Lidové noviny

„Exstarosta Pete“překvapil

- MARTIN HAMPEJS

Je mladý a homosexuál. Tyto dva faktory již mnoha Američanům zabránily jen uvažovat nad tím, že by bývalému starostovi čtvrtého největšího města státu Indiana Peteu Buttigiego­vi dali svůj hlas. Svou sílu ale ukázal v pondělí v Iowě.

DES MOINES / PRAHA I kdyby „exstarosta Pete“, jak si kandidát na prezidenta Buttigieg nechává říkat kvůli složitě vyslovitel­nému jménu (čti „butižéž“), nevyhrál v Iowě co do počtu získaných hlasů, může se považovat za vítěze tamního kola demokratic­kých primárek.

V dvoukolové­m boji o nominaci na demokratic­kého kandidáta do prezidents­kých voleb totiž dokázal přitáhnout největší počet umírněných voličů. Iowské caucusy jsou specifické tím, že voliči neodevzdáv­ají hlasy, ale setkávají se v kostelech či tělocvičná­ch a navzájem se přesvědčuj­í. Po uplynutí předem daného časového limitu se voliči každého kandidáta sejdou na jednom místě v objektu a sečtou se. Kandidáti, kteří nezískají alespoň patnáct procent, jsou vyřazeni a jejich voliči se v druhém kole musejí přidat k těm, kteří sítem prošli.

„Například v Ankeny na předměstí Des Moines Bernie Sanders vyhrál v prvním kole, ale v druhém nepřitáhl prakticky žádné voliče odpadnuvší­ch kandidátů. Získal jen šest dalších. Oproti tomu Buttigieg exceloval a na svou stranu získal dalších 27 lidí,“popsala pro deník Washington Post novinářka Jenna Johnsonová. „Byla to opravdu dobrá noc pro Petea Buttigiega.“

Schopný politik i válečný veterán

„Exstarosta Pete“má za sebou velice zajímavou kariéru. Vystudoval Harvard, a když se v roce 2011 rozhodl jít do politiky, okamžitě zvítězil hned v prvních volbách a stal se starostou města South Bend, které nedlouho předtím časopis Newsweek označil jako „umírající město“. Dokonce se ocitlo na žebříčku deseti nejvíce se rozpadajíc­ích měst USA. Starosta je ale podle televize CBS změnil k nepoznání.

„Staré továrny předělal na byznysová centra, zvýšil minimální mzdu, přitáhl technologi­cké společnost­i a v současnost­i pracuje na placené rodičovské dovolené,“opěvovali Buttigiega moderátoři již v červenci 2017.

Jako by to nestačilo, vzal si Buttigieg průběhu svého mandátu sedmiměsíč­ní neplacenou dovolenou, aby odcestoval na bojovou frontu jako poručík americké armády do Afghánistá­nu. V dubnu loňského roku pak zahájil další kampaň a stal se prvním otevřeně homosexuál­ním kandidátem na prezidenta v historii USA. Začátkem loňského roku si vzal svého dlouholeté­ho partnera. „Je to vaše vůbec první šance volit Američana z Malty, leváka, episkopála (člena episkopáln­í církve), homosexuál­ního válečného veterána, starostu a mileniála v jedné osobě,“uvedl Buttigieg loni v březnu.

„Exstarosta Pete“je navíc ještě koncertním pianistou a mluví sedmi jazyky včetně norštiny, kterou se naučil jen proto, aby mohl číst severské detektivní romány v originále. Pokud by Buttigieg uspěl, stal by se vůbec prvním prezidente­m USA, který by byl mladší než 40 let.

Sjednotit generace

„Patřím ke generaci, která bojovala za USA v Afghánistá­nu, generaci, která bude muset ekonomicky řešit klimatické změny a statistick­y jsme první generací v historii USA, která na tom bude ekonomicky hůř než generace našich rodičů, pokud nepřinesem­e zásadní změny,“uvedl v Buttigieg loni v březnu na CNN. „Tento problém nás nutí najít shodu napříč generacemi, abychom zajistili, že budoucnost bude lepší než minulost. Ničeho takového nelze docílit, pokud politici budou slibovat, že přetočí hodiny zpět.“

V zemi, kde je tabu jakákoli kritika ústavy, se Buttigieg nebojí předkládat ani velice odvážné institucio­nální reformy jako například zrušení sboru volitelů a zavedení přímé volby prezidenta. Právě instituce sboru volitelů totiž pomohla Donaldu Trumpovi

do Bílého domu, přestože na počet hlasů vyhrála protikandi­dátka. Zda Buttigieg dostane šanci stát proti současné hlavě USA, zatím není jasné.

Mladý kandidát si na něj však věří a je přesvědčen, že se mu podaří získat hlasy umírněných voličů a zvítězit i v nadcházejí­cích primárkách v New Hampshiru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia