Lidové noviny

ČEZ zvažuje továrnu na baterie z českého lithia

-

BERLÍN Energetick­ý gigant ČEZ zvažuje podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) postavit v příštích několika letech v severních Čechách továrnu na lithiové baterie pro auta. Má jít o jednu z největších investic tohoto druhu ve střední Evropě. Na výrobu baterií chce firma spolu s investory z automobilo­vého průmyslu využívat lithium z oblasti Cínovce v Krušných horách. Havlíček to prohlásil při včerejší návštěvě Berlína.

ČEZ, v němž stát vlastní asi 70 procent, uvedl, že hledá partnery v technologi­ích a autoprůmys­lu.

Kontrolu nad těžbou lithia by ČEZ měl získat do 31. března, pokud dobře dopadne výzkum v oblasti. Jde především o to, jestli je možné oddělit lithium od slídy. V německé části regionu, kde je asi třetina zdejších zásob tohoto kovu, se už těží. O „nesmírně zajímavý a cenný zdroj“jde podle Havlíčka i pro Česko.

„To samo o sobě ještě není všechno, protože ta logika by měla postupovat tak, že ČEZ by měl v budoucnu – a to je důležitá zpráva – v regionu severních Čech, tedy v regionu, který je postižen uhlím, vybudovat takzvanou gigafactor­y,“uvedl ministr za použití výrazu, kterým své továrny na baterie označuje americký výrobce elektromob­ilů Tesla.

Na kolik by výstavba továrny měla přijít, Havlíček neuvedl. Poznamenal ale, že jde o otázku „jednotek let“. ČEZ podle něj nebude jediným investorem. Nyní se dává dohromady „sestava kvalifikov­aných investorů i z automobilo­vého průmyslu“, řekl.

Hledání silných spojenců

ČEZ se loni v listopadu podmínečně dohodl s australsko­u těžařskou společnost­í European Metals Holdings (EMH) Limited na strategick­ém partnerstv­í a výrazné investici do projektu těžby lithia na Cínovci. V případě dokončení dohody získá ČEZ za 34,06 milionu eur (asi 853 milionů korun) podíl 51 procent ve firmě Geodet, české dceřiné společnost­i EMH, která vlastní práva na těžbu.

Mluvčí ČEZ Roman Gazdík včera uvedl, že firma zvažuje těžbu lithia a uzavřela partnerstv­í se slovenským InoBat, který hodlá budovat továrnu na Slovensku.

„Zkoumáme také možnost výstavby továrny na baterie v severních Čechách. Pro úspěšnou realizaci je nicméně nezbytně nutné vytvořit konsorcium ve spolupráci se zkušeným technologi­ckým partnerem a zástupci automobilo­vého průmyslu,“dodal.

Gazdík připomněl, že podobné projekty mají nyní v Evropské unii prioritu v návaznosti na význam automobilo­vého průmyslu i ochranu klimatu. „Česká republika je jako významný výrobce automobilů logický kandidát pro rozvoj bateriovéh­o průmyslu. Bude důležité, zda se i pro projekty v ČR podaří vyjednat potřebné financován­í a podporu,“dodal.

Ministr Havlíček nicméně včera v Berlíně ujistil, že česká vláda zatím rozhodně nechystá zákaz aut se spalovacím­i motory. „Z našeho úhlu pohledu je nejenom předčasné, ale troufám si tvrdit i velmi zavádějící, abychom zde začali sdělovat termíny, kdy by se měly ukončit spalovací motory,“řekl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia