Lidové noviny

Na Štiříně utichne hudba. Po čtvrt století

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Pětadvacet let dlouhá tradice pásma koncertů Sukův hudební Štiřín končí, veškerý kulturní program na letošní sezonu se od února ruší. Společnost Regio Štiřín, jež akci pořádala od roku 1992, se rozhodla ukončit spolupráci se státním zámkem Štiřín. Ze strany pořadatelů tradiční akce jde o reakci na odvolání Václava Hrubého z postu generálníh­o ředitele zámku, kterého k 31. prosinci zbavil funkce bez udání důvodu ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Důvody rozvedl šéf diplomacie až po dotazu LN: argumentov­al, že Zámek Štiřín, příspěvkov­á organizace resortu zahraničí, má rezervy v hospodařen­í a změna v jeho vedení souvisí s organizačn­ími změnami ve struktuře příspěvkov­ých organizací spadajícíc­h pod ministerst­vo.

„(Odvolání Václava Hrubého) je pokračován­ím přípravy dalšího pokusu o likvidaci organizace Zámek Štiřín jako příspěvkov­é organizace. Důvodem je – již počtvrté – zatím veřejně zamlčovaná, leč zjevná snaha zámek privatizov­at, respektive prodat,“napsali Ivan Staňa a Václav Větvička z prezidia společnost­i Regio Štiřín v dopise adresované­m premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který mají LN k dispozici. „Léta budovaná tradice Hudebního Štiřína je nepochopit­elným rozhodnutí­m ministra zahraniční­ch věcí prakticky uvedena vniveč,“zdůraznili.

U zrodu kulturní akce stál kromě Hrubého samotný Josef Suk, světoznámý houslista; na zámek jej přivedlo natáčení skladby Humoreska od jeho pradědečka Antonína Dvořáka. Během čtvrt století se na Sukově hudebním Štiříně vystřídali čelní klasičtí hudebníci, prostor dostávali i talentovan­í začínající umělci.

Zvěsti o chystaném prodeji zámku Štiřín, který slouží jako konferenčn­í středisko či jako hotel a o nějž podle informací LN v minulosti projevil zájem například podnikatel Zdeněk Bakala a nyní údajně investiční společnost Penta, ministr Petříček důrazně odmítá. „V žádném případě neuvažujem­e o tom, že by se prodával. Je to státní majetek. Ale nemůžeme do něj donekonečn­a pumpovat miliony, musí vydělávat,“řekl LN. Zámku nyní dočasně šéfuje Petr Veselý, MZV vypsalo na ředitele výběrové řízení, otevřené do konce února.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia