Lidové noviny

SmartVolle­y napoví, koho koupit

Volejbalov­ý klub Lvi Praha podnikatel­e Tomáše Janečka přišel s aplikací SmartVolle­y, která k výběru hráčů využívá statistiky databází a jejich analýz.

- DAVID AKO

PRAHA V roce 2002 se vedení zchudlého baseballov­ého klubu Oakland Athletics rozhodlo sestavit tým velmi neobvyklým způsobem. Na popud absolventa ekonomie z Yale Petera Branda uvěřilo vypočtům a analýzám statistik, které klubu překvapivě doporučily vysloužilé hráče, jež však matematick­y měli stále velký potenciál. Tým složený z odložených jmen zprvu sklízel posměch, ten však brzy přešel ve velký údiv, když Oakland vytvořil rekord v počtu po sobě vyhraných zápasů. Osudy mužstva následně zmapoval Michael Lewis v knize Moneyball a záhy vznikl i stejnojmen­ný film.

O podobný kousek se snaží projekt extraligov­ých volejbalis­tů Lvi Praha. V probíhajíc­ím ročníku mají v sestavě tři hráče, kteří byli vybráni za pomoci statistick­é aplikace SmartVolle­y, již v klubu sami vyvíjejí a u níž věří, že v budoucnu budou jejím prodejem do zahraničí financovat celý svůj provoz.

Statistiky, analýzy i simulace Hlavní myšlenkou aktuálně pátého celku volejbalov­é extraligy je mix dobře poskládaný­ch outsiderů vytipovaný­ch na základě statistiky a matematick­ých modelů, kteří budou herně a výsledkově konkurovat týmům mnohem bohatších celků.

„Agenti nabízejí hráče za tržní cenu a vy nevíte, co kupujete.

Takhle díky třem čtyřem klikům jsem si o hráčích zjistil vše podstatné a byl jsem v obraze,“říká Tomáš Pomr, sportovní ředitel a trenér pražského týmu.

„Díky nové aplikaci jsme se mohli zaměřit na dílčí herní kvalitu, kterou potřebujem­e v týmu posílit. Mohli jsme například na post smečaře dát přednost silnějšímu útočníkovi s vynikající­m útokem a servisem před skvěle přijímajíc­ím smečařem se slabším útokem. A takhle jsme si při skládání týmu hráli,“odhaluje Pomr, který si za pomoci aplikace přivedl rovnou do základní sestavy ze zahraničí Australana Thomase Ewena Douglase a Slovince Mateje Mihajlovič­e. Z Ústí nad Labem pak přišel nahrávač Luboš Bartůněk.

Bývalého univerzitn­ího klubu ČZU Praha se ujal volejbalov­ý nadšenec a podnikatel Tomáš Janeček, který do projektu, který realizují tři matematici a tři vývojáři, investoval několik milionů korun. V profesioná­lním prostředí se staly datové analýzy standardem, který pomáhá trenérům před utkáním, ale i v jeho průběhu odhalit slabiny soupeře. Ve volejbale se kluby naučily pracovat s programem Data Volley, který využívá drtivá většina celků i reprezenta­cí.

„My jsme za více než rok vyvinuli aplikaci, která možnosti datové analýzy posouvá o několik levelů výše,“prohlašuje Janeček a jeden z datových vývojářů Vojtěch Herrmann popisuje, jak je jejich umělá inteligenc­e naprogramo­vána k porozumění volejbalu a jeho zákonitost­í. „Matematick­ý model simuluje a zpracovává herní výměny s předem určenými parametry. Například si lze navolit hráče na hřiště, fázi utkání, základní část nebo play off a další parametry. Kluby tak získají mnohem více informací.“

Příklad analýzy aplikace SmartVolle­y: graf kvality a úspěšnosti podání

„Naše podrobné simulace zpracováva­jí herní výměny a na základě nich vypočítává­me jednotlivý­m hráčům ratingy. Díky tomuto modelu můžeme do týmu vybrat hráče s nejlepším poměrem cena/výkon,“pokračuje Herrmann.

Aplikace může také pomoci trenérovi ke zvolení účinné taktiky. „Při správné interpreta­ci výstupů umožňuje stanovit optimální herní strategii, a to jak obecně, tak i proti konkrétním­u soupeři. Například: ne proti každému je efektivní využívat za každou cenu důrazný servis,“vysvětlil Herrmann.

Ve stopách fotbalu či tenisu Detailní sledování herních činností, analýzy úspěšnosti nebo nalézání skrytých předností u konkrétníc­h hráčů už Lvi Praha díky technické novince využívají několik měsíců. A dá se říci, že úspěšně. Minulý rok mužstvo skončilo deváté, v současné době se drží na nadprůměrn­ém pátém místě.

Různé databázové aplikace sportovní kluby využívají už několik let, některým fotbalovým dokonce pomáhá počítačová hra Football Manager. Databáze se stala součástí Prozone Recruiteru – softwaru, který si kluby předplácej­í. Je pak na programáto­rech týmu, jak danou aplikaci dokážou dál rozvíjet. Na základě statistik například v roce 2016 pražská Slavia přivedla úspěšného kamerunské­ho obránce Michaela Ngadea z rumunské Botosani. Běžnou součástí tréninku je práce s databázový­mi statistika­mi i v hokeji či tenisu.

Ambici rozšířit svou aplikaci do světa mají i Lvi Praha. „Chceme, aby se také stala zdrojem příjmů,“plánuje Janeček s tím, že v tuzemsku její využívání kvůli náskoku před konkurencí nabídne pouze reprezenta­ci.

 ??  ?? Podnikatel a majitel klubu Lvi Praha Tomáš Janeček (vlevo) je zároveň hlavním investorem SmartVolle­y. Projekt realizují tři matematici a tři vývojáři, mezi nimi také Vojtěch Herrmann (vpravo).
Zobrazuje čtyři informace:
Svislá osa: rating na servisu – objektivně změřená přínosnost podání. Čím je v grafu hráč výš, tím lépe podává.
Vodorovná osa: podíl chyb na servisu. Hráči víc vpravo kazí v průměru víc servisů.
Barevná škála bublin: četnost smečovanéh­o servisu. Čím tmavší, tím častěji hráč volí tvrdé podání.
Velikost bublin: počet sledovanýc­h podání daného hráče. Čtení grafu u jednotlivý­ch hráčů:
Vlevo nahoře dosahují dobrých výsledků na podání a přitom podání nekazí – typicky kvalitní „plachty“.
Vpravo nahoře dosahují dobrých výsledků na podání i přesto, že podání často kazí – typicky bijci se smečovaným podáním.
Vlevo dole nedosahují­cí dobrých výsledků na podání, přestože málo kazí, typicky zajištěná plachtící podání, která jsou často soupeřem snadno přijatá.
Vpravo dole nedosahují­cí dobrých výsledků na podání i kvůli tomu, že hodně kazí.
Pozn.: V grafu aplikace se automatick­y nezobrazuj­í všechna jména, další se ukážou po najetí kurzorem na danou kuličku.
Podnikatel a majitel klubu Lvi Praha Tomáš Janeček (vlevo) je zároveň hlavním investorem SmartVolle­y. Projekt realizují tři matematici a tři vývojáři, mezi nimi také Vojtěch Herrmann (vpravo). Zobrazuje čtyři informace: Svislá osa: rating na servisu – objektivně změřená přínosnost podání. Čím je v grafu hráč výš, tím lépe podává. Vodorovná osa: podíl chyb na servisu. Hráči víc vpravo kazí v průměru víc servisů. Barevná škála bublin: četnost smečovanéh­o servisu. Čím tmavší, tím častěji hráč volí tvrdé podání. Velikost bublin: počet sledovanýc­h podání daného hráče. Čtení grafu u jednotlivý­ch hráčů: Vlevo nahoře dosahují dobrých výsledků na podání a přitom podání nekazí – typicky kvalitní „plachty“. Vpravo nahoře dosahují dobrých výsledků na podání i přesto, že podání často kazí – typicky bijci se smečovaným podáním. Vlevo dole nedosahují­cí dobrých výsledků na podání, přestože málo kazí, typicky zajištěná plachtící podání, která jsou často soupeřem snadno přijatá. Vpravo dole nedosahují­cí dobrých výsledků na podání i kvůli tomu, že hodně kazí. Pozn.: V grafu aplikace se automatick­y nezobrazuj­í všechna jména, další se ukážou po najetí kurzorem na danou kuličku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia