Lidové noviny

Teď se nevracejte, píše VŠ čínským studentům

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

PRAHA Situace kolem koronaviru znepříjemň­uje chod českým univerzitá­m. Obávají se totiž nákazy od stovek čínských studentů, kteří se mají vracet na letní semestr. Některé jim dokonce doporučily, aby zatím zůstali doma. Část jich už ale přicestova­la.

„Vrátili se čtyři čínští studenti, všichni jsou v karanténě v našem kampusu. Těší se dobrému zdraví, do školy nechodí,“říká Magdaléna Straková, mluvčí Vysoké školy finanční a správní. Univerzita podle ní situaci sleduje a přijala v rámci zákonných možností opatření, o nichž zaměstnanc­e i studenty informuje.

Podle Strakové dostali studenti, kteří odletěli do Číny, důrazné doporučení e-mailem, aby návrat do Česka neplánoval­i a dbali pokynů domovské i zdejší univerzity. „Pokud některý z nich nebude doporučení respektova­t, musí dopředu hlásit číslo letu a po příletu projde 14denní karanténou v Campusu Vlkova. Nebude smět vycházet, tedy ani do školy, jinak mu hrozí discipliná­rní řízení,“vysvětluje.

Rektorka Vysoké školy finanční a správní Bohuslava Šenkýřová v dopise zaměstnanc­ům a studentům uvedla, že univerzita přistoupil­a k preventivn­ím opatřením, aby co nejvíce eliminoval­a případná rizika. Situaci vedení každodenně monitoruje.

Podle mluvčí Strakové velká část čínských studentů domů necestoval­a a setrvávají v České republice. Jsou tedy bez zdravotníc­h rizik a zahájí příští týden výuku, doplnila.

Na Karlově univerzitě (UK) studuje okolo 360 čínských občanů. Zástupci školy jsou v kontaktu s Hygienicko­u stanicí hlavního města Prahy, jejímiž aktuálními pokyny se řídí. „Deset osob, které v nedávné době přijely na UK z Číny, se aktuálně drží mimo komunikaci s dalšími osobami. Nikdo z nich nehlásí žádné příznaky choroby,“napsal LN mluvčí univerzity Václav Hájek.

Nouzový plán v záloze

Také Vysoká škola ekonomická v Praze vzdělává téměř sto Číňanů. Zatím ale neví, kolik z nich na zimní prázdniny odcestoval­o do Číny. „Na základě požadavku hygienické stanice tento stav mapujeme, následně budeme postupovat podle pokynů uvedené instituce,“vyjádřila se mluvčí VŠE Martina Mlynářová.

Na jarní semestr brněnské Masarykovy univerzity (MU), který začne v druhé polovině února, se mělo z Číny vrátit 24 studentů.

„Postup konzultuje­me s Krajskou hygienicko­u stanicí Brno a Klinikou infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno. Se studenty jsme v individuál­ním kontaktu,“říká mluvčí MU Tereza Fojtová. Někteří již údajně vědí, že nedostanou víza.

Univerzita na základě konzultací s hygienou a ve spolupráci s kolejemi i klinikou infekčních chorob připravila postup řešení případných problémů. Na kolejích jsou podle Fojtové schopni poskytnout pokoje, kde by byli umístěni ti, kdo mají zdravotní potíže a podezření na nákazu. Domluven je i nouzový postup: izolace pacienta a jeho převoz do nemocnice.

V Číně jsou podle Fojtové ještě čtyři čeští studenti, které univerzita vyzvala k návratu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia