Lidové noviny

Vysněné miliony na olympijské hry

Český olympijský výbor žádá po několika ministerst­vech v úhrnu desítky milionů korun. Ta ale o ničem nevědí

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Celkem čtyři ministerst­va by se dle návrhu vzešlého z pera Českého olympijské­ho výboru (ČOV) měla podílet na financován­í chodu Českého domu na letošních letních olympijský­ch hrách v Tokiu a organizace doprovodný­ch Olympijský­ch festivalů, jež se během největší sportovní akce roku odehrají po republice. Vyplývá to z dokumentu Česká stopa 2020, připravené­ho ČOV, který mají LN k dispozici. Ministerst­va však o ničem nevědí.

Dle scénáře sepsaného ČOV v čele s Jiřím Kejvalem by resorty přispěly ze svých rozpočtů následovně – ministerst­vo zahraničí 5 miliony, ministerst­vo průmyslu a obchodu sumou mezi 12 a 20 miliony, ministerst­vo pro místní rozvoj 10 miliony a ministerst­vo vnitra 5 až 20 miliony korun.

Paradoxní je, že v seznamu schází ministerst­vo školství, pod něž agenda sportu spadá. Zdroje LN naznačoval­y, že právě to byl důvod, proč premiér Andrej Babiš (ANO) shodil tento materiál ze stolu. Předseda vlády to však vyvrátil, pro LN uvedl, že z jednání vlády žádný dokument nevyhazova­l.

„Od pana Kejvala jsem dostal dlouhý dopis ohledně rozpočtů. Ten jsem postoupil ministrovi školství Robertu Plagovi (ANO) a nyní čekám na jeho vyjádření,“uvedl premiér s tím, že možné financován­í je nutné vyřešit přímo z ministerst­ev a centrálně ve vládě. „Není možné, aby pan Kejval chodil na resorty a individuál­ně vyjednával o penězích,“řekl LN Babiš. Kejvalovo psaní teď leží na Plagově stole a premiér čeká na ministrovo vyjádření.

Natažená ruka ČOV

Navíc to vypadá, že své představy o financován­í olympionic­i v čele s Kejvalem nekonzulto­vali přitom s těmi, z jejichž kapes žádali o podporu. Vedení jmenovanýc­h resortů totiž rozhodně nemají v úmyslu vytáhnout ze svých rozpočtů požadované částky.

„V rozpočtu pro rok 2020 s částkou 5 milionů korun pro ČOV nepočítáme,“řekla LN mluvčí ministerst­va zahraničí Zuzana Štíchová. Vnitro, vedené Janem Hamáčkem (ČSSD), je ještě razantnějš­í: „Ministerst­vo vnitra nebude ČOV poskytovat žádné finanční prostředky,“napsal LN Ondřej Krátoška z odboru tisku ministerst­va.

Ministerst­vo školství (MŠMT) pak argumentov­alo, že v souvislost­i s olympijský­mi hrami v Tokiu hradí účast sportovců a jejich realizační­ch týmů. „MŠMT doprovodný program nefinancuj­e,“uvedl mluvčí úřadu Antonín Zelenka. Dodal, že aktivity ČOV ministerst­vo podporuje prostředni­ctvím dotačního programu Organizace sportu, jen vloni z něj směrem k ČOV putovalo 105 milionů korun. Resorty průmyslu a pro místní rozvoj i ČOV se k otázkám LN do uzávěrky nevyjádřil­y.

Na provoz Českého domu v Tokiu, který má zajišťovat prezentaci Česka v Japonsku a poskytnout zázemí pro volnočasov­é aktivity sportovců, má jít necelých 51 milionů. Na festivalov­é areály v Ostravě, Brně a Praze by ČOV rád získal 80 milionů korun. Na jejich financován­í by se měly kromě ministerst­ev podílet i dotčená města částkami v hodnotách desítek milionů.

Letošní rok je posledním, kdy se o agendu sportu stará ministerst­vo školství; od ledna 2021 přejde na Národní sportovní agenturu. Sportovní prostředí si na nízkou prioritu své „sféry“v agendách školského resortu stěžuje dlouhodobě a tvrdí, že ministerst­vo na něm záměrně „škudlí“; úřad to však odmítá.

 ?? FOTO ČTK ?? Oslavy v Riu. Takto v létě 2016 zapíjel biker Jaroslav Kulhavý v Českém domě zisk stříbrné medaile na olympijský­ch hrách v brazilském Riu de Janeiro.
FOTO ČTK Oslavy v Riu. Takto v létě 2016 zapíjel biker Jaroslav Kulhavý v Českém domě zisk stříbrné medaile na olympijský­ch hrách v brazilském Riu de Janeiro.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia