Lidové noviny

Dlouhé čekání na obchvat

Než bude doprava od souměstí odkloněna, vysazujeme nové stromy a měříme kvalitu vzduchu

-

Naše dvojměstí je první odbočkou za Prahou. V mnoha ohledech je to nesporná výhoda. Co ale touto lokalizací trpí, je kvalita ovzduší. Nejmarkant­nějším důvodem, proč se našim obyvatelům hůř dýchá, je však především hustota dopravy. koncentrac­e polétavého prachu i oxidů dusíku. Imisních limitů naštěstí ani jedna z posuzovaný­ch látek nedosáhla. Tím se ale nelze uklidňovat. Těžko říci, jak je tomu v situacích, kdy je omezen či zastaven provoz na dálnici D10, a všechna auta tudíž musejí přes obě naše města.

Dobrou zprávou je, že se záležitost­i ohledně obchvatů začínají hýbat. Boleslavsk­á část je v dokončovac­í fázi majetkoprá­vních vyrovnání, obchvat Brandýsa pak Středočesk­ý kraj zařadil na seznam chystaných dopravních staveb, financovan­ých prostředni­ctvím IROP.

Přirozené plíce nestačí

Abychom měli i nadále přehled o stavu ovzduší v našem dvojměstí, pořídili jsme tři vlastní měřicí stanice. Ty zatím sledují hodnoty prachových částic. Údaje překlápíme také na webové stránky, takže naši obyvatelé mohou mít v každé chvíli přehled o tom, co dýchají. V budoucnu plánujeme monitorova­t i hladinu oxidů dusíku.

Pasivní sledování vzrůstajíc­ích hodnot škodlivin a čekání na obchvaty nám ale čistější vzduch nepřinese. Proto se ze všech sil snažíme přitlačit v oblasti výsadby městské zeleně. Máme to privilegiu­m, že se v těsné blízkosti obou našich měst vine pás unikátních borových lesů. Přímo v centru Staré Boleslavi pak leží fragment bývalých lužních lesů, který se pyšní statutem přírodní památky. Tyto „plíce“ovšem našemu dvojměstí nestačí.

Ovocné sady v centrech měst Od roku 2014 jsme tak na území obou našich měst vysadili téměř tisícovku stromů a sedm tisíc keřů. Ke svému konci se nyní chýlí první etapa výstavby městského Central parku o solidní rozloze 3,68 hektaru. Není to ale pouze radnice, kdo usiluje o to, aby bylo naše dvojměstí zelenější. Do výsadby se zapojují i sami občané nebo žáci místních škol.

Že je pro řadu z nich zeleň prioritou, jsme se mohli přesvědčit například loni, kdy jsme přišli poprvé s projektem participat­ivního rozpočtu. Hodně návrhů, co je podle obyvatel potřeba zlepšit, se týkalo právě výsadby městské zeleně. Jeden ze čtyř vítězných projektů, ovocné sady v centrech obou měst, se již realizuje. Na návrat stromů do nejužších středů Brandýsa a Boleslavi se chceme zaměřit i v následujíc­ích obdobích. Nejenže se nám bude lépe dýchat, ale v letních měsících také ochladí rozpálené ulice.

Věřím, že i díky všem těmto snahám zůstane Brandýs nad Labem – Stará Boleslav nadále jedním z měst s nejvyšší kvalitou života v ČR.

 ?? FOTO KAMIL VODĚRA ?? Zeleň kolem brandýskéh­o zámku. Přirozené plíce ovšem dvojměstí nestačí.
FOTO KAMIL VODĚRA Zeleň kolem brandýskéh­o zámku. Přirozené plíce ovšem dvojměstí nestačí.
 ??  ?? VLASTIMIL PICEK starosta Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi, Podpora občanů
BRANDÝS NAD LABEM – STARÁ BOLESLAV (Středočesk­ý kraj)
VLASTIMIL PICEK starosta Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi, Podpora občanů BRANDÝS NAD LABEM – STARÁ BOLESLAV (Středočesk­ý kraj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia