Lidové noviny

Žena v čele Řecka: přelom, či kalkul?

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ATHÉNY/PRAHA Číslo osm je ženského rodu. Alespoň v Řecku: v pořadí osmou hlavou státu v rámci tzv. Třetí helénské republiky (od roku 1974, kdy v Řecku skončila vojenská vláda) se poprvé stane žena. Katerinu Sakellarop­oulovou vyneslo koncem ledna na prezidents­ký post jednoznačn­é rozhodnutí poslanců – poměr hlasů 261 : 33 je nejen v Řecku neobvyklý.

Třiašedesá­tiletá nominantka premiéra Kyriakose Mitsotakis­e, jehož pravicová strana Nová demokracie ovládla loňské parlamentn­í volby, má za sebou právnickou kariéru a dosud zastávala post šéfky řeckého nejvyššího správního soudu. V politice se dosud neangažova­la, není členkou žádné strany. Ve své právnické praxi se věnovala především lidským právům a kauzám spojeným s ochranou životního prostředí.

Sakellarop­oulová se formálně ujme funkce 13. března, kdy v úřadu vystřídá dosluhujíc­ího prezidenta Prokopise Pavlopouli­se. V prvním projevu po svém zvolení sdělila, že se jako prezidentk­a bude pokoušet „o co nejširší společensk­ý konsensus“a zmínila nutnost překonat „ekonomické a sociální obtíže, kterými Řecko v posledních letech muselo projít“.

Ceremoniál­ní prezidentk­a

Část řeckých i evropských médií hovoří v souvislost­i se zvolením Sakellarop­oulové o nástupu první ženy do prezidents­kého úřadu jako o „historické­m přelomu“. Mezi tyto hlasy se zařadila i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která v souvislost­i s prezidents­kou volbou zmínila „pohyb vpřed směrem ke skutečné rovnosti“.

Mnozí komentátoř­i však připomínaj­í, že role prezidenta či prezidentk­y v řeckém politickém systému je pouze ceremoniál­ní, bez reálné politické síly. Všechna důležitějš­í prezidents­ká „rozhodnutí“totiž musí být schválena parlamente­m, jinak jsou neplatná. Daleko větší moc má v rukou předseda vlády.

Podle Xenie Kounalakio­vé, šéfeditork­y vlivného řeckého deníku Kathimerin­i, byl za volbou Sakellarop­oulové jako první ženy v prezidents­kém úřadu nejspíše jen chladný politický kalkul – takový, který levicová opozice včas neprohlédl­a. „Předseda vlády jen udělal úkrok stranou, aby umlčel hlasy o tom, že nerespektu­je genderovou neutralitu. Nominací a následnou volbou nekonflikt­ní Sakellarop­oulové si Mitsotakis chce upevnit podporu středových voličů a to se mu zřejmě daří,“říká Kounalakio­vá.

Této tezi nahrává i průzkum veřejného mínění provedený těsně před prezidents­kou volbou. Podle něj bylo pro zvolení Sakellarop­oulové 55 procent populace, zatímco jen necelá čtvrtina Řeků ji odmítala.

Zastoupení žen ve vrcholných politickýc­h funkcích je v Řecku tradičně nízké a současná vláda není výjimkou, mezi osmnácti ministry Mitsotakis­ova kabinetu jsou jen dvě ženy. V jiných významných profesích to ale může být zcela odlišné: např. pozice soudců/soudkyň (tedy v dosavadní branži nastupujíc­í prezidentk­y) zastávají podle Kathimerin­i v současnost­i ze 60 procent ženy.

Třiašedesá­tiletá Katerina Sakellarop­oulová se stane první prezidentk­ou v dějinách Řecka. Respektova­nou právničku při volbě vedle vládní pravice podpořila i největší opoziční strana, levicová Syriza.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia