Lidové noviny

Test bez příznaků nemá smysl

-

PRAHA Pět evakuovaný­ch Čechů z Číny budou lékaři pražské Nemocnice Na Bulovce znovu testovat na nový typ koronaviru jen v případě, že se u nich objeví příznaky. Dvakrát denně se jim měří teplota. Do úterý bylo v Česku vyšetřeno 50 lidí, z nich 17 na Bulovce. Výsledky všech byly negativní.

V noci na pondělí bylo na Bulovku převezeno pět lidí, kteří byli evakuováni z Číny. Podle lékařky Kliniky infekčních, parazitáln­ích a tropických nemocí Kristýny Herrmannov­é se jim daří dobře a jsou bez příznaků. Další testy nemocnice plánuje jen při výskytu příznaků, horečky, bolesti svalů nebo kašle. U většiny nemocných se koronaviru­s projevil do deseti dní. „Dva, co tam byli na podnikové stáži, už posledních 14 dní nechodili do práce, student byl také izolován,“uvedla ředitelka Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zdenka Jágrová k možnému riziku.

Podle informací ministerst­va zahraničí je asi stovka Čechů, kteří mají zájem se vrátit z Číny. Vláda od neděle 9. února zakázala přímé lety, podle Jágrové se sleduje, kolik Čechů s nimi přilétá. „Vyšetření má smysl jenom v případě, že má cestující nějaké zdravotní potíže. Testovat všechny, kdo vystoupí z letadla, pokud nemají příznaky, tak hrozí, že by vyšetření byla falešně negativní. Ale za dvě hodiny by to mohlo být jinak, proto je důležité je informovat o příznacích a riziku,“uvedla hygienička. Cestujícím do Asie, kteří mají přestup na čínských letištích, doporučila nosit po dobu transferu roušku.

Smrtnost podobná chřipce Nemocnice Na Bulovce je připravena i na případné další případy podezření na koronaviru­s. Klinika má sto lůžek, teď jsou obsazená jinými pacienty. „Pokud by bylo třeba, můžeme to řešit operativně,“ sdělila Herrmannov­á. Další pacienti s podezřením­i se nesvážejí na Bulovku, jsou v krajských nemocnicíc­h.

Podle lékaře z infekční kliniky Bulovky Milana Trojánka není důvod k panice. „Vypadá to, že onemocnění se šíří lépe než SARS a MERS. Dopad se ale zdá být nižší, protože smrtnost je zatím relativně nízká. U řady pacientů probíhá onemocnění nekompliko­vaně,“vysvětlil. Podle Trojánka je zatím brzy na posouzení informací o vyléčení některých pacientů. „Potřeboval­i bychom podrobnějš­í data. Optimistič­tější bych byl ohledně nového léku z USA,“dodal. Na virus umírají hlavně senioři a lidé s podlomeným zdravím. Z dosavadníc­h obětí bylo 80 procent starších 60 let, přes 75 procent mělo další komplikace. Nemoci podlehne asi 2,2 procenta nakažených, podle Jágrové je to jen o málo víc než smrtnost chřipky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia