Lidové noviny

Za šizení s emisemi pokuty

-

Zmíněná pokuta přitom mířila na to, na co se chtějí oba ministři zaměřit. „Bylo zjištěno neodhalení závad či špatné, mírné hodnocení objevených závad na vozidle a chyby v administra­tivě,“sdělil mluvčí Pardubické­ho kraje Dominik Barták. V dalších krajích se pokuty pohybovaly od pouhé pětistovky po 15 tisíc korun, i to však patří spíše k výjimkám.

Speciální vůz, který dokáže zachytávat nadměrné emise přímo v provozu, už ministerst­vo dopravy stihlo otestovat. A to v rámci pilotního projektu loni v létě.

Z vytipovaný­ch aut, u kterých se zdálo, že může být něco v nepořádku, neprošlo každé čtvrté – celkem 33 vozů. Policie jim ihned omezila dopravní způsobilos­t na třicet dní. Řidiči museli se svým vozem na nápravu a znovu na stanici technické kontroly. Tam opětovně nevyhovělo pět aut. Nejčastějš­ími prohřešky byl špatný stav výfuku nebo kouřivost motoru, která ukazuje na nedostateč­nou údržbu vozidel se spalovacím motorem.

Na podzim se konalo druhé kolo, jehož výsledky se nyní vyhodnocuj­í. „Letos budou kontroly v terénu pokračovat po celé republice. Chystáme také preventivn­í akce, kdy si budou moci zájemci nechat zdarma a bez sankcí změřit emise svých vozů,“udává ministr Havlíček.

Všechno to, a navíc namátkové prověrky aut, která právě kontrolory opouštějí s platným razítkem, chce ministerst­vo dopravy vyhodnotit a říct, zda opatření fungují. Havlíček to uvádí s přípodotke­m, že ke zpřísnění kontrol došlo před dvěma lety, kdy začaly být výsledky měření emisí automatick­y odesílány do Centrálníh­o informační­ho systému a technik musí zdokumento­vat, že auto na měření fyzicky bylo.

S nově zavedenými kontrolami přímo na silnici souhlasí i Profesní komora STK, která je považuje za nutné doplnění systému. Svým členům se organizace snaží pomáhat tak, aby mohli plnit všechny požadavky pro správné provádění jak technické kontroly, tak měření emisí.

Předseda profesního sdružení Jiří Rejmon ovšem upozorňuje na to, že v Česku je asi tisícovka stanic měření emisí, a jen asi sto padesát z nich je provozován­o samotnými stanicemi technické kontroly. „Všechny ostatní stanice měření emisí provozují autoservis­y, takže podle našich odhadů se až 75 procent aut měří jinde než při STK,“uvádí Rejmon s tím, že měření emisí sice může být ve stejném areálu jako STK, to však ještě neznamená, že patří k sobě, a emise může provozovat i sousední autoservis. STK je v republice přibližně 380.

Ruku v ruce s tím vším jde i problém vymontovan­ých filtrů pevných částic. Ty jsou součástí moderních dieselovýc­h vozů a mají na starosti zachytáván­í škodlivin. Po čase je nutná výměna filtru. Je ale příliš drahý, někteří ho proto nechají odstranit. Podle Brabce tak za znečištění nemohou pouze staré vozy, ale i „upravená“moderní auta.

Kvůli znečištěné­mu vzduchu zemře v Evropě každý rok předčasně půl milionu lidí. V Česku deset a půl tisíce. Od roku 2000 se přitom emise skleníkový­ch plynů v tuzemsku zvýšily o 53,8 procenta. Největším zdrojem je průmysl, za ním následuje doprava. Ovšem s tím rozdílem, že v případě průmyslu emise každoročně klesají, zatímco u dopravy rostou.

Kontroly v terénu poběží i letos. Také chystáme preventivn­í akce, kdy si zájemci budou moci nechat zdarma a bez sankcí změřit emise.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia