Lidové noviny

Koronavir zpomalí ekonomiku

-

Do Česka se z Číny dováží například brzdy, sloupky řízení, airbagy nebo bezpečnost­ní pásy. Jde ale jen o zlomek dílů, které tuzemské automobily potřebují. „Zatím žádné zprávy o negativním vlivu na český automotive nemáme,“říká mluvčí Svazu automobilo­vého průmyslu Vojtěch Severýn.

Automobilk­y mají podle dostupných informací dostatek potřebných dílů, případně je dokáží nahradit jinými zdroji. Svou roli hraje i zpoždění mezi vyrobením dílu v Číně a jeho dodáním na český trh. Automobilo­vý průmysl se v tomto směru navíc v posledních letech proměnil. Výrobu dříve často zastavily spory, které měl dodavatel se svými subdodavat­eli, či problémy s kvalitou dílů nebo třeba požár závodu na součástky. Postupně se proto přešlo na systém, kdy je co nejvíce dílů dostupných i z jiných zdrojů.

Menší firmy ale tuto výhodu nemají a na dodávkách čínských dílů mohou být závislé. Svaz průmyslu zatím takové potíže neřeší.

Problémy ale mohou mít i firmy v opačném směru. Tedy ty, které závisí na stále důležitějš­ím čínském trhu. Nyní není možné tam kvůli obchodu cestovat a domlouvat nové kontrakty. „Dopady na český byznys v Číně kvůli šíření koronaviru nepochybně budou. Respektive už jsou,“řekl LN David Smrkovský, spoluzakla­datel a jednatel obchodní společnost­i China Czech Associates.

Ropa o něco zdražila

Jistou naději na změnu daly zatím nepotvrzen­é zprávy o novém léku. To okamžitě zvýšilo ceny akcií i ropy, i když na hodnoty před vypuknutím epidemie se nevrátily.

Zatím se ale nezdá, že by řešení přišlo brzy. Znovuzprov­oznění řady čínských továren se včera opět odložilo. Automobilk­y jako General Motors, Volkswagen (včetně české Škody) nebo Toyota nezačnou vyrábět dříve než v pondělí. Ty další počítají, že se vyrábět nebude celý příští týden.

„Výrobci aut budou čelit vážným problémům s dodávkami dílů, něco takového během SARS nebylo,“říká Cui Dongshu, šéf čínské automobilo­vé asociace.

A odkazuje přitom na podobnou epidemii z roku 2003 – tehdy se ale v Číně vyráběl zlomek aut a jen nepatrná část autodílů. Problém je nyní o to větší, že právě region kolem Wu-chanu, kde je ohnisko nákazy, patří mezi místa, v nichž se výrobci autodílů soustředí.

Zatímco tehdy se v Číně vyrobily dva miliony aut za rok, nyní se stejný počet zvládne za jediný měsíc. Každý týden zavřených továren znamená půl milionu nevyrobený­ch aut.

Prázdná jsou letadla i hotely Potíže mají ale i další firmy. Odstávku svého čínského závodu prodloužil také výrobce letadel Airbus. Kdy se produkce obnoví, není jasné. Airbus prakticky není schopen dovážet potřebné díly. Vázne totiž i doprava. Kamiony je problemati­cké sehnat, lodě zdržují stále přísnější kontroly posádek i nutné karantény v zahraniční­ch přístavech. Rejdaři odhadují, že v prvním čtvrtletí kvůli koronaviru přepraví o šest milionů kontejnerů méně, než předpoklád­ali.

Silný dopad má virus i v cestovním ruchu. Z Číňanů se v posledních letech stal jeden z největších motorů globálního turismu. Nyní chybí v letadlech, v hotelích i v restaurací­ch po celém světě. V Česku tvoří čínská klientela zhruba šest procent hostů v hotelích, podle jejich české asociace jsou čeští hoteliéři schopni se s tímto výpadkem vyrovnat.

Mnohem větší dopad má náhlá absence čínských turistů na země v Asii. V Thajsku, Koreji nebo Japonsku čínští turisté dominují. Tvrdě úbytek dopadá i na hotely v Austrálii i například v New Yorku, kde jsou Číňané po Britech druhými nejčastějš­ími hosty.

Problém mají i letecké společnost­i, které postupně zcela zastavují lety do Číny. Letušky i piloti zůstávají na nucených dovolených a situace se projeví i na prodejích letadel. Například Randy Tinseth, viceprezid­ent marketingu divize civilních letadel Boeingu, řekl, že situace zamává jinak optimistic­kým výhledem letectví. Virus sníží zisky aerolinek kvůli menšímu počtu cestujícíc­h a ve výsledku tak dopadne na ekonomiku jako celek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia