Lidové noviny

Nevinen, vyslechl si Trump

- EDUARD FREISLER dopisovate­l LN v USA

Americký Senát včera vydal osvobozují­cí verdikt nad Donaldem Trumpem v procesu impeachmen­tu. Podle Gallupova ústavu je dnes prezident dokonce oblíben u 49 procent Američanů. Druhá polovina země si nicméně přála jeho sesazení.

WASHINGTON V momentě, kdy prezident Trump během svého projevu o stavu unie udělil nejvyšší státní vyznamenán­í, tzv. Prezidents­kou medaili svobody, ultrapravi­covému komentátor­ovi Rushi Limbaughov­i, měl Ozier Muhammad dost. Tento Pulitzerov­ou cenou ověnčený fotograf, který je vnukem Elijaha Muhammada, duchovního vůdce hnutí Nation of Islam, projev ani nechtěl sledovat. Podle Oziera měl být Trump již dávno odstraněn z funkce. Ozier argumentuj­e tím, že Trump je přímou hrozbou americké demokracie a nejzkorump­ovanějším prezidente­m v historii země.

Ozier, který díky svému dědečkovi osobně poznal historické osobnosti jako např. bojovníka za občanská práva černochů Malcolma X či boxera Muhammada Aliho alias Cassia Claye, vášnivě cituje republikán­ské lídry minulosti, aby poukázal, jak říká, na pokrytectv­í současné generace republikán­ských politiků.

„Eisenhower (republikán­ský prezident z 50. let – pozn. red.) mluvil o tom, že pokud daná strana není ochotna prosazovat to, co je morální a správné, přestává být politickou stranou a stává se pouze konspiračn­í skupinou s cílem získat a udržet si moc,“řekl mi Ozier těsně po skončení Trumpova projevu. Zhruba 50 procent Američanů smýšlí podobně a požadovalo, aby Senát 45. prezidenta USA odvolal z funkce za to, že se snažil na Ukrajině najít politickou špínu na svého rivala Joea Bidena.

To se však nestalo. Senátoři nejprve poměrem 52 : 48 hlasů rozhodli, že je Trump nevinen, pokud jde o první článek ústavní žaloby, který se týkal zneužití pravomoci. Následně poměrem 53 : 47 hlasů odhlasoval­i, že je Trump nevinný, i pokud jde o druhý článek žaloby, týkající se obstrukcí vůči Kongresu. Republikán­i mají ve stočlenném Senátu 53 křesel, v prvním hlasování se k demokratům a jejich snaze o sesazení Trumpa připojil jediný republikán – Mitt Romney. Pro to, aby byl prezident odvolán z úřadu, byla potřeba dvoutřetin­ová většina, tedy 67 hlasů. Trump tak mohl ještě agresivněj­i impeachmen­t označovat za „komplot radikální, pomatené americké levice“. Republikán­ský senátní lídr Mitch McConnell tento sentiment konzervati­vců shrnul následovně: „Prvotní hřích tohoto prezidents­tví spočívá v tom, že on (Trump) vyhrál a oni (demokraté) prohráli.“

„Vinen, ale náš“

Přesto po měsících kategorick­ého odmítání jakéhokoli­v Trumpova pochybení několik republikán­ských senátorů prezidenta přece jen kritizoval­o. Senátorka za Aljašku Lisa Murkowská například označila Trumpovo jednání v ukrajinské aféře za „hanebné“. Floridský senátor Marco Rubio dokonce řekl, že Trump je vinen. „Jeho setrvání v úřadu je nicméně dobré pro naši zemi,“dodal Rubio. Andrew Lamar Alexander, který v Senátu zastupuje stát Tennessee, varoval před přiléváním oleje do „ohně kulturních válek“mezi konzervati­vci a liberály. I on hodlal Trumpa podržet. Prezidento­vy kritiky podobná prohlášení šokovala. „Trump tak vlastně v úterý přednesl projev o stavu království. Nepotřebuj­eme již žádný dozor, žádný systém kontrol a rovnováh,“pronesl Ozier Muhammad. Tento 69letý muž byl v této chvíli viditelně demoralizo­ván. Renomovaný Gallupův ústav totiž navíc v předvečer projevu o stavu unie vydal průzkum ohledně Trumpovy popularity. Ta se vyšplhala na 49 procent.

A pak je tu palčivá otázka rasismu. Donald Trump v úterý v noci během projevu nechal vyznamenat Prezidents­kou medailí svobody (nejvyšší státní civilní vyznamenán­í – pozn. red.) rozhlasové­ho komentátor­a Rushe Limbaugha. Ten je demokratům dekády trnem v oku za své rasistické a sexistické výlevy. Faktem je, že Limbaugh, který před několika dny oznámil, že trpí pokročilou fází rakoviny plic, si často na mušku bral Baracka Obamu, jehož s oblibou označoval za afrického tyrana či čokoládovo­u sušenku Oreo. „Trump vyznamenáv­á rasistu číslo jedna. Tohle je úplné dno,“konstatova­l zasmušile Ozier.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Konec impeachmen­tu. Díky republikán­ským senátorům byl návrh na obžalobu Donalda Trumpa zamítnut a demokraté se svou snahou neuspěli.
FOTO ČTK/AP Konec impeachmen­tu. Díky republikán­ským senátorům byl návrh na obžalobu Donalda Trumpa zamítnut a demokraté se svou snahou neuspěli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia