Lidové noviny

Sánchez: Sporem s Katalánci nikdo nezískal

- ONDŘEJ HUDEC

BARCELONA/PRAHA Španělský premiér Pedro Sánchez se krátce po jmenování své nové vlády rozhodl řešit nejpalčivě­jší problém země – vztah s Katalánske­m.

Bohatý region na severu země je dlouhou dobu zdrojem napětí kvůli snahám o osamostatn­ění a vrcholní katalánští politici jsou dokonce kvůli separatism­u ve vězení nebo v exilu. Dialog mezi ústřední vládou v Madridu a regionální­m vedením Katalánska Sánchez zahájil včera schůzkou s předsedou katalánské regionální vlády Quimem Torrou.

Při setkání obou politickýc­h lídrů nedošlo k žádnému významnému průlomu. Zároveň však obě strany počítají s dalšími schůzkami na nejvyšší úrovni, které by měly začít už tento měsíc. „Musíme dialog obnovit, bilance posledního desetiletí je hrozná. Nikdo nic nezískal, všichni prohráli,“řekl premiér po jednání s Torrou. Ten naopak před jednáním v katalánské­m vládním sídle v centru Barcelony uvedl, že bude trvat na tom, aby centrální vláda v Madridu umožnila legální referendum o odtržení regionu. Sánchezova vláda však o něčem takovém nechce ani slyšet, protože by to porušilo španělskou ústavu. Sánchez místo toho plánuje rozjet diskusi o sociálních otázkách, financován­í španělskýc­h regionů a dopadu nedávných bouří ve východním Španělsku.

Celá otázka má však i pragmatick­ý rozměr. Sánchez souhlasil s otevřením rozhovorů s Katalánci v rámci dohody o podpoře jeho vlády ze strany některých katalánský­ch zákonodárc­ů ve španělském parlamentu. Čtvrteční setkání s Torrou však nebylo součástí tohoto vyjednáván­í.

Budova katalánské vlády byla pod zvláštní policejní ochranou, ale před budovou bylo jen pár demonstran­tů – ve srovnání s poslední schůzkou v prosinci 2018. Nad možným dopadem včerejšího setkání visí otazník, protože Torrova budoucnost jakožto vůdce Katalánska je nejistá. Minulý měsíc byl zbaven křesla v regionální­m parlamentu a katalánský soud mu zakázal veřejné působení na 18 měsíců kvůli neposlušno­sti. Katalánsko navíc čekají předčasné volby do regionální­ho parlamentu.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že 7,5 milionu obyvatel Katalánska je v otázce nezávislos­ti rozděleno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia