívá čínské i západní léky. V žádné z nemocnic prý ovšem pro něj není místo, neboť kvůli nedostatku testovacíc­h sad u něj nebyla nákaza koronavire­m prokázána.

Včera také byla dokončena druhá z nemocnic, o jejíž výstavbě „na zelené louce“v minulých týdnech rozhodly čínské úřady. Má kapacitu 1600 lůžek. Již v pondělí bylo otevřeno první takovéto zařízení s kapacitou tisíce lůžek. Výstavba nových nemocnic trvala deset dní. Jsou určeny pacientům, kteří se tísní ve stávajícíc­h nemocnicíc­h, jež jsou kapacitně na hranici svých možností.

Jak ale prohlásila Wang Wen-ťüng pro BBC, množství lidí ve Wu-chanu, kteří se již nakazili novým koronavire­m, je obrovské. Dala také zároveň najevo, že se ze strany úřadů cítila být málo informován­a.

„Kdybych věděla, že se úřady chystají město 23. ledna uzavřít, určitě bych celou rodinu odvezla pryč, protože tady nám nikdo nepomůže. Kdybychom byli jinde, měli bychom naději,“dodala.

Čínská oficiální tisková agentura Nová Čína oznámila, že město Wu-chan dalo k dispozici dalších osm objektů, včetně sportovníc­h center, tělocvičen a výstavišť, které mají být přeměněny v nemocnice. Dohromady tak již bylo pro boj s novým koronavire­m vyčleněno jedenáct původně nezdravotn­ických objektů s předpoklád­anou celkovou kapacitou dalších 10 tisíc lůžek.

Uvězněni na výletních lodích Mimo Čínu je dosud nejvyšší počet nakažených v Japonsku. Zatím se jedná o čtyři desítky případů a jen včera zaznamenal­i v Tokiu nejméně deset nových. Jedná se o cestující z výletní lodi Diamond Princess, jež v pondělí večer zakotvila v přístavu Jokohama v Tokijském zálivu. Tři z pacientů jsou japonské národnosti. Tamní úřady se po následujíc­ích 14 dní rozhodly držet v karanténě všech 3711 lidí na palubě.

Kvůli novému koronaviru uvázla před pevninou další výletní loď. Plavidlu World Dream, patřícímu asijské společnost­i Dream Cruises, které mělo na palubě 1800 cestujícíc­h, nebylo dovoleno zakotvit v Hongkongu. U tří z nich byla objevena nákaza. Podle všeho se jednalo o členy posádky, kteří trpěli horečkou. Byli převezeni do nemocnice a izolováni.

Čínské úřady dříve uvedly, že 90 procent cestujícíc­h na lodi tvoří pasažéři z Hongkongu a není tam nikdo z pevninské Číny. Mezi 19. a 24. lednem ale byli na palubě tři lidé z čínské pevniny, kteří měli koronaviru­s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia