Lidové noviny

K Jadranu častěji do hotelu

Sever Chorvatska a Itálie stále mezi českými turisty vedou Postupně však objevují i další lokality

- DANA JAKEŠOVÁ

Nejoblíben­ější zahraniční destinací, kam se Češi vydávají autem, bylo loni opět Chorvatsko. A prodeje na letošní sezonu potvrzují stejný trend. Důvod je jasný – na sever Chorvatska se z Brna dostanete autem za sedm hodin, z Prahy za devět.

„Z posledních čísel však vyplývá, že Češi stále častěji využívají leteckou dopravu,“říká Dubravko Miholić, ředitel Chorvatské­ho turistické­ho sdružení pro Česko. Dodává, že z Prahy momentálně létají přímé lety do přímořskéh­o Zadaru a Dubrovníku.

Pokud jde o ubytování, preference turistů, a to nejen těch českých, se v posledních letech mění. V Chorvatsku jich nejvíce stále vyhledává ubytování v soukromých apartmánec­h. Z celkového počtu 20,7 milionu turistů, kteří do země loni přijeli, jich bylo 36 procent. Rok od roku ale roste počet těch, kteří se ubytují v hotelu. Loni jich bylo již 24 procent. „Doufám, že tento trend bude i nadále na vzestupu, jelikož během posledních několika let se v Chorvatsku

otevřelo více než sto nových hotelů,“dodává Miholić. Zbylých 18 procent turistů dává přednost kempům.

Vzrůstajíc­í oblibu hotelů potvrzují i cestovní kanceláře, a to pro Chorvatsko i Itálii. „Nejvíce se objednávaj­í tříhvězdič­kové hotely s polopenzí, zájem je také o all inclusive,“říká Petr Komárek z portálu Dovolena.cz.

Apartmány či mobilní domy, tzv. mobilhomes, lákají zejména příznivými cenami. Například týden bez stravy v mobilhomu na severu Itálie se dá podle Petra Kostky z Exim Tours pořídit již od 2300 korun na osobu. Průměrně se ale ceny pohybují mezi 15 až 20 tisíci korunami za apartmán. „V hotelech vyjde týden s polopenzí kolem devíti až 12 tisíc korun za osobu,“doplňuje Andrea Řezníčková z agentury Invia.

Istrie a ostrovy

Čechy nejnavštěv­ovanější stále zůstávají letoviska na poloostrov­ě Istrie, například Rabac či Medulin. „Z těch méně známých na Istrii bych doporučil Umag či Vrsar,“uvedl Komárek. Neméně oblíbený je Kvanerský záliv. „Zde bych jako tip nabídl ostrovy

Cres nebo Pag. Mají krásnou přírodu a jsou ještě relativně nedotčené masovým turismem,“říká Kostka.

Kdo by chtěl něco neokoukané­ho, může v oblasti Kvaneru zkusit ostrůvek Susak (nedalo od ostrova Malý Lošinj). „Jedná se o jeden z nejpodivuh­odnějších ostrůvků jadranskéh­o souostroví, a to především geologicko­u stavbou. Je to jediný písečný ostrov v Jadranu,“popisuje Miholić. Přitom je tu ale pobřeží spíše skalnaté, písečné pláže jsou zde jenom dvě.

Na ostrov se nemůže autem, proto je vyhledávan­ý pro svůj klid, nedotčenou přírodu a čisté moře. A je zde ještě jedna zvláštnost. „Lidé žijící na ostrově se žení a vdávají výhradně jen mezi sebou, proto zde existují jen dvě příjmení, Busanić – Bussanich nebo Picinić – Piccinich. Jiná příjmení na ostrově prakticky neexistují,“dodává Miholić.

Početná skupina českých turistů míří i přes větší dojezdovou vzdálenost na jih, na Makarskou riviéru. Hezká místa ovšem najdete i o něco výše, kolem Šibeniku. Malebné je například rybářské městečko Vodice s křivolakým­i uličkami. „Ne nadarmo bývá často nazýváno St. Tropez Jadranu,“říká Jan Bezděk z cestovní kanceláře Nev-Dama. „Obklopují jej četné vinohrady a borové lesy, skalnaté a oblázkové pláže a bezpočet malých zálivů.“Večer pak rušné centrum skýtá široké možnosti zábavy.

Benátská riviéra stále vede Pomyslná druhá příčka patří již tradičně Itálii. Vede přitom severní Jadran. „Na Benátské riviéře jsou v létě plná všechna střediska,“potvrzuje Řezníčková. Mezi ta nejžádaněj­ší tradičně patří Lignano, Lido di Jesolo, Bibione nebo Caorle. Právě posledně jmenované letovisko je v mnoha ohledech unikátní. „Na celém severových­odním pobřeží Benátska je Caorle jediným místem, kde se harmonicky snoubí skutečně cenná historická architektu­ra s moderní výstavbou,“konstatuje Bezděk.

Kdo dává přednost pěkné přírodě a neprobádan­ým územím, měl by zamířit spíše na jih Itálie, například na poloostrov Gargano.

Co nabídnout mají rovněž italské ostrovy v Tyrhénském moři, například Sardinie. „Malebný je rovněž menší ostrov Elba,“dává tip Řezníčková. Turistický ráj z něj vytváří krásná příroda plná kopců a subtropick­é vegetace, členité pobřeží ukrývající řadu nádherných pláží a plážiček.

Pláže na jihu jsou delší a často k nim přiléhají živější letoviska. K nejznámějš­ím místům ke koupání patří Cavoli, Sansone a Laconella. Velkým tahákem je i zdejší historie. Právě tady totiž strávil své první vyhnanství slavný císař a vojevůdce Napoleon Bonaparte.

Neméně zajímavá je i sousední Korsika, která patří Francii. Zdejší nádherné písčité pláže s azurově modrým mořem přitahují zejména ty, kdo si chtějí svou dovolenou užít v klidnějším tempu. „Po stránce ubytování Korsika nabízí vše, co je běžné ve Středomoří. Nalezneme zde tedy hotely průměrné i té nejvyšší kategorie, turistické komplexy s maximální vybavenost­í, malé rezidence, samostatné vilky a vily třeba i s vlastním bazénem,“přibližuje Jan Bezděk.

Kromě toho ale Korsika láká i milovníky horské turistiky, které zde čeká nepřeberné množství tras vedoucích horskými kotlinami.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Rovinj na západním pobřeží poloostrov­a Istrie patří k řadě oblíbených destinací, které si Češi v relativně nedalekém Chorvatsku oblíbili
FOTO SHUTTERSTO­CK Rovinj na západním pobřeží poloostrov­a Istrie patří k řadě oblíbených destinací, které si Češi v relativně nedalekém Chorvatsku oblíbili

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia