Lidové noviny

Panika z nákazy? Čínští zákazníci nesměli vstoupit

- TEREZA NIEDERMAIE­ROVÁ

PRAHA Vietnamská restaurace na pražských Vinohradec­h v úterý odpoledne vyvěsila na dveře své pobočky ceduli, která hlásala dočasné omezení vstupu pro čínské zákazníky v zájmu veřejného zdraví. Fotografie se objevila na facebookov­ém profilu The Prague Geezer.

Upozornění obsahuje oznámení ve třech jazycích: „V zájmu ochrany veřejného zdraví restaurace dočasně nepřijímá čínské zákazníky. Děkuji za pochopení.“

Na dotaz LN zaměstnank­yně restaurace uvedla, že text byl vyvěšen pouze několik hodin a že během té doby ke kontaktu s žádným čínským zákazníkem nedošlo. Majitel restaurace přislíbil reakci, do uzávěrky LN se ale nevyjádřil.

Fotografie na sociálních sítích vyvolala pozdvižení, uživatelé diskutují o xenofobii a diskrimina­ci: „Jsme lidské bytosti, ne virus. Přestaňte soudit,“komentoval fotografii čínský uživatel.

Také autor se pod svým příspěvkem obrací na restauraci a žádá vysvětlení. „Je to diskrimina­ce. Co kdyby řekli ne homosexuál­ům? Nebo Britům? Černochům?“ptá se. „V České republice je chřipková epidemie, nápis ale nehlásá zákaz vstupu nemocným, pouze Číňanům. Jak vlastně určíte, kdo je a kdo není Číňan? Každý Asiat ukáže u vstupu cestovní pas?“dodal v diskusi.

Hygienička na dotaz LN uvedla, že restaurace by v rámci prevence proti nákazám měly dodržovat pouze schválená hygienická opatření. A to podle ní zákaz vstupu čínským občanům není.

Oznámení se na restauraci objevilo v době, kdy se svět potýká s nákazou novým koronavire­m s ohniskem v Číně. V Česku se zatím žádné podezření nepotvrdil­o.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia