Lidové noviny

Letní dovolenou nemusíte trávit na pláži

- DANA JAKEŠOVÁ

Krásná panoramata, turistické a cyklistick­é trasy, jezera i zábava pro děti. To vše slibují dovolené na horách, jimž holduje stále více lidí. Češi přitom nejčastěji vyrážejí do rakouských Alp.

Hodně oblíbené je Tyrolsko, jehož součástí je i údolí Zillertal s několika třítisícov­kami. Doslova pohlazením tak zde bude pobyt pro alergiky. Zhruba od nadmořské výšky 1500 metrů se totiž původci alergií takřka nevyskytuj­í. Turistický­ch tras jsou tu stovky kilometrů. Vyrazit na některou z nich můžete individuál­ně i organizova­ně, záleží na zkušenoste­ch a kondici. Kdo by si chtěl výšlap usnadnit, může nahoru vyjet jednou z mnoha z lanovek. U některých z nich jsou i dětské zážitkové areály.

Nebo se můžete popovézt autem. Třeba ze Zell am Ziller se dá alpskou silnicí vyjet na Krimml, kde jsou známé Krimmelské vodopády. Podniknout lze autem i výlet k horským přehradám.

A na své si tu přijdou také milovníci cyklistiky či příznivci koupání. Ve Fügenu je akvapark s nejdelším tobogánem v Rakousku. Další koupaliště jsou třeba v Zellu či Mayrhofenu.

Možností ubytování se v Zillertalu nabízí nespočet. Apartmánů v rodinných domech nebo třeba na statku najdete v údolí celou řadu, stejně tak penzionů. Ti náročnější si mohou vybrat některý z hotelů. Klasickým tyrolským rodinným podnikem je třeba hotel Theresa v Zell am Ziller. Všude hodně dřeva, útulný nábytek, mají zde i wellness areál s pěti venkovními i vnitřními bazény a sedmi druhy sauny.

Tyrolské speciality

Ostatní sem mohou zajít třeba jen na večeři. Zdejší kuchyně je totiž vyhlášená. Podle současných trendů tu vaří z lokálních surovin, vychází z tradičních tyrolských receptů, ale inspirují se i mezinárodn­í kuchyní. K hitům patří alpské sushi, ve kterém jsou všechny suroviny včetně rýže ze Štýrska.

„Pstruhy nám dodává soused a kamarád ze zdejších vod, zeleninu farmáři z okolí, místo wasabi se podává nastrouhan­ý křen s rozmixovan­ými bylinkami,“popisuje Sfefan Egger, šéfkuchař a spolumajit­el hotelu.

Podobnou škálu aktivit nabízí rovněž oblast St. Johann in Salzburg, neboli JO, kousek od Salcburku. I zde najdete celou řadu turistický­ch tras, díky nižší nadmořské výšce ale zdejší terény nejsou tak náročné. Výlet si můžete zpestřit novinkou, kterou tu pro letošní sezonu připravili – piknikovým košem St. Johanner.

„Ten je plný produktů, které jsou od zdejších sedláků, řezníků, výrobců sýra, pekařů,“popisuje Beata Havranová z turistické­ho portálu Kamkam.eu. V koši je i prkénko na krájení, nožík a deka. Tipy na pěkná místa, kam s piknikovým košem vyrazit, najdete v brožurce či přes QR kód, který vás zavede přímo na místo.

Taková pikniková výprava bude bavit určitě i děti. Tedy kromě mnoha dalších aktivit, které jsou v JO pro ně připravené. Hlavní atrakcí je zábavní park Geisterber­g neboli Hora duchů kousek od horní stanice lanovky Alpendorf Gondelbahn.

„Nevšední zážitek slibuje také návštěva Bogen Parcour, tedy lukostřele­ckého 3D parkuru,“říká Havranová. Zvládnou ho i menší děti. Na louce vás zaškolí a pak se s lukem a šípy vydáte na trasu do lesa střílet na zvířata, samozřejmě ne živá. Pro cyklisty jsou tu připraveny trasy všech náročností, stejně jako půjčovny kol i e-kol.

Poznejte Alentejo

Kdo nemá rád horko, ale přesto by chtěl vyrazit k moři, může se vypravit třeba do Portugalsk­a. Letět lze do Lisabonu a zde si půjčit auto. Zpáteční letenku z Prahy pořídíte od tří tisíc korun, z Vídně od 2400 korun.

„Kromě Lisabonu můžete prozkoumat třeba malebnou oblast Alentejo,“dává tip Petra Sochorcová z Portugalsk­é turistické centrály v Česku. Vstupní branou je město Setúbal, kam z letiště dojedete ani ne za hodinu. Jeho okolí nabízí nádherné pláže a hned dvě přírodní rezervace přímo u oceánu.

Hodinu a půl jízdy dál na jih je Vila Nova de Milfontes s úchvatnými plážemi. „Ač se městečko díky své popularitě značně rozrostlo, stále si uchovává kouzlo rybářské vesnice s bílými domečky a úzkými uličkami, které lemují řeku a svažují se k jejímu ústí,“popisuje Sochorcová. Je totiž součástí rezervace Parque Natural do Sodoeste Alentejano e Costa Vicentina, takže rozvoj turismu tu regulují.

Vyrazit tu můžete na pěší či cyklo výlet, aplikaci s trasami najdete na Rotavicent­ina.com.

V červenci si tu dokonce můžete zajít na koncert českého souboru Musica Florea (11. 7.). Naše země je totiž hostem mezinárodn­ího hudebního festivalu Terras sem Sombra, který letos probíhá na několika místech v Alentejo.

Stále více lidí přichází na chuť pobytům v destinacíc­h, kde není příliš horké počasí. Takových míst je nespočet, třeba v Alpách nebo u Atlantskéh­o oceánu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia