Lidové noviny

Pravopis: ano, nebo ne?

Pravopis je třeba stále procvičova­t, třeba i pasivně – četbou ČESKÝ JAZYK 9. TŘÍDA

-

Otázka však může být položena i takto: Najděte v textu všechna slova, která obsahují pravopisno­u chybu, a napište je správně.

Dnes se ale budeme věnovat jinému typu úlohy, a to otázkám, u nichž vybíráte ze dvou možností: ANO, nebo NE.

Východiske­m podobných úkolů je většinou text se čtyřmi podotázkam­i, u kterých určujete, zda je odpověď pravdivá, nebo ne. Plný počet bodů, tedy dva získáte jen v tom případě, odpovíte-li správně ve všech případech.

Výchozí text:

Skušený alchimista se zadíval na stříbrnou baňku s tekutinou a uznale pokýval hlavou. Přední učenci se roky snažili vyrobit stříbro, ale nikdo z nich se ke kýženému cíly nedostal tak blízko jako královna.

Rozhodněte, zda jsou tvrzení vztahující se k textu pravdivá (A),

nebo nepravdivá (N).

1. V prvním souvětí textu se nachází jedna pravopisná chyba.

A/N 2. V textu se celkem nacházejí čtyři chyby. A/N 3. Ve slově vyrobit se píše y, protože se jedná o předponu vy-, vý-.

A/N 4. Ve slově snažili se píše koncovka -i, protože podmět je rodu mužského životného. A/N

Abyste byli zcela úspěšní, vaše odpovědi by měly být:

1. N, 2. N, 3. A, 4. A.

V prvním souvětí jsou dvě pravopisné chyby – skušený místo zkušený a alchimista namísto alchymista. V celém textu se pak nacházejí tři chyby – kromě obou již jmenovanýc­h ještě cíly – místo cíli. Ve slově vyrobit se opravdu píše y, protože se jedná o předponu vy-, vý-, a přísudek snažili se zase řídí shodou s podmětem rodu mužského životného (učenci).

Protože pravopisný­ch jevů existuje v češtině velké množství, nelze přesně říci, na jaký typ otázek u přijímacíc­h zkoušek narazíte; může se jednat o pestrou škálu úloh.

Vzhledem k tomu, že problemati­ku nemůžeme pokrýt v celé šíři, podívejme se alespoň na některé z jevů, jež se v pravopisně zaměřených otázkách objevují. Jedná se o vyjmenovan­á slova, která je třeba umět nazpaměť.

U shody podmětu s přísudkem musíme nejprve správně určit podmět a jeho rod, u rodu mužského také životnost či neživotnos­t. Je-li podmět několikaná­sobný, vždy má přednost rod mužský životný. Pokud se ve větě vyskytuje, píšeme v přísudku vždy -i. Když podmět rodu mužského životného není, zvolíme -y. V případě, že je podmět v množném čísle rodu středního, píšeme ve shodě podmětu s přísudkem -a (Divadla hrála denně.).

Pravopis tvarů zájmena já (tedy mě/mně) se řídí konkrétním pádem; ve 2. a 4. pádě užíváme podobu mě/mne, ve 3. pádě mně/mi a v 6. pádě píšeme tvar mně.

U přijímacíc­h zkoušek se často objevují testové otázky týkající se psaní předpon s/z/vz. Předponu s- zvolíme tehdy, jde-li o pohyb shora dolů (stáhnout), směr z povrchu pryč (setřít), směr dohromady( sbalit). Předponu z- užíváme, když se jedná o změnu stavu (zčervenat) či dokončení děje (zcelit).

Pravopis předpon s- a z- si u některých slov musíme pamatovat. Předpona vz- se užívá v případě naznačení směru vzhůru (vzkypět).

Pravopis je třeba stále procvičova­t, byť pasivně, například četbou. Pokud si nějakým pravopisný­m jevem nejste jisti, použijete Pravidla českého pravopisu nebo internetov­ou příručku Ústavu pro jazyk český AV ČR:

http://prirucka.ujc.cas.cz/.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia