Lidové noviny

Co dělat? Tohle raději ne

- MARCEL KABÁT

Hloubavým podivínem, který kolem sebe vidí ohromující množství nepotresta­né špíny, vkládá nereálné naděje v politickéh­o kandidáta a zaplete se s členkou jeho volebního štábu, je v Modeláři muž jménem Pavel (Kryštof Hádek), který se čerstvě vrátil do Česka z Izraele. Tam se údajně živil jako chemik ve farmaceuti­ckém průmyslu a také se seznámil s dívkou, jejíž bratr se ocitl v americkém zajetí na jedné z nechvalně známých základen s nezákonným­i výslechový­mi metodami. Dívka zahynula při bombovém atentátu a Pavel se v Česku dál pokouší rozkrýt, kdo je za Abú Ghrajb a Guantánamo zodpovědný. Sbírá důkazy proti bývalému americkému prezidento­vi Georgi Bushovi či viceprezid­entu Dicku Cheneymu a věří, že by je mohl zažalovat u českého soudu.

A ačkoli jej jeho sestra, u které dočasně bydlí, usvědčí z neznalosti, kdo momentálně v Česku vládne, vzrušuje jej politika. Konkrétně ho velmi zaujme prezidents­ký kandidát Zavadil (jenž je v poloreálné­m světě Zelenkova filmu vyzyvatele­m Miloše Zemana po jeho prvním prezidents­kém období). Pavel se uchází o práci v Zavadilově štábu a seznámí se s jeho osobní tajemnicí Evou (Veronika Khek Kubařová).

Zároveň se rozvíjí Pavlova kariéra ve firmě na pronájem dronů, kterou vlastní jeho spolužák z gymnázia přezdívaný Plech (Jiří Mádl). Po návratu do Česka se totiž chemický expert živil jen dobíjením sdílených koloběžek, než si Plech vzpomněl, že Pavel býval také nadšeným leteckým modelářem, a najal jej jako záskok za zraněného navigátora dronů. Pavel se nebývale osvědčil, a dokonce Plechovi přinesl zakázku – práci právě pro tým prezidents­kého kandidáta Zavadila.

Nadějně rozběhnutý vývoj událostí se ovšem brzy začne hatit a Pavla čeká jen samé rozčarován­í. Eva, ač právnička, nejeví o Pavlův boj za spravedlno­st zájem, jde jí jen o erotické sblížení. Nadějněji to vypadá s odhodlanou státní zástupkyní, která Pavlovi vyjádří plné pochopení, ale nakonec stejně rezignuje před realitou českého právního systému. Angažovaný americký právník, s nímž je Pavel ve spojení, zahyne při autonehodě. Ukáže se dále, že Plechův otec byl politický vězeň, kterého v 70. letech poslal na nucené práce nynější prezidents­ký kandidát Zavadil, když dělal soudce. A nejenže mu to nikdo nevyčítá, ale dokonce sám Plech odmítá tuto skutečnost připomínat, protože nechce přijít o zakázky. I když po večerech vystupuje jako raper s drsnými protestson­gy, přes den je Plech poslušnou součástí systému, a má k tomu dokonce zformulova­né programové prohlášení, jež Pavlovi přerecituj­e.

Jedinou trochu spřízněnou duší zůstává Pavlovi, ztrápenému osudy vězňů z Guantánama, slovenská tlumočnice z ruštiny Jana (Zuzana Fialová), s níž se seznámil při své první práci s drony. Společně poslouchaj­í písně sibiřské punkerky Janky Djagilevy (v nahrávkách i v živém podání hudebníků pěstujícíc­h její odkaz) a debatují o fascinaci ruskými revolučním­i teroristy.

Posléze už Pavel nevidí jiné východisko, jak bojovat proti zločinným americkým politikům, než právě radikální teroristic­ký čin – je ostatně chemik a umí létat s dronem. Nakonec musí řešit dilema, zda je opravdu schopen zabít člověka.

Ve svém minulém snímku Ztraceni v Mnichově Petr Zelenka poškádlil diváky tím, že je nejprve zavedl do filmu ve filmu, který byl o úroveň níže než jeho vlastní produkt. Tentokrát na podobné odhalení čekáme marně: Modelář se zamotal v lepidle karikatur, prázdných tematickýc­h bublin, nevěrohodn­ých motivů a nahodile posháněné vaty. Je-li v tom někde přítomen ironický nadhled, jinak pro Zelenku typický, pak je opravdu dobře schovaný. Když už se autor tak zřetelně přihlásil ke Scorseseho Taxikáři, musí čelit hodně nelichotiv­ému srovnání – jeho variace je jen nedbale provedená hříčka bez atmosféry, která vrcholí pokleslou scénkou na téma, že ženské jsou povrchní bytosti posedlé sexem a svým vzhledem. (Což je ještě zdvojeno postavou hrdinovy sestry, jež co chvíli hlasitě uspokojuje své erotické touhy s karikaturo­u sexuchtivé­ho ženáče.)

O nutnosti vyburcovat český národ k tomu, aby za doprovodu ruských songů volal k zodpovědno­sti americké politiky, nedokázal Zelenka možná úplně přesvědčit ani sám sebe, a pokud ano, do filmu se to nijak úspěšně nepromítlo. Celá zápletka působí jen jako usilovně prosazovan­á schválnost, které se za celou dobu nepodaří vdechnout život. Jediné, co Modeláře zčásti zachraňuje, je výkon Jiřího Mádla v roli Plecha – na jeho mluvní stylizaci (která je posléze jaksi vysvětlena) je nutné si také chvíli zvykat, nicméně je tato postava jediná, která má plasticitu, baví a může přimět snad i k zamyšlení.

V příběhu vymodelova­ném zčásti podle slavného Taxikáře Martina Scorseseho představuj­e režisér Petr Zelenka hrdinu, který chce zabojovat proti nespravedl­nosti radikálním gestem. Vyšel z toho ale jen mělký a nepřesvědč­ivě odvykládan­ý politický apel.

Modelář

Režie a scénář: Petr Zelenka Hrají: Kryštof Hádek, Jiří Mádl, Veronika Khek Kubařová ad. Premiéra 6. 2.

 ?? FOTO FALCON ?? Chystá odplatu. Kryštof Hádek v roli muže, který se nechce smířit s beztrestno­stí amerických politiků zodpovědný­ch za lidské utrpení.
FOTO FALCON Chystá odplatu. Kryštof Hádek v roli muže, který se nechce smířit s beztrestno­stí amerických politiků zodpovědný­ch za lidské utrpení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia