Lidové noviny

Za šizení s emisemi aut likvidační pokuty

Stát zavede namátkové kontroly technickýc­h stanic. Pokud pustí kouřící auto, přijde trest

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Chcete-li v největším internetov­ém vyhledávač­i zjistit, jak naměřit správné emise, sám nabídne přesnější formulaci dotazu: jak obejít emise.

Do boje proti podvádění při kontrolách jak na stanicích technické kontroly (STK), tak na měření emisí chtějí společně vyrazit ministr životního prostředí Richard

Brabec (ANO) a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Cestou podle nich není zavádění nových a nových pravidel, ale poctivěji dbát na to, aby se dodržovala ta nynější.

„Kromě jiného je v plánu namátková kontrola vozidel vyjíždějíc­ích přímo z kontrol,“řekl LN Havlíček. Jeho vládní kolega dodává, že pokud kontroloři nechávají odjet kouřící auta, pak by se mělo přistoupit k vysokým sankcím. „Stát byl mnohdy v minulosti nedůsledné trdlo, které si nedovedlo došlápnout. Už to ale dovede a jde jen o to, aby přišel první drakonický trest – milionové pokuty, likvidační –, a oni si to rozmyslí,“míní Brabec.

K tomu mají dopomoci speciální auta, která dokážou měřit emise přímo v provozu. Stát už na konci loňského roku pořídil jedno. Přibýt

mají další dvě vozidla a podle Brabce časem ještě víc. Důvod je zřejmý – doprava je po energetice druhým největším původcem emisí skleníkový­ch plynů. Hlavní vinu nesou osobní auta.

STK i stanice měření emisí mohou už nyní dostat pokutu do pěti milionů korun. Pokud pochybí technik a dá razítko tomu, kdo nesplňuje technické požadavky, pak je to padesát tisíc korun. Z praxe je ale zřejmé, že sankce se drží na spodní hranici rozmezí.

LN oslovily všechny kraje. Právě ony mají kontroly v gesci. Z jejich odpovědí vyplývá, že nejvyšší pokuta v loňském roce činila devadesát tisíc korun, a to na Vysočině. Ovšem tato sankce je v porovnání s ostatními vysoká. Druhý nejvyšší finanční trest udělil Pardubický kraj – 25 tisíc korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia