Lidové noviny

Zájezdů first minute rychle ubývá

- DANA JAKEŠOVÁ

Prodeje letních dovolených jsou už v plném proudu. Pětice nejžádaněj­ších destinací zůstala stejná jako loni, v ubytování se ale priority změnily. Zájmu se letos těší především hotely vyšších kategorií.

Slevy jsou při nákupu letní dovolené na first minute, či chcete-li na první moment, velmi výrazné. V první vlně slev, která trvala u většiny cestovních kanceláří do konce ledna, dosahovaly až 40 procent. „V únoru dosahují slevy až 30 procent a do konce března pak až 20 procent,“potvrzuje Andrea Řezníčková z cestovní agentury Invia.

Kromě toho má ale takový včasný nákup ještě další výhody. „Mezi aktuální benefity patří například první záloha jen 1500 korun na osobu, parkování u letiště za zvýhodněné ceny či změna zájezdu zdarma,“vypočítává Jana Ondrejecho­vá z Blue Style.

Pro rodiny jsou pak často zásadní nabídky „dítě zdarma“. Například u cestovní kanceláře Fischer má při nákupu dovolené na first minute jedno dítě dovolenou zcela zdarma a za další až tři děti platí rodiče jen letenku. Blue Style nabízí jedno dítě zcela zdarma a druhé za pevnou dětskou cenu. Obvyklou hranicí je přitom věk 12 let.

„Převážně v Egyptě a Turecku lze najít hotely, kde akceptují děti do 13,99 let nebo i 14,99 let,“doplňuje Řezníčková. A podle Petra Komárka z portálu dovolena.cz dokonce některé hotely či cestovní kanceláře nabízejí akční ceny pro děti až do 16 nebo 18 let.

Těchto všech výhod využívá rok od roku stále více Čechů a na prodejích je to znát. „První zájezdy na letošní léto se začaly prodávat ještě během letních měsíců roku loňského. Počty prodaných zájezdů pak rostly během podzimu, během ledna a nyní v únoru pak přichází vrchol,“popisuje Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fischer. Právě v těchto týdnech si podle něj pořizuje letní zájezd vůbec nejvíce lidí z celého roku.

Nabídka je bohatá. Zatím

Že by ale na ty, kteří ještě váhají, nic nezbylo, se zatím není třeba obávat. „Nabídka zájezdů je stále dostatečná, klienti mají z čeho vybírat a zatím není třeba ani dělat kompromisy,“potvrzuje Komárek. Snad rodiny s více dětmi by otálet neměly. Nabídka hotelů s rodinnými pokoji až pro pět osob je totiž omezenější. Při pozdějším nákupu se může stát, že si budou muset vzít dva pokoje, což je pochopitel­ně dražší.

Stejně tak pokud chtějí vyrazit například mladé rodiny společně s prarodiči. „V případě takové multigener­ační dovolené je totiž důležité, aby v hotelu bylo pro každého něco. Zóny pro děti, animační programy, bazény se skluzavkam­i, zóny pouze pro dospělé, restaurace, kavárny a další,“přibližuje Ondrejecho­vá.

A pospíšit by si měli i ti, kteří chtějí na dovolenou letět hned na začátku prázdnin, tento termín patří tradičně mezi nejžádaněj­ší.

Dvě top destinace jsou stejné jako loni. „Na špici zájmu se momentálně drží Turecko, které bylo vůbec nejrychlej­i rostoucí destinací, a tento trend trvá i letos,“říká Bezděk. Turecko se tak nyní dostalo před Řecko. Stejný vývoj potvrzují i další. Například na dovolena.cz patří Turecku 19 procent z prodejů a Řecku 15 procent. Ale třeba u Invia a Blue Style patří první příčka i letos Řecku, Turecko je dvojkou. Shodně oslovené kanceláře potvrzují výrazný narůst zájmu i o Egypt a Tunisko. destinace podíl na prodejích průměrná cena

Kategorie hotelu

12 600 Kč 15900Kč

Strava 43 65 22 21 16 400 Kč 14 11 900 Kč 18000Kč 18 20 000 Kč 17 8 16 000 Kč 14 1 3 4

0 0

K č 10 9 18 000 Kč

Doprava

16 900 Kč

letecká

Délka zájezdu 13800Kč 50 8 4

0 0

7 Kč

5

84 8700Kč

19 000 Kč

3 2 6800 Kč 8900 Kč 12 21 900 Kč

Důvod je jasný. „Pokračuje trend nákupu čtyř- a pětihvězdi­čkových hotelů a all inclusive, s aquaparky, tobogány a možnostmi dalšího volnočasov­ého vyžití,“konstatuje Petr Kostka z Exim Tours. A pobyty v takových hotelech lze za přijatelné ceny pořídit právě v Turecku, v Egyptě a v Tunisku. Obavy z toho, že jde o muslimské země, cestovní kanceláře žádné nepozorují. Nic se nezměnilo ani po událostech v Íránu. Pětici top destinací pak doplňuje obvykle Bulharsko nebo Španělsko.

Malý ostrov s bohatou historií Kromě těch typických destinací se ale nabízí i řada jiných. Tak třeba malý středomořs­ký ostrov Malta, který je nejmenším státem EU (patří sem i ostrovy Gozo a Comino). Ač se to nezdá, tento skalnatý kus země se pyšní 12 plážemi se statusem Modré vlajky (mezinárodn­í označení pláží i přístavů splňujícíc­h přísné ekologické standardy – pozn. ed.).

Dovolenou si tu bezpochyby užijí mladí lidé. Podél plážových promenád je pestrá nabídka malých krámků, kaváren a především barů, které jsou otevřené až do pozdních nočních hodin. „Mezi taková místa patří například St. Julian's, Paceville, Sliema nebo Bugibba,“říká Kristýna Gottwaldov­á, zástupkyně maltského úřadu pro turismus v Česku. „Klidnějším povahám pak doporučuje­me letovisko Mellieha nebo ostrov Gozo, který je celkově klidnější a mírnější,“dodala.

První zájezdy na letošní léto se začaly prodávat ještě během letních měsíců roku loňského. Počty prodaných zájezdů pak rostly během podzimu, během ledna a nyní v únoru přichází vrchol.

 ?? Foto Shuttersto­ck / šk zdroj: Invia ?? hotel
Řecko all inclusive hotel polopenze
Turecko ostatní ultra all inclusive ostatní
Bulharsko
Tunisko
Chorvatsko 8 dní
Itálie Španělsko 1% vlastní autobusem ostatní
Kypr
Kanárské ostrovy
Foto Shuttersto­ck / šk zdroj: Invia hotel Řecko all inclusive hotel polopenze Turecko ostatní ultra all inclusive ostatní Bulharsko Tunisko Chorvatsko 8 dní Itálie Španělsko 1% vlastní autobusem ostatní Kypr Kanárské ostrovy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia