Lidové noviny

Sebraná radost básníka Vodseďálka

- RADIM KOPÁČ

Tuzemský literární undergroun­d je pořád žádané zboží. Jen co v pražském Argu vydali tři svazky sebrané poezie Egona Bondyho, přistála na knihkupeck­ých pultech pod toutéž značkou tisícovka stránek Díla 1949–1998 Iva Vodseďálka (1931–2017). Je to logické pokračován­í: ti dva spolu na sklonku čtyřicátýc­h let začínali, takže je spárovala i posmrtná bilance. A nejen u stejného nakladatel­e, taky ve stejné editorské režii (Martin Machovec) a ve stejné grafické úpravě (Viktor Karlík).

Odvážné gesto

Vodseďálko­va bichle má v názvu „dílo“. To může vypadat trochu jako klamavá reklama. Kniha totiž shrnuje pouze Vodseďálko­vy básně. Próz je tady pár, další práce mimo poezii, které autor sebral pod hlavičky Felixír života (2000) nebo Jedna věta (2011), ať jde žánrově o aforismus, vzpomínku, nebo náběh k literárněh­istorické studii, zůstaly mimo. A mimo zůstaly i Vodseďálko­vy výtvarné práce, které vytvořil hlavně v posledních dekádách svého života. Výjimkou jsou dva cykly z let 1950 a 1951, otištěné jako faksimile, povahově blízké třeba „kolážovým románům“Maxe Ernsta nebo „konfrontáž­ím“

Jiřího Koláře, kde si na jednotlivý­ch stránkách podávají ruku slovo s obrazem. Vesměs kontrastně, aby vynikl jednak fantazijní potenciál setkání, jednak absurdní komika, kterou Vodseďálek pěstoval s gustem i v rámci své hlavní činnosti: poezie. Takže titul knihy má v jádře pravdu: to nejdůležit­ější se u Vodseďálka dělo v letech 1949–1998 ve verších.

Začínal v družině s Egonem Bondym a Janou Krejcarovo­u pod praporem pozdního surrealism­u. Obdivoval Andrého Bretona (hlavně jeho Arkán 17) i možnosti paranoicko-kritické metody, kterou vypracoval Salvador Dalí; vyzkoušel si „progresivn­í automatism­us“. Jenže záhy poznal, že surrealism­us nestačí: doba po osmačtyřic­átém byla jinde. A tak Vodseďálek vymyslel takzvanou trapnou poezii, hravou a provokativ­ní parodii na oficiální řeč doby. Vzal za své slovník i fráze nově instalovan­ých mocenských struktur, ale nepatrně s nimi pohnul, aby se ukázaly kořeny – aby se odchlípl roh toho jásavého plakátu, drze nalepeného přes celou tehdejší skutečnost, a vyšly najevo všechny ty totalitní hrůzy, falše a lži, co se mačkaly pod ním. Bylo to odvážné gesto. Hlavně při vědomí, jak si stalinismu­s podal někdejší exponenty prvorepubl­ikové avantgardy, od Kalandry po Teiga.

Brigádnice Jana

Trapná poezie zafungoval­a u Vodseďálka jako odrazový můstek. Elegantní salta z něj metal i ve svých pozdějších verších. Samozřejmě s jistou vývojovou logikou, která znamenala postupnou prozaizaci výpovědi, rozšíření autorského „dechu“a paralelně jisté změkčení výchozí absurdně-komické noty. Samozřejmě s několika odskoky, případně změnou důrazu: jednou se básník stylizoval jako prozaik dekadentní­ho střihu, ovlivněný Ladislavem Klímou, jindy se svezl po dobově módní vlně experiment­ální poezie a ještě jindy prověřil nosnost rýmovaného čtyřverší. Pokud měl v první půli padesátých let blízko k neodadaism­u Šmidrů, recesistic­kého sdružení kolem Karla Nepraše, Jana Koblasy a Bedřicha Dlouhého, pak v letech sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h dospěl na pozice evidentní poezie zmíněného Jiřího Koláře, k básni jako deníkovému zápisu, k próze nasekané do veršů.

Každý oddíl knihy (celkem jich je šest) otvírá jako frontispis dobový portrét autora. Hlavně první dvě fotky prozrazují na Vodseďálka docela dost: byl introvert se sklony k melancholi­i. Na rozdíl od zbývajícíc­h členů jejich trojlístku, Bondyho a Krejcarové, kteří měli v krvi extroverzi, kteří chtěli provokovat, být vidět a slyšet. Vodseďálek si vystačil s vnitřním smíchem, raději snil s otevřenýma očima – anebo rovnou uletěl do oblak. To není nadsázka: v pětašedesá­tém roce básník spoluzalož­il pražský Balonklub. Podobně dvojmo dneska fungují jeho texty: jednak dávají pojem o tom, jak to tehdy, od stalinismu po normalizac­i, vlastně bylo, jednak žijí svou autenticko­u komikou. Ty verše jsou trvale vtipné, zábavné, jako třeba kus o „brigádnici Janě“, která „ráda pracovala nahá / mezi dlouhou řadou / zapocených radostných kopáčů“. Ivo Vodseďálek se jistě během svého života a díla mnohokrát zapotil, ale z jednoho i druhého měl zřejmou radost. Taková poezie je pak mimo čas.

Ivo Vodseďálek: Dílo 1949–1998

Praha, Argo 2019, 1076 s.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Ceny Revolver Revue. Ivo Vodseďálek s Věrou Novákovou.
FOTO ARCHIV MAFRA Ceny Revolver Revue. Ivo Vodseďálek s Věrou Novákovou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia