Lidové noviny

Sankci za dovoz aut nechystáme

- ELIŠKA NOVÁ

Ktomu, aby si lidé kupovali auta šetrnější k životnímu prostředí, je musejí ponouknout především výrobci, říká ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

LN V Česku máme nadprůměrn­ě starý vozový park. Může stát nějak nutit lidi, aby si kupovali auta častěji nebo aby nekupovali ojetiny?

Rozhodně se nechystáme dávat dotace – ani na pořízení elektromob­ilů pro občany. Slovensko to udělalo, ale lusknutím prstu se vyčerpalo v přepočtu 150 milionů korun a podpořilo přibližně 700 lidí. Automobilk­y tím nezachrání­te, ovzduší tím taky nepomůžeme. Ten trakař pořád potřebuje hodně strkat. Jakmile přestanete, zastaví, a tak se to nedá dělat. Spolykalo by to neomezené peníze, byl by to podobný nesmysl, jako jsme udělali svého času s podporou solární energetiky.

Uvažování lidí změní jen výrobci, kvalita a užitné vlastnosti vozů. Drtivá část národa čeká. Automobilk­y musejí nabízet elektromob­ily, cena půjde dolů, naopak cena ostatních aut bude stoupat. Stát je tady od toho, aby zajistil infrastruk­turu, tedy dobíjecí nebo plnicí stanice, a pomohl i legislativ­ně. A to děláme.

LN A co zdražit dovoz ojetin?

Jasně říkám, že se k sankci dovozových aut nechystáme. Je na nás vyvíjený tlak, abychom to udělali, brutálněji zatížili poplatkem emisní třídu EURO 3. Říkáme na to pořád totéž: z pohledu ministerst­va je to spíše daň, lidi tím od nákupu neodradíme. Češi si nepořizují starší auto proto, že by byli fanoušky veteránů. Prostě nemají na nové. Chceme se raději zaměřit na technický stav vozidel, i těch mladších.

LN Proč?

Čísla jasně ukazují, že kvalitu ovzduší tu daleko víc otravují třeba vymontovan­é či poškozené filtry pevných částic. Prosadili jsme s ministerst­vem dopravy, aby na silnicích jezdily ne jeden, ale tři vozy měřící emise přímo v provozu, časem jich bude víc. Větším problémem jsou vozidla ve špatném technickém stavu, mnohdy bez ohledu na stáří. Když se o novější auto někdo nestará, nebo ho rovnou cíleně vykuchá, a může to být třeba i EURO 5 nebo 6, na které by dovozová daň nedopadla, pro životní prostředí může být daleko nebezpečně­jší než starší vůz v bezvadném stavu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia