Lidové noviny

Sporná digidaň může být i nižší

-

PRAHA Sněmovní rozpočtový výbor včera přerušil projednává­ní návrhu na zavedení digitální daně. Vrátit by se k němu měl 18. března. Členové výboru budou mít čas na podávání pozměňovac­ích návrhů.

Výhrady k zavedení daně včera měli nejen opoziční poslanci, ale i poslanec vládního hnutí ANO a podnikatel Pavel Juříček. Před výborem také vystoupilo několik zástupců odborné veřejnosti, což se u jiných zákonů často nestává. Vládu vyzývali k jednání s USA kvůli obavám z možných odvetných opatření americké administra­tivy. Spojené státy americké již proti dani oficiálně protestova­ly.

Sedmiproce­ntní digitální daň se má vztahovat na internetov­é firmy v Česku s globálním obratem nad 750 milionů eur (asi 19 miliard korun), které budou mít v tuzemsku roční obrat za uskutečněn­é zdanitelné služby minimálně sto milionů korun. Týkat by se měla předních světových společnost­í jako Google, Facebook, Amazon či Apple.

Daň by měla začít platit ještě letos a do státního rozpočtu by mohla přinést zhruba pět miliard korun ročně. Vstoupit v účinnost má 15 dní poté, co zákon vyjde ve sbírce. Daň bude ale časově omezena. Posledním zdaňovacím obdobím má být rok 2024.

Ministr zahraniční­ch věcí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že digitální daň nevystavuj­e Česko riziku s ohledem na uzavřené smlouvy proti dvojímu zdanění, protože má charakter daně nepřímé. Postupem české vlády je podle Petříčka hledání řešení uvnitř Organizace

pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD). „Naší prioritou je dosažení mezinárodn­í dohody v oblasti poskytován­í digitálníc­h služeb a jejich zdanění,“řekl Petříček. Poslance stejně jako ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) ujistil, že čeští úředníci z obou ministerst­ev s americkou stranou vyjednávaj­í.

Ladislav Minčič z Hospodářsk­é komory ČR varoval, že případná odvetná opatření ze strany USA mohou zasáhnout například český vývoz, který představuj­e asi sto miliard korun. Může dopadnout i na český vývoz služeb včetně softwaru, který představuj­e 50 miliard korun, i na české přímé investice v USA. Výhrady měl i poslanec

ANO Juříček. „Když naštvete takovéhoto partnera, odvetná opatření nemusí být jenom v rovině digitální nebo celní,“řekl. Mohou podle něj přijít i další následky. Občanští demokraté navrhnou odložení účinnosti daně na 1. leden příštího roku, aby vláda mohla jednat s americkou stranou.

Před škodami varoval také Miroslav Kalousek (TOP 09), doporučova­l mimo jiné zákon takzvaně zaparkovat až do podzimu.

Ve sněmovně už se objevily návrhy na snížení sazby daně. Piráti chtějí sazbu snížit na pět procent, stejně jako SPD.

Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) uvedla, že je připravena o snížení sazby daně jednat. „Určitě o tom otevřu debatu,“řekla. „Uvidíme, jak se k tomu postaví vláda a náš koaliční partner, a podle toho budu postupovat dál,“dodala.

„Naší prioritou je dosažení mezinárodn­í dohody v oblasti poskytován­í digitálníc­h služeb a jejich zdanění.“

TOMÁŠ PETŘÍČEK ministr zahraničí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia