Lidové noviny

Indies slaví třicetiny

Oslava 30. výročí založení nejvýznamn­ějšího domácího nezávisléh­o hudebního vydavatels­tví není pouhý „firemní večírek“. Jde o mimořádnou kulturní událost.

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Vrámci třicetin Indies proběhne 14. února v brněnském Sono Centru jednodenní festival, zahrnující i mimořádná vystoupení zřídka hrajících či dávno neexistují­cích kapel. A také výstava v pražském Pop Museu, která bude otevřena 6. února vpodvečer a potrvá do 28. dubna.

Po svém vzniku v roce 1990 začali Indies Records především zaplňovat vydavatels­ké vakuum, vzniklé za totality. Brněnský label publikoval nahrávky rockové alternativ­y, která by za komunistic­kého režimu neprošla cenzurou. Brzy však rozšířil záběr i na folk, folklor, world music a vůbec hudbu svébytnou, často žánrově těžko zařaditeln­ou.

Mapa české hudby

Roli ve vyplňování edičních děr v nabídce muziky ovšem nezávislé vydavatels­tví, v roce 2007 rozdělené na dceřiné značky Indies MG, Indies Scope a Happy Trails, nepřestalo plnit nikdy. Se skutečným nadšením se stará o šíření tzv. menšinovýc­h žánrů, které z ekonomický­ch důvodů nezajímají „velké“gramofirmy. Přitom obchodní úspěchy Indies, včetně průlomu na zahraniční trh například s tituly Ivy Bittové, Gipsy.cz či řadou folklorníc­h a lidovou hudbou ovlivněnýc­h nahrávek, dokazují, že označení „menšinové žánry“mnohdy pořádně klame.

Nikdy přitom nepřestalo platit původní motto vydavatels­tví „vydávat jen takovou hudbu, jakou poslouchám­e i my sami“. Tedy vybranou s vytříbeným vkusem. Jistě, posluchači se zdaleka nemusí líbit vše, co v katalogu více než osmi stovek alb s etiketou Indies najde. Vždy však má záruku, že žádný z titulů nespatřil světlo světa pouze s vidinou zisku, kvůli kterému by dramaturgo­vé museli mhouřit oči nad uměleckou (ne)kvalitou a podbízivos­tí.

Podíváme-li se na seznam umělců, kterým Indies pomohli na cestě k publiku, je jasné, že bez přínosu brněnské značky by mapa zdejší moderní, zdaleka nejen alternativ­ní hudby byla mnohem chudší. Vycházela a vycházejí tu alba Radůzy, Tara Fuki, Filipa Topola a Psích vojáků, Zuzany Navarové, Trabandu, Hradišťanu, Jana Buriana, Jiřího Dědečka, Žambochů, Kapitána Demo. Ale také plejáda méně populárníc­h, ovšem umělecky cenných nahrávek od skupin Rale, Boo, Maraca, Majerových brzdových tabulek a Petra Linharta, Al-Yaman atd.

Přesvědčiv­é a zároveň organizačn­ě schopné muzikantsk­é talenty by se jistě prosadily i bez podpory brněnských vydavatelů, leckoho by však absence zájmu spřízněnýc­h duší ve vydavatels­ké sféře odradila. S tím souvisí další přínos labelu, v showbyznys­u jev docela vzácný. Umělci bývají hrdí, že publikují právě u Indies, a značce důvěřují stejně jako posluchači.

Odborná anketa, kterou k jubileu uspořádal kulturní magazín UNI v rámci speciálníh­o čísla věnovaného Indies, o důležitém vlivu labelu na obohacení zdejšího hudebního spektra názorně vypovídá. Hlasování čtyřiceti renomovaný­ch publicistů tří generací vypíchlo tucet alb, která představuj­í nezpochybn­itelné umělecké milníky. První příčku ankety obsadila nadčasová nahrávka nadnárodní­ho významu, Bílé inferno (1997) Ivy Bittové a Vladimíra Václavka. V žebříčku nechybí Barvy všecky (2001) Zuzany Navarové, O slunovratu (1999) Jiřího Pavlici a Hradišťanu, oficiální debuty Radůzy (Andělové z nebe, 2001), Tara Fuki (Piosenki do snu, 2001) a Meat-House Chicago I.R.A. (Steak!, 1991), možná nejlepší titul Trabandu Hyjé! (2004), Zuby nehty a jejich druhá deska Král vysílá své vojsko (1995), hned dvě alba Psích vojáků a celá reprezenta­tivní edice Antologie moravské lidové hudby, vydávaná v letech 2011 až 2018.

HC, folklor i písničky pro děti Oslavy třicetin kulminují brněnským koncertem, jehož program je skutečně unikátní. Především se pro tuto příležitos­t dá po více než dvaceti letech nečinnosti dohromady hardcorová kapela Meat-House Chicago I.R.A., jejíž album Steak! bylo vůbec prvním titulem s etiketou Indies. Stejně výjimečná, byť konaná „pouze“sedm let od rozpadu, bude i show Nuck Chorris Gangu, kombinujíc­ího blues s rapem. Skupina Květy sice naštěstí nadále funguje, ale jen pro tuto akci se vrátí na scénu v sestavě s bývalými členy a hosty. Ojedinělý program chystá i svébytné duo DVA.

Do jediného večera nelze natěsnat celou šíři záběru Indies, přesto se dramaturgo­vé postarali o reprezenta­tivní vzorek. Během více než sedmihodin­ového programu se na dvou scénách vystřídají také s jazzem koketující -123min, legenda alternativ­ního rocku Zuby Nehty, BraAgas, spojující ve svém repertoáru středověko­u hudbu a folklor, nebo bluesrocko­ví Band Of Heysek. Během programu pokřtí nové album Horňácká cimbálová muzika Kubíci. A stejně jako vydavatel oslaví 30 let existence také slovenská bluesová skupina ZVA 12-28 Band. Protože v posledních letech patří do záběru Indies také vkusná hudba pro děti, nemůže chybět představen­í projektu Bombarďák.

Autor je hudební publicista

 ?? FOTO INDIES ?? Album třicetilet­í.
Z hlasování hudebních publicistů vyšlo jako nejlepší album 30 let Indies Bílé inferno Ivy Bittové a Vladimíra Václavka
SCOPE
FOTO INDIES Album třicetilet­í. Z hlasování hudebních publicistů vyšlo jako nejlepší album 30 let Indies Bílé inferno Ivy Bittové a Vladimíra Václavka SCOPE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia