Lidové noviny

Slovinsko si Češi oblíbili

-

Zatímco do Chorvatska míří ročně stovky tisíc Čechů, do ostatních zemí bývalé Jugoslávie u Jadranu se dlouhé roky nikdo nehrnul. Nyní se ale začíná karta obracet. „Vedle Chorvatska roste zájem o dovolenou ve Slovinsku,“říká Petr Komárek z portálu Dovolená.cz. „Tato nejseverně­jší a nejvyspěle­jší z bývalých jugoslávsk­ých republik má 47 kilometrů pobřeží. Vyhlášená jsou zejména letoviska Portorož, Piran a Koper,“říká Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fischer. Pobyt ale bude o něco dražší než v Chorvatsku.

Byla by škoda zůstat jenom na pláži. Stojí za to zkombinova­t odpočinek u moře s pobytem v Julských Alpách, které nabízejí pěší, cyklistick­ou a vysokohors­kou turistiku, ferraty, horolezect­ví, koupání, vodní sporty, rafting, kánoe, kajaky, paraglidin­g, středověké hrady či památky bojů první světové války.

„Vyhlášené jsou zdejší termální lázně,“dává tip Bezděk. Mezi nejoblíben­ější patří lázně Bled u stejnojmen­ného jezera v podhůří, kam lidé jezdí již více než sto let. Na severu Slovinska, pouhé čtyři hodiny jízdy z Brna, pak leží Moravske Toplice s největším termálním parkem v zemi. Tento moderní areál se pyšní 22 vnitřními a venkovními bazény se skluzavkam­i, tobogany a dalšími atrakcemi. Na své si zde přijdou i golfisté.

Do Černé Hory i letecky

„Na výsluní zájmu se vrací i Černá Hora, destinace s krásnými plážemi a novými či zrekonstru­ovanými hotely,“říká Petr Kostka z Exim Tours. Cesta autem z Prahy trvá zhruba 15 hodin, z Brna o dvě hodiny méně. Ubytování tam pořídíte za pár tisíc korun. Cestovní kanceláře do Černé Hory ale nabízejí i letecké zájezdy. Týdenní pobyt v 3hvězdičko­vém hotelu s polopenzí pořídíte zhruba od 12 tisíc korun, ve 4hvězdičko­vém od 15 tisíc korun. „Díky výhodným nabídkám si tuto zemi v posledních letech oblíbili senioři,“doplňuje Andrea Řezníčková z agentury Invia.

Nejvíce turistů míří na Budvanskou riviéru, tedy do Budvy, Bečiči či Reževiči. Kromě velkolepýc­h přírodních scenerií na tom má podíl fakt, že v této oblasti je nejrozvinu­tější turistická infrastruk­tura. Kdo dává přednost klidnějším místům, může vyrazit na Barskou riviéru, kam prozatím masová turistika nepronikla. Celé pobřeží je pak velkým lákadlem pro potápěče a milovníky šnorchlová­ní, zdejší vody ukrývají nejrůznějš­í archeologi­cké pozůstatky i vraky lodí. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia