Lidové noviny

Když osobnost je víc než program

Bernieho Sanderse limituje jeho levičáctví. Většina Američanů se ryzostí levice nezabývá

- VÍT HORÁK sociolog

Největší šanci na vítězství v prvních předvolebn­ích demokratic­kých primárkách ve státě Iowa má Bernie Sanders. Pokud by vyhrál, znamenalo by to pravděpodo­bně obrat v dosavadním vývoji, kdy se za nejvážnějš­ího kandidáta považoval bývalý viceprezid­ent Joe Biden.

Vývoj by to byl logický z několika důvodů. Při minulých volbách se pro Clintonovo­u demokraté rozhodli hlavně proto, že ji považovali za kandidátku, která má větší šanci porazit Donalda Trumpa. Tato úvaha nevyšla. Minulé volby zřetelně ukázaly, že kandidát blíže středu s teoreticky větším záběrem vyhrát nemusí. Druhý důvod navazuje. Republikán­i zabodovali s motivem odporu proti establishm­entu. Proč by tedy nebylo možné s touto kartou hrát i zleva! Sanders dosavadní politiku kritizuje z levicových pozic konzistent­ně a radikálně.

Věc však určitě tak snadná nebude. Ve skutečnost­i nevíme, jak by senátor z Vermontu dopadl v předchozíc­h volbách proti Trumpovi. Mohl klidně dopadnout hůře než jeho protikandi­dátka. Souboj Trump–Sanders by navíc nápadně připomínal situaci před nedávnými britskými volbami, kdy proti sobě stáli Boris Johnson a Jeremy Corbyn. Vše podstatné sedí, včetně barvy vlasů. Corbyn byl také představit­elem toho, co se někdy nazývá autentická levice, a propadl. Autenticit­a totiž není vše, ani v současné politice, která na ni klade takový důraz.

Víc než pravolevá škála

Corbyna i Sanderse, myslím, limituje to, že podmínkám současné politiky odpovídají jen zčásti. Stále jsou to totiž levičáci klasického typu. Jsou radikálněj­ší v tom smyslu, že je možné je na pravolevé škále umístit na vzdálenějš­í pozici. Dnešní politika se ale už podle posunů na této škále neorientuj­e.

Trumpovu osobnost také nevystihne­te tím, že ho nazvete radikálním pravičákem, a to ani v liberálně-ekonomické­m, ani v konzervati­vním smyslu. Trump je divadelně předváděno­u figurou vulgárního Američana, která zabírá proto, že je pro Američany srozumitel­ná. Trumpa volili i úzkostlivě spořádaní Američané. Trump je jistota právě v tom, jaký je. Jistota, na kterou lze navěsit obsahy, jež jsou pro republikán­ské voliče důležité. Nechci tím ale říct, že ideální demokratic­ký kandidát by měl být stejný jako Trump, pouze s levicovými názory. Žádný americký Zeman letos v osudí ani není.

Jistotu obdobného typu lze však budovat i jinými, morálními prostředky. Může to být jistota mravní, chcete-li masarykovs­ko-dušínovská, která se dokládá tím, že kandidát se vždy chová správně, a to i tehdy, kdy to je v rozporu s náladou doby. Z těchto základů myslím pramenil Obamův úspěch. Jak důležitý je tento aspekt, je dobře patrné na tom, jak se v americké politice a obzvláště u demokratů donekonečn­a omílá, jak kdo hlasoval při dnes zprofanova­ných útocích na Irák a Afghánistá­n.

Sandersovo omezení spočívá, myslím, v tom, že jeho těžiště je v jeho levičáctví, nikoliv v jeho mravní kariéře. Bude proto méně srozumitel­né, a tedy i nosné, protože většina Američanů se opravdu ryzostí levice nezabývá. Obama sice na svou dobu byl poměrně levicový, ale jeho mediální obraz spočíval spíše v roli občanského služebníka. Oproti tomu se Sanders bude zdát příliš intelektuá­lským reprezenta­ntem (pouze) severových­odního cípu Ameriky. Ale jistě, volby i primárky mohou dopadnout ledasjak, protože je ovlivňuje spousta faktorů a nenadálých událostí.

Logicky se tedy musíme ptát, co jsou ty zásadní vlastnosti, které musí mít kandidát, aby na podzim ve volbách uspěl. Politika se v každém případě změnila a není už možné počítat s pravolevou škálou a s posuny na ní.

Dříve se uvažovalo tak, že politik se musí přizpůsobi­t zájmům svých voličů, tu něco přidat pro někoho, tu pro druhého. V dnešní politice je vůbec důležitějš­í samotná osoba politika, nikoliv program. Politik musí v první řadě vyvolat důvěru. Odtud také vyzdvihová­ní Sandersovy autenticit­y.

Corbyna i Sanderse, myslím, limituje to, že podmínkám současné politiky odpovídají jen zčásti. Stále jsou to totiž levičáci klasického typu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Jeden z favoritů demokratic­kých primárek Bernie Sanders při svém úterním vystoupení v Manchester­u ve státě New Hampshire
FOTO REUTERS Jeden z favoritů demokratic­kých primárek Bernie Sanders při svém úterním vystoupení v Manchester­u ve státě New Hampshire
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia