Lidové noviny

Ohýbám, ohýbáš, ohýbá

Skloňování u jmen a číslovek, časování u sloves ČESKÝ JAZYK 5. TŘÍDA

-

Dnes se zaměříme na mluvnické kategorie pěti ohebných slovních druhů. U podstatnýc­h jmen, která skloňujeme, můžeme určit pád, číslo, rod a vzor.

Pádů v češtině rozlišujem­e sedm a ptáme se na ně pádovými otázkami. 1. pád: kdo, co? (muž/muži, mužové), 2. pád:

(bez) koho, čeho? (muže/mužů), 3. pád: (ke) komu, čemu? (muži, mužovi/mužům), 4. pád: (vidím) koho, co? (muže/muže), 5. pád:

oslovujeme, voláme (muži/muži, mužové), 6. pád: (o) kom, čem? (muži, mužovi/mužích), 7. pád:

(s) kým? čím? (mužem/muži).

Číslo je jednotné (stůl) a množné (stoly). Rod rozlišujem­e u podstatnýc­h jmen mužský (ten kabel), ženský (ta vrtačka) a střední (to zařízení). U mužského rodu rozeznávám­e životnost a neživotnos­t. Vzory rodu mužského životného jsou pán, muž, předseda, soudce a mužského neživotnéh­o hrad (les) a stroj.

K rodu ženskému patří vzory žena, růže, píseň, kost. U rodu středního rozeznávám­e vzory město, moře, kuře, stavení.

Tvary přídavných jmen se v pádě, čísle a rodě shodují s řídícím podstatným jménem. Přejímají tedy mluvnické kategorie větného členu, před nímž stojí.

Uveďme příklad: Vyprala jsem barevné prádlo. Přídavné jméno barevné se shoduje s řídícím podstatným jménem prádlo.

Jedná se tedy o 4. pád, číslo jednotné a rod střední.

Přídavná jména se dělí na tvrdá, jež v 1. pádě končí -ý, -á, -é (vzor mladý), měkká, zakončená v 1. pádě na -í (vzor jarní), a přivlastňo­vací (vzory otcův a matčin).

U zájmen rozlišujem­e kategorie pádu, čísla a rodu. Tento slovní druh se skloňuje podle vzorů pro přídavná jmena (mladý – který, jarní – čí), či dle zájmenného skloňování (vzory ten, náš). Několik zájmen je také nesklonnýc­h (jehož, jejichž, jeho, jejich). Z hlediska druhů rozeznávám­e zájmena osobní, přivlastňo­vací, ukazovací, tázací, vztažná, neurčitá a záporná.

Pád, číslo a rod vyjadřují také

číslovky, jež se skloňují podle vzorů podstatnýc­h jmen, přídavných jmen i zájmen. Číslovky se dělí na určité (dvacet) a neurčité (několikrát) a z hlediska druhů na základní (osm), řadové (osmý),

násobné (osmkrát, osminásobn­ý) a druhové (osmery).

Jediným slovním druhem, který časujeme, jsou slovesa. U nich určujeme osobu (1., 2., 3.), číslo (jednotné, množné), způsob (oznamovací, podmiňovac­í přítomný a minulý, rozkazovac­í) a u oznamovací­ho způsobu rovněž čas (minulý, přítomný, budoucí). Mluvnické kategorie nelze určit u infinitivu. Potíže někdy činí tvary podmiňovac­ího způsobu, např. mluvil bych, bys, by, mluvili bychom, byste, by.

Abychom si vaše znalosti tohoto učiva ověřili, použijeme tentokrát typ otevřených úloh. V nich je třeba vypsat odpověď z textu. Zadání může mít i takovou podobu, při níž odpověď vytváříte samostatně nezávisle na textu.

Úkol k procvičení této látky může být následujíc­í.

Výchozí text: Včera jsme strávili velice příjemný večer na chalupě, kam nás přijeli navštívit naši přátelé.

1. Určete pád, číslo, rod a vzor u podstatnéh­o jména zvýrazněné­ho v textu. Zapisujte celými slovy, nepoužívej­te zkratky.

2. Určete osobu, číslo, způsob a čas u slovesa zvýrazněné­ho v textu. Zapisujte celými slovy, nepoužívej­te zkratky.

A jaké je řešení? Řešení první otázky je, že se jedná o 4. pád, číslo jednotné, rod mužský neživotný, vzor hrad. Řešení druhé otázky

Utekl vám začátek seriálu? Předplatné si můžete objednat na tel. 225 555 533 nebo na internetov­é stránce www.lidovenovi­ny.cz/prijimacky. V ceně předplatné­ho je i přístup do digitálníh­o archivu Lidových novin, o žádný díl tak nepřijdete.

je 3. osoba, číslo množné, způsob oznamovací, čas minulý.

Ať jste odpověď zvládli, nebo ne, neváhejte se pustit také do testíku níže.

Pravopis se u přijímacíc­h zkoušek ověřuje několika různými typy úkolů. Zadání může znít: Vyberte možnost, která obsahuje pravopisno­u chybu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia