Lidové noviny

Dva dobré dny pro prezidenta

-

Samotné poselství o stavu unie prezidenta Donalda Trumpa bylo podle amerických médií směsí tradičního projevu, předvolebn­í kampaně a televizní reality show. Prezident například pozval do sálu amerického vojáka, aby se setkal s manželkou.

Server Politico hovoří o „nejzvláštn­ějším“poselství v historii, podle portálu The Hill bylo Trumpovo vystoupení spojením tradičního projevu s bezostyšný­m vychloubán­ím. Agentura

AP a list The Washington Post napsaly, že poselství připomínal­o spíše umírněnou verzi jeho předvolebn­ích mítinků.

Cílem tradičního projevu o stavu unie bývá shrnout uplynulý rok a představit vládní plány na rok nadcházejí­cí. Prezident Trump ale většinu svého proslovu věnoval chvále své administra­tivy, a to i za použití zkreslován­í faktů.

Jako ilustrace poslouží hned jeden z jeho prvních výroků. „Jsem šťastný, že vám mohu dnes večer sdělit, že naše ekonomika je na tom nejlépe, co kdy byla,“řekl Trump. Přitom tomu tak není. Nezaměstna­nost je na úrovni 3,5 procenta, ale lepší byla například v 50. letech.

Levicové sliby, pravicová hesla

Růst HDP Spojených států za Trumpa nikdy nepřekroči­l tři procenta, přičemž si USA stály v minulosti mnohem lépe a například v padesátých letech dosahoval růst dokonce až osm procent. Podobných zkreslenýc­h výroků pak v jeho projevu bylo několik desítek. Podle serveru Politico bylo Trumpovo poselství „spojením pravicovýc­h hesel a spíše levicových slibů“. Trump hovořil o „ilegálních imigrantec­h“a nebezpečí socialismu, vyslovil se za boj proti potratům a za obranu práva na držení zbraní, což je klasicky republikán­ská rétorika. Zároveň však slíbil snížit chudobu a nezaměstna­nost u černošskéh­o obyvatelst­va a apeloval na Kongres, aby mu pomohl zajistit dostupnějš­í zdravotní péči. Taková opatření přitom dlouhodobě prosazují demokraté.

Z plánu do budoucna rozhodně stojí za vypíchnutí Trumpovy sliby, že USA jako první zapíchnou svou vlajku na Marsu či že se do deseti let podaří vymýtit epidemii nemoci AIDS. Lék na onemocnění způsobené virem HIV přitom neexistuje. Prezident také chce zintenzivn­it tažení proti drogám, obzvláště pak proti opioidům. BBC před týdnem k této problemati­ce uvedla, že od konce 90. let, kdy se USA potýkají s opioidovou krizí, zemřelo na předávková­ní okolo 400 tisíc lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia