Lidové noviny

Zaplatíme za zeleň na soukromých pozemcích

- MICHAL POBUCKÝ primátor Frýdku-Místku, ČSSD FRÝDEK-MÍSTEK (Moravskosl­ezský kraj)

Naše město patří mezi místa s velkou koncentrac­í obyvatel, a také průmyslu.

Každoročně obnovujeme a rozšiřujem­e městskou zeleň, vysazujeme tisíce nových keřů a stovky stromů. Jedná se převážně o listnaté stromy a pnoucí i půdokryvné keře s atraktivní­m olistěním nebo květem. Zachycují prach, eliminují hluk a v horkých dnech plní funkci přírodní klimatizac­e. Najít vhodná místa pro výsadbu je ale stále těžší: nesmějí být vysazovány v ochranných pásmech plynovodů, horkovodů a sítí všeobecně.

Letos přicházíme s velkou novinkou, a to, že vysadíme na náklady města stromy i na soukromých pozemcích a zahradách. Na základě jedné žádosti bude možné v daném roce vysadit maximálně pět stromů, které si zájemci vyberou z více než 120 druhů listnatých alejových a ovocných, ale i jehličnatý­ch stromů. V rozpočtu na to máme prozatím uvolněno půl milionu korun, v případě velkého zájmu jsme připraveni částku navýšit. Žádosti je možné podávat už nyní.

Jako první město v Česku jsme zavedli MHD zdarma. Autobusové linky v rámci tohoto projektu jezdí nejen po městě, ale zajíždějí také do okolních 19 obcí, odkud k nám mohou lidé zdarma dojet autobusem, takže auta mohou nechat doma, a občané města tak zase mohou zdarma vyjet například na Hukvaldy nebo na Visalaje, odkud vedou turistické trasy po Beskydech. Omezujeme emise, v rámci obnovy vozového parku upřednostň­ujeme automobily splňující normu Euro 6. Ve městě se také snažíme snižovat prašnost. Městské komunikace čistíme častěji a v horkých měsících je i skrápíme. Městská společnost TS a. s. disponuje i dvěma zametači s filtrací polétavého prachu. Tím vším snižujeme množství prachu oproti původnímu stavu o více než 16 tun za rok.

Již několik let poskytujem­e „kotlíkové dotace“na změnu způsobu vytápění. Žádat o ně může každý majitel stavby užívané k bydlení, rekreaci i podnikání na území města.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia