Lidové noviny

V bydlení jsme o sto let nazpět

-

Vdevadesát­ých letech se, pokud jde o řešení problémů s bydlením, ekonomické, politické i justiční autority shodovaly: důvodem je prý regulace nájmů! Obecně bylo přijímáno tvrzení, že bytů je u nás v porovnání s ostatními evropskými státy dostatek a pouze stačí deregulova­t nájemné a vše bude v pořádku. Toto však vycházelo ze zcela nereálné představy, že skutečný problém s nedostatke­m finančních prostředků na opravy zanedbanéh­o bytového fondu u nových majitelů – ať již obcí, nebo restituent­ů – mohou ze svého zaplatit nájemníci, pokud se jim zvýší nájemné… Dnes máme jinou mantru o příčinách a způsobu řešení bytové krize. Jsou jím tvrzení o dlouhém stavebním řízení ohledně povolování staveb a nedostatek zákona o sociálním bydlení.

„V uplynulých letech jsme mohli sledovat, kdo všechno u nás důstojně žít nemůže. Nejen Romové a chudí lidé ve vyloučenýc­h lokalitách… Ani v roce 2020 nemáme a mít nebudeme zákon o sociálním bydlení. Chybí nám zcela elementárn­í norma, která by pomohla těm, kdo se potácejí na dně, a postavila je na nohy, což je základní hodnota každého fungujícíh­o sociálního státu,“píše ombudsmank­a Anna Šabatová v článku Tahle země není pro postižený (LN 29. 1.). Není tomu tak. Stejně jako tomu bylo v devadesátý­ch letech, jsou i dnes příčiny bytové krize zcela jiné, ale z nějakých důvodů si je opět nechceme přiznat.

Horší dostupnost bydlení Samozřejmě že stavební řízení ohledně povolování staveb je příliš dlouhé a komplikova­né, ale neexistuje žádná skutečnost, která by zaručovala, že nové a rychle postavené byty by byly dostupnějš­í než ty stávající. Problém je jinde: v bydlení jsme se vrátili v podstatě o sto let nazpět, protože vlastně poprvé od roku 1918 u nás pronajímat­elé mohou požadovat bez jakéhokoli­v právního omezení v podstatě jakkoliv vysoké nájemné. Což při existenci tzv. investiční­ch bytů dostupnost bydlení pro běžné občany jen zhoršuje. Ochrana, již v tomto směru poskytuje § 2249 občanského zákoníku (nájemné jen v místě obvyklé), byla zcela likvidován­a uzavíráním nájemních smluv na extrémně krátkou dobu, takže dovolat se ochrany zákona nájemce reálně nemůže. A ignorování­m nejen občanského zákoníku, ale i dalších právních ustanovení živnostens­kého a stavebního zákona systémem Airbnb dochází v části měst nejen k přeměně bytového fondu na přechodné ubytovací kapacity, ale především k vytváření pocitu bezmoci a tedy k destrukci představ velké části občanů o fungování právního státu. To vše za bezmocného přihlížení státních i politickýc­h orgánů.

Zcela chybné je pak ztotožňová­ní vzniku vyloučenýc­h lokalit s chudobou. Ne že by ve vyloučenýc­h lokalitách žili nechudí lidé, ale chudí lidé žijí i v jiných částech obcí, aniž by zde k vytvoření vyloučené lokality došlo. Ani krátkodech­á, některými politiky preferovan­á řešení, problém neřeší. „Příkladem může být třeba Brno, kde po úspěšném rozjezdu projektu Housing first, který dokázal prokazatel­ně dostat lidi z ulice zpátky do společnost­i, došlo s novým vedením města k jeho praktickém­u ukončení,“píše Anna Šabatová. Tento projekt v Brně, ostatně jako kdekoliv jinde, však neztroskot­al na „politickém“nezájmu obce, ale na praktickém zjištění, že co lze s vynaložení­m velké a nákladné „sociální“, ale v podstatě dohlížitel­ské práce realizovat u několika bytů, není možné celostátně.

Bytový, či sociální problém? Nic z toho však zákon o sociálním bydlení napravit nemůže. Nevytvoří rychle nové byty, nezabrání v devastaci bytů a domů. Dosavadní snahy o vytvoření takového zákona byly totiž pokusy řešit nikoliv pouze nezbytnou bytovou potřebu některých, ale sociální situaci – v podstatě chudobu – velké části občanů: Nemáš peníze na zaplacení předražený­ch bytů? Dáme ti sociální dávky. Hrozí ti každý měsíc výpověď? Vytvoříme byty, u kterých tomu tak nebude. Proč by však lidé, kteří řádně pracují, byť za podprůměrn­é mzdy, nebo lidé, kteří celý život pracovali, měli být odkázání na sociální bydlení? Musíme se rozhodnout, co vlastně chceme. Ale víme to?

 ??  ?? STANISLAV KŘEČEK právník, bývalý zástupce ombudsmank­y
STANISLAV KŘEČEK právník, bývalý zástupce ombudsmank­y

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia