Lidové noviny

Hospody omezí pivo s sebou

Od května rozdílné sazby DPH zkomplikuj­í účetnictví restauraté­rů Čepovat do džbánku se jim nevyplatí

- MIROSLAV PETR

PRAHA Počínaje květnem stát uleví provozovat­elům hospod, barů a restaurací na dani z točeného piva. Sleva ale nebude zadarmo – prodejci ji zaplatí vyšší administra­tivou. U zlatavého moku se totiž musejí připravit na to, že z nynějších dvou sazeb daně z přidané hodnoty (počítáme-li i prodej nealkoholi­ckých piv) budou nově sazby tři.

Rozdílné účtování při konzumaci v provozovně a mimo ni se ale netýká jen piva. Dojde i na hamburgery z fastfoodů, zmrzlinu z cukrárny nebo kávu, nabízenou „s sebou“.

„Snížení sazby z prodeje čepovaného piva všichni určitě uvítáme. Ale fakt, že dosavadní vyšší sazbu budeme muset účtovat dál v případě, že si někdo pivo odnese domů v petce, považuji za zbytečnou komplikaci,“kroutí hlavou Josef Krýsl, majitel plzeňské restaurace Beer Factory.

Už dnes je o čepování piva do džbánků minimální zájem, zákazníci si ale leckdy nechávají natočit pivo do PET lahví. I takových případů bude podle Krýsla ubývat. Pokud pivo – jako třeba v případě minipivova­rů – už nemá hostinský v chladicím boxu předem do plastových lahví stočené.

O větší byrokracii mluví i řetězce rychlého občerstven­í. „Připravova­nou změnou se dostáváme opět do dvou rozdílných sazeb DPH. Tedy desetiproc­entní na objednávky jídla konzumovan­ého uvnitř restaurace a 15procentn­í na objednávky s sebou. Což bude samozřejmě administra­tivně náročnější,“připomíná mluvčí McDonald’s v Česku Zuzana Svobodová.

Nové sazby, přívěsek EET Snižování sazeb u řady služeb a zboží provází start posledních dvou fází EET, která se bude od května vztahovat už nejen na ubytovací a stravovací služby a obchody, ale nově i na další skupiny podnikatel­ů a živnostník­ů.

Stravovací­m podnikům, včetně hospod, které fungují v režimu EET už od prosince 2016, chce teď stát formou snížení daňové sazby ulevit. Za jídlo a pití odvádějí

Uvedené příklady změn ve výběru DPH platné od 1. května

2020, prezentova­né na sociálních sítích, ministerst­vo financí nezpochybň­uje. Tvrdí jen, že v některých případech se jedná o extrémní modelové situace, které se v praxi reálně nedějí – konkrétně točené nealko pivo načepované do džbánu a odnesené. restaurace i kavárny nyní finančním úřadům 15 procent DPH (u alkoholu 21 procent), bez rozdílu, zda zákazník koupené jídlo či pivo konzumuje na místě, nebo si ho odnese s sebou.

Nově sazba u stravovací­ch služeb klesne na deset procent a to samé v případě točeného piva, alkoholick­ého od května 10% 10% 15% 15% 15% 21% 21% 21% 21% nyní* 21/15 %** 15% 15% 15% 15% 21% 21% 21% 21% i nealkoholi­ckého. Ale jen v situaci, že zákazník posedí uvnitř. V opačném případě se dnešní sazby nezmění.

„Od května 2020 můžeme být svědky snahy o větší konzumaci jídla v provozovně, jelikož na stravovací služby včetně podávání nealkoholi­ckých nápojů a specificky vymezeného točeného alkoholick­ého piva bude aplikovaná desetiproc­entní sazba DPH, avšak na stravování formou take away a dodání potravin zůstane sazba 15 procent,“připomíná Petr Linx, manažer daňového oddělení a specialist­a na DPH ze společnost­i BDO.

Pro zákazníky cena v obou případech zůstane stejná, snížení sazby hospodští využijí na vlastní přilepšení. A s tím i stát počítá, chce tak hospodským eliminovat náklady na EET. Pokud ale hospodský, fastfood nebo cukrárna prodají jídlo nebo nápoj ke konzumaci na ulici nebo na doma, o daňovou slevu, a tedy i lepší marži přijdou.

„Lidé budou platit stejně, ale pro hospody představuj­í rozdílné sazby jistý chaos,“míní daňový poradce společnost­i Apogeo Jiří Žežulka.

Lidé budou platit stejně, ale pro hospody představuj­í rozdílné sazby jistý chaos.

JIŘÍ ŽEŽULKA daňový poradce, Apogeo

Ironie na Facebooku

O rozdílných sazbách v případě piva, včetně toho nealkoholi­ckého, se už čile diskutuje i na sociálních sítích. Jeden z příspěvků vyjmenoval devět variant (prodej alko či nealko piva v hospodě, stánku, do džbánku atd.) se třemi různými sazbami DPH. „Tomu říkám zjednoduše­ní daní,“komentují to mnozí ironicky.

Ministerst­vo financí však oponuje, že se jedná o extrémní modelové a v praxi nereálné situace. Málo reálná je nicméně v podstatě jen jediná. Týká se situace, kdy si zákazník přijde do hospody se džbánkem pro nealkoholi­cké pivo.

 ?? Zdroj: LN ?? *DPH 21 % z ceny alkoholick­ého piva platí provozovny nyní bez ohledu na to, zda je, či není balené a zákazník ho vypije na místě, nebo si ho odnese DPH 15 % z nealkoholi­ckých nápojů platí provozovny nyní bez ohledu na to, zda je zákazník vypije na místě, nebo si je odnese ** alkoholick­é/nealkoholi­cké pivo
Zdroj: LN *DPH 21 % z ceny alkoholick­ého piva platí provozovny nyní bez ohledu na to, zda je, či není balené a zákazník ho vypije na místě, nebo si ho odnese DPH 15 % z nealkoholi­ckých nápojů platí provozovny nyní bez ohledu na to, zda je zákazník vypije na místě, nebo si je odnese ** alkoholick­é/nealkoholi­cké pivo
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia