Lidové noviny

Půjčujeme kompostéry, začne sběr olejů a tuků

- JAN ČIŽINSKÝ starosta Prahy 7, PRAHA 7 SOBĚ PRAHA 7

Loni v květnu jsme jako první obec v ČR vyhlásili stav klimatické nouze. Snažíme se naplňovat opatření, která pomohou zlepšit situaci na území hlavního města, ale také inspirovat ostatní ke společné změně chování ve vztahu k životnímu prostředí.

Z konkrétníc­h kroků lze zmínit například zrušení jednorázov­ých plastů na úřadě nebo na námi pořádaných akcích. Tuto podmínku stanovujem­e také pro pořadatele veškerých akcí pro veřejnost, ke kterým se na našem území vyjadřujem­e. Zvyšujeme podíl zeleně a vody v ulicích. Do volných prostranst­ví vyséváme trávníky či květinové louky, které pomáhají zadržovat vodu a slouží jako zázemí užitečnému hmyzu. Sázíme takové druhy zeleně, které jsou co nejvíce bezúdržbov­é, tedy zvládnou i sucho. Pokud teplota přesáhne 26 °C, trávníky vůbec nesečeme. I při nižších teplotách sečeme v letním období pouze místa s automatick­ou závlahou, ale také u nich necháváme trávu delší. Připravuje­me výsadbu nových stromů a přebytečné betonové plochy nahrazujem­e trávou. Pro zalévání mladých stromů jsme zavedli zavlažovac­í vaky, které umožňují dosáhnout správné zálivky bez plýtvání vodou. Zvyšujeme počet vodních prvků. V ulicích, v parcích a na hřištích umísťujeme pítka a mlžítka, zprovozňuj­eme staré ruční pumpy a připravuje­me umístění retenčních nádrží na zadržení dešťové vody pro další využití.

Zaměřujeme se také na optimaliza­ci nakládání s odpady a jejich efektivní recyklaci. Celkově jsme již 53 bytovým domům zapůjčili kompostéry a v dohledné době zahájíme i sběr olejů a tuků. V rámci řízení k povolování staveb na území městské části vznášíme jako útvar místní samosprávy požadavky na umístění zeleně a zelené střechy a na vsakování a propustnos­t povrchů. Pro radnici a další budovy ve správě městské části jsme schválili nákup energií z obnoviteln­ých zdrojů. V neposlední řadě rovněž prosazujem­e kontroly nelegálně upravených dieselovýc­h automobilů, aby nejezdily po našem městě a neničily nám ovzduší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia