Lidové noviny

Svědectví Mengeleho dvojčete

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Ipo tři čtvrtě století je člověku úzko, když ten, který přežil děsivé praktiky „anděa smrti“, vypráví. O tom, jak s bratrem dvojčetem museli v osmi letech poznat transporty do koncentrač­ních táborů, odloučení od nejbližšíc­h a jejich smrt a stát se pokusnými objekty zvrhlého Josefa Mengeleho.

„Když nám měnil krev, zjišťoval například, jestli ji máme stejně okysličeno­u nebo jestli naše srdíčka bijí stejně. Jelikož jsme na rukách neměli prakticky žádné žíly, odebíral nám krev z krku,“vypravuje Jiří, jenž experiment­y Mengeleho sdílel s bratrem Josefem. „Krve nám nechával jen tolik, abychom mohli přežít,“dodává. A aby mohl na chlapcích provádět další pokusy, třeba s ramenním kloubem: „Vykloubil ho a zase vrátil nazpátek. A po nějaké době to zase zopakoval. Hrozně to bolelo.“

Zdálo by se, že svědectví z koncentrač­ních táborů už bylo podáno tolik, že o zločinech v nich páchaných nemůže být pochyb. Přesto se čas od času objeví lidé, kteří holokaust popírají. Povinně by měli číst autentické vzpomínky těch, kdo tehdy přežili a jsou ještě schopni vypovědět utrpení, jehož byli svědky i cílem. V knize Mengeleho dvojče A-782 z nakladatel­ství Zeď publicista Pavel Baroch předkládá osobní vzpomínky čtyřiaosmd­esátiletéh­o Jiřího Fišera na Terezín, Osvětim a Mengeleho „laboratoř“. Píše také o lidech, kteří se nelidskou realitu vězněným dětem snažili usnadnit, například v rodinném táboře.

Jiří se z Osvětimi vrátil i s bratrem Josefem, v Osvětimi však zahynuly jejich matka a desetiletá sestra Věra, od níž se maminka nechtěla odloučit, takže skončily v plynové komoře obě. Tatínek, silný a zdravý muž, zemřel na „mozkovou příhodu“už v roce 1941 v koncentrač­ním táboře Neuengamme.

Není to čtení zábavné, je však nanejvýš potřebné a svou věcnou, bez sentimentá­lních pomůcek vyprávěnou formou působivé. Lidé nepříjemná fakta rádi zapomínají, do svých pohodlných existencí si nechtějí pouštět znepokojiv­á vyrušení. To ale není dobrý způsob, jak zajistit dalším generacím čestnou budoucnost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia