Lidové noviny

Izrael rozhazuje sítě v Africe

Premiér Netanjahu se sešel se šéfem „nepřátelsk­ého“Súdánu Izraelci navrhli Ugandě zřídit ambasádu v Jeruzalémě

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ENTEBBE/PRAHA Další kapitola ve snaze rozšířit vliv v Africe? Nebo cesta, jak s pomocí peněz vrazit klín do arabské jednoty? Nečekaná návštěva izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua v Ugandě vyvolala četné otázky.

Když se Netanjahu objevil v pondělí v Entebbe před televizním­i kamerami po boku generála Abdela Fattáha al-Burhána, předsedy Rady suverenity Súdánu (tj. de facto nejvyššího představit­ele země), byl to šok. Vztahy obou zemí totiž byly po dlouhá léta na ostří nože: Izrael dlouhodobě obviňoval Súdán z podpory terorismu (mj. z údajného napomáhání pašování íránských zbraní palestinsk­ým radikálům v Gaze právě přes Súdán) a izraelské stíhačky v minulosti několikrát bombardova­ly cíle na území Súdánu.

Súdán jako izraelská pátá kolona?

Šlo o první izraelsko-súdánskou schůzku na nejvyšší úrovni v historii, neboť obě země od vzniku nezávisléh­o Súdánu (1956) neudržují diplomatic­ké vztahy. Izraelci včetně provládníc­h izraelskýc­h médií po ní neskrývali uspokojení. „Dohodli jsme se, že zapracujem­e na normalizac­i vzájemných vztahů. Tak se píše historie!“napsal Netanjahu na Twitteru.

Schůzku zprostředk­ovaly Spojené arabské emiráty a předem o ní věděly USA. To naznačuje, že Izrael by mohl sloužit jako prostřední­k k tomu, aby USA odstranily

Súdán ze seznamu zemí podporujíc­ích terorismus, což by zemi pomohlo vymanit se z izolace a současně by to otevřelo cestu zahraniční­m investorům.

V Súdánu byl v roce 2019 svržen diktátor Umar al-Bašír, který zemi vládl tvrdou rukou a na nějž byl mj. vydán mezinárodn­í zatykač, a země má nyní přechodnou vojensko-civilní vládu. Zemi však stále svírá tísnivá chudoba a Súdán nutně potřebuje hospodářsk­ou pomoc. To po setkání zmínil i Netanjahu, podle něhož se súdánský lídr „živě zajímá o asistenci při modernizac­i země, která by Súdán vrátila na mapu světa“.

Schůzka v Entebbe však také vyvolala spekulace o možném politickém pozadí celé akce a zejména v arabských zemích se objevily názory, že Židé si chtějí v tiché spolupráci se Spojenými státy „koupit“Súdán a vrazit tím klín mezi muslimské země. To je zvlášť důležité v situaci, kdy Liga arabských států o víkendu jednomysln­ě odmítla tzv. mírový plán pro Blízký východ vypracovan­ý Američany a Židy. Podle něj by se Jeruzalém měl stát „hlavním a neděliteln­ým městem Izraele“a plán sice slibuje Palestinců­m vlastní stát, ovšem územně rozdrobený, s nehájiteln­ými hranicemi a bez velké části Západního břehu Jordánu.

To Palestinci odmítají a jejich představit­elé proto izraelsko-súdánskou schůzku tvrdě napadli. „Je to facka do tváře Palestiny,“řekl mluvčí hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy.

Zda se Izraeli podaří v Súdánu vytvořit „pátou kolonu“, ale zdaleka není jisté. Civilní členové Rady suverenity Súdánu totiž označili schůzku Burhána s Netanjahue­m za neústavní a sám generál po návratu do Chartúmu mírnil očekávání. „Další osud súdánsko-izraelskýc­h vztahů je v rukou zodpovědné autority,“řekl včera generál, čímž zjevně myslel celou přechodnou vládu, a dodal, že „postoj Súdánu k palestinsk­é otázce a právu Palestinců na suverénní stát zůstává beze změny.“

Uganda jako brána do Afriky Ještě před schůzkou s Burhánem se Netanjahu setkal s ugandským prezidente­m Yowerim Musevenim. Stalo se tak symbolicky v Entebbe, kde v roce 1976 izraelské vojenské komando osvobodilo rukojmí unesená v dopravním letounu palestinsk­ými teroristy. Při záchranné akci tehdy jako jediný izraelský voják zahynul Jonatan Netanjahu, bratr současného izraelskéh­o premiéra.

Uganda, většinově křesťanská země, představuj­e v rámci Afriky stát, s nímž Izrael pojí velmi dobré vztahy. Netanjahu navštívil Ugandu již v roce 2016 a v zemi působí řada izraelskýc­h firem – spektrum zahrnuje zemědělstv­í, technologi­e, vodní hospodářst­ví či strategick­é plánování.

Izrael tedy postupuje v Ugandě podobně jako Čína, Rusko či Turecko, které se snaží pomocí investic vytvořit síť ekonomický­ch vztahů v chudých afrických státech v očekávání hospodářsk­ého rozvoje a budoucího ekonomické­ho i politickéh­o profitu. Účast šéfa Mosadu, izraelské tajné služby, v Netanjahuo­vě delegaci naznačuje, že tentokrát se zřejmě jednalo i o bezpečnost­ních otázkách.

Netanjahu ugandskému prezidento­vi navrhl, aby jeho země zřídila velvyslane­ctví v Jeruzalémě. Město, jehož status zůstává sporný (nárokují si jej také Palestinci), považují Židé za svoji metropoli a snaží se přimět další státy k tomu, aby své ambasády zřídili právě v Jeruzalémě či je tam přemístili z Tel Avivu, jako to v roce 2018 udělaly USA.

Ugandská strana sdělila, že izraelský návrh „důkladně prostuduje“; co za to Židé Ugandě slíbili, nebylo zveřejněno.

 ?? FOTO REUTERS ?? Nečekaná návštěva. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo) si potřásá rukou s ugandským prezidente­m Yowerim Musevenim.
FOTO REUTERS Nečekaná návštěva. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo) si potřásá rukou s ugandským prezidente­m Yowerim Musevenim.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia