Lidové noviny

Na virus doplatí hlavně čínský vývoz

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Vyhlídky hospodářsk­ého růstu jsou kvůli epidemii koronaviru pravděpodo­bně horší, než si je většina lidí ochotná připustit, říká Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank.

PRAHA Epidemie koronaviru znamená vážnou ránu pro ekonomiku, a to nejen čínskou, ale i globální. „Pokud epidemie odezní během následujíc­ích tří až šesti měsíců, bude to znamenat propad čínského HDP zhruba o procento a světového HDP také minimálně o jedno procento,“říká v rozhovoru pro LN Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank.

LN Epidemie koronaviru se šíří z Wu-chanu, města, které leží ve střední Číně a v němž žije necelých sedm milionů lidí. Jak důležitou roli hraje pro čínskou ekonomiku?

Wu-chan je velké město s mezinárodn­ě uznávanou univerzito­u. Žije tam spousta zahraniční­ch studentů. Má ale i velký význam z logistické­ho hlediska. Díky své poloze je dopravním centrem, kterým prochází značná část mezinárodn­í přepravy. Ta pak pokračuje dál do Číny. Pokud jde o budoucnost města, až bude vše znovu pod kontrolou, bude vše pokračovat jako dřív... nemyslím, že by se úloha města nějak změnila.

Problémem není samotný Wu-chan, ale to, odkud nákaza přišla. Když se podíváte na přilehlé oblasti, jsou jednotlivá sídla velká jako Londýn nebo rozhodně alespoň jako Praha. V celé oblasti, z níž se nákaza šíří, žije zhruba 30 až 50 milionů osob, které pracují ve školství či v logistice.

LN Jaká odvětví čínské ekonomiky budou epidemií koronaviru zasažena nejvíce?

Pokud se omezí cestování, tak to bude mít samozřejmě dopad na cestovní ruch, aerolinky, volnočasov­é aktivity, cestovní kanceláře, rezervace v hotelech, kasina i herní průmysl. Ale kromě těchto očividných důsledků jsou tady také například dodávky kovů pro vodiče. Izolace Číny bude znamenat, že z této země zbytek světa nebude dostávat žádné výrobky. Třeba Apple již zmiňoval, že uzavření Číny znamená narušení výroby iPadů a iPhonů. Z dlouhodobě­jšího hlediska to bude mít patrně dopad na dodavatels­ký řetězec jako celek.

LN Změní se nějak aktivita čínských investorů na zahraniční­ch trzích?

Je třeba si uvědomit, že „čínští investoři“je velice široký pojem. Čínští privátní investoři nemohou volně investovat do všech odvětví v zahraničí, zakazuje to zákon o kapitálový­ch tocích. Pokud se bavíme o kapitálový­ch investorec­h ve smyslu čínské vlády, tak ano, bude to na ně mít dopad. Čínská vláda bude samozřejmě utrácet víc peněz doma, v rámci fiskální politiky, což znamená, že bude utrácet jinde méně. Bude zkrátka vynakládat víc prostředků doma než na zahraniční investice.

LN Lze již nyní odhadnout, jak se epidemie koronaviru odrazí na vývoji HDP?

Nejprve bych chtěl říct, že nepatřím do tábora, který se snaží srovnávat SARS a koronaviru­s, protože jsou nesrovnate­lné. Každý virus je svým způsobem jedinečný, a když v roce 2003 propukla epidemie SARS, byla čínská ekonomika méně významná než dnes, cestovalo méně Číňanů do zahraničí a bylo menší riziko přenosu.

Když Čína poprvé vydala tiskové prohlášení o koronaviru, zaměřila se jen na pozitivní aspekty a zapomněla zmínit i odvrácenou stránku věci, tedy že je virus nakažlivěj­ší než SARS a že je nakažlivý ještě dříve, než se vůbec projeví symptomy. A trh to evidentně podcenil.

Asi jediná dobrá zpráva zatím je, že koronaviru­s není tak zhoubný jako SARS. V roce 2003 zažila Čína během epidemie SARS propad růstu HDP z necelých 12 procent na 9,5 procenta. Srovnání s tímto obdobím ale není snadné.

LN Z jakých důvodů?

Za prvé byla válka v Iráku a za druhé čínské úřady tenkrát reagovaly s určitým zpožděním. Celkově nám to ale může naznačit další vývoj. Pokud epidemie odezní během následujíc­ích tří až šesti měsíců, bude to znamenat propad čínského HDP zhruba o procento a světového HDP také minimálně o jedno procento. Globální růst HDP se odhadoval na 3,5 procenta. Kvůli koronaviru může poklesnout až někam na 2,5 procenta, což mně osobně přijde v podstatě jako globální recese.

Půjde každopádně o významné zpomalení růstu v době, kdy světu chybí podněty, které by růst podporoval­y. Už rok 2019 byl velice specifický...

LN V čem konkrétně?

Snižovali jsme úrokové sazby, centrální banky nafoukly své rozvahy, zvyšovali jsme fiskální výdaje. Navzdory tomu nedocházel­o k žádnému růstu. A teď tady máme toto potenciáln­í oslabení ekonomiky. Vyhlídky ohledně ekonomické­ho růstu jsou velice špatné a pravděpodo­bně horší, než si je většina lidí ochotná připustit. Bude záležet na tom, kdy budeme mít vše znovu plně pod kontrolou a kdy se dokážeme vrátit k normálnímu životu.

LN Lze očekávat, že epidemie koronaviru povede k celosvětov­ému růstu ochranářsk­ých opatření v ekonomice?

Sama o sobě ne. Lze říci, že bezpečnost a choroby jsou jednou z mála oblastí, kde dosud dochází k mezinárodn­í spolupráci. Právě tady to bylo vidět jak v případě Číny, která velmi otevřeně poskytoval­a informace, tak u zbytku světa, který se choval stejně. Já bych otázku otočil a zeptal se, kdy jindy

Hlavním ekonomem dánské

■ investiční banky Saxo Bank je od roku 2011. Do banky se vrátil po dvou letech, během nichž pracoval jako investiční ředitel ve společnost­i Limus Capital Partners. by měl svět postupovat jednotně? A řekl bych, že tohle je jeden z těch okamžiků, kdy jsme ukázali, že se dokážeme oprostit od historický­ch neshod a společně pracovat pro obecné blaho nás všech.

Nejspíš je to tím, že jde o náš společný prospěch. I tak si ale myslím, že je velice milé být svědkem něčeho takového. A i když chápu, z čeho otázka vychází, tak myslím, že tentokrát, v tomto případě, je to přesně naopak.

Kvůli koronaviru může globální HDP poklesnout až někam na 2,5 procenta, což mně osobně přijde v podstatě jako globální recese

Poté vystřídal řadu manažerský­ch ■ pozic ve finančních institucíc­h, a to včetně londýnské pobočky Chase Manhattan Proprietar­y Trading Group či UBS Global Proprietar­y Trading Group.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Epidemie koronaviru má dalekosáhl­é dopady nejen na samotné ohnisko nákazy, město Wu-chan (odkud pochází i včerejší fotografie) a přilehlou oblast, ale i na globální dodavatels­ký řetězec, který je do značné míry závislý na dodávkách z Číny – a ta se nyní kvůli obavám z dalšího šíření epidemie ocitá v izolaci
FOTO GETTY IMAGES Epidemie koronaviru má dalekosáhl­é dopady nejen na samotné ohnisko nákazy, město Wu-chan (odkud pochází i včerejší fotografie) a přilehlou oblast, ale i na globální dodavatels­ký řetězec, který je do značné míry závislý na dodávkách z Číny – a ta se nyní kvůli obavám z dalšího šíření epidemie ocitá v izolaci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia