Lidové noviny

Klání v Iowě ovládl Buttigieg

- DES MOINES

Pondělní výběr prezidents­kého kandidáta demokratů v americkém státě Iowa podle výsledků z 71 procent okrsků vede někdejší starosta South Bendu v Indianě Pete Buttigieg. Oznámila to podle agentury Reuters iowská Demokratic­ká strana, která zveřejnění výsledků opakovaně kvůli technickým problémům odkládala.

Za Buttigiege­m je na druhém místě senátor Bernie Sanders následovan­ý senátorkou Elizabeth Warrenovou. Někdejší viceprezid­ent Joe Biden, který patří k favoritům demokratic­kého klání, je na čtvrtém místě. Konečný výsledek nebyl před uzávěrkou LN znám.

V Iowě se v pondělí rozhodoval­o o 41 delegátech z celkových 3979, kteří na letním nominačním sjezdu demokratů budou volit prezidents­kého kandidáta strany. Buttigieg měl po sečtení této části okrsků 26,8 procenta iowských delegátů, Sanders 25,2 procenta, Warrenová 18,4 procenta a Biden 15,4 procenta. Buttigieg, který na rozdíl od levicově zaměřených senátorů Sanderse a Warrenové zastává středové politické postoje, je od počátku kampaně hodnocen analytiky a komentátor­y jako překvapení demokratic­kého klání. Někdejší starosta, který se otevřeně hlásí k homosexuál­ní orientaci, umí získávat finanční podporu pro kampaň, daří se mu v televizníc­h debatách a dokáže získávat sympatie demokratic­kých voličů.

Sčítací chaos

Předběžné výsledky demokraté v Iowě oznámili s více než denním zpožděním. Chaos, o kterém média informují, způsobily technické problémy s aplikací pro hlášení výsledků. Aplikace totiž nedokázala data z jednotlivý­ch okrsků správně poslat do centrálníh­o registru. Prozatím stále není jasné, kdy demokraté v Iowě zveřejní konečné výsledky. Ty budou rozděleny do tří přehledů. První z nich bude udávat prvotní podporu jednotlivý­ch prezidents­kých uchazečů mezi účastníky stranickýc­h shromážděn­í, další pak konečnou podporu a poslední soubor výsledků bude uvádět počet delegátů, které uchazeči o prezidents­kou nominaci získali. V Iowě se stranická shromážděn­í konala v 1678 okrscích, dalších 99 shromážděn­í se pak konalo mimo Iowu. Těch se mohli zúčastnit jen obyvatelé Iowy registrova­ní jako demokraté. Nominační systém v Iowě je komplikova­ný a podle agentury AP dokonce bizarní a zmatený. V každém volebním shromážděn­í se voliči dělí do skupin podle toho, jakému kandidátov­i dávají přednost. Pokud se v dané skupině sejde méně než 15 procent lidí, kteří na shromážděn­í přišli, musejí si její členové vybrat jiného kandidáta a přidat se k jiné skupině, nebo mohou založit skupinu novou. čtk, hud

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia