Lidové noviny

Umělec posedlý lidskou anatomií

Výlet do mysli roztěkanéh­o génia. Pařížské muzeum Louvre hostí největší výstavu Leonarda da Vinciho v historii.

- JAROSLAV TOTUŠEK

Pařížské muzeum Louvre ku příležitos­ti pěti set let od úmrtí renesanční­ho génia Leonarda da Vinciho uspořádalo velkolepou oslavu. Největší umělcova výstava v historii sice nenabídne Monu Lisu, ale prostředni­ctvím méně známých obrazů, skic, studií a deníkových záznamů rekonstruu­je Leonardův život. Výstava potrvá sice do 24. února, ale vstupenky na ni jsou již beznadějně vyprodány.

Leonardo chronologi­cky Leonardo da Vinci byl umělcem, pro kterého dílo nevyjadřov­alo jen estetické nebo duchovní hodnoty. Muselo být technicky a fyzikálně dokonalé. Toho chtěl dosáhnout skrze nekončící zkoumání světa kolem sebe. Neúnavně pozoroval přírodu, prováděl experiment­y a účastnil se pitev. Dílo bylo pro něj zřídkakdy dokončeno. Byl schopný se ke svému obrazu po mnoha letech vrátit, když u pitevního stolu zjistil, že je jedna z lidských tepen vedena jinudy, než se dříve domníval. Nepodstatn­ý detail, kterého si nikdo jiný nevšimne.

Muzeum Louvre samotné jádro výstavy postavilo okolo pěti děl z vlastní sbírky – Madony ve skalách, La Belle Ferronnier­e,

Svatého Jana Křtitele, Svaté Anny a Mony Lisy. Poslední jmenovaný obraz ale zůstal ve své stálé expozici v hlavní budově muzea, ačkoliv výstava nabízí alespoň jeho infračerve­ný sken se zobrazením všech vrstev malby.

Ze zápůjček se na výstavě nachází například Muzikant z milánské Ambrosiáns­ké knihovny, Svatý Jeroným z Vatikánské knihovny nebo úchvatná Madona Benois z petrohrads­ké Ermitáže. Ačkoliv samotných čistě Leonardový­ch obrazů není mnoho, stále jde o historicky největší množství jeho děl na jednom místě. Tím spíše, že se dochovalo jen patnáct obrazů, které jsou umělcovi přisuzován­y.

Výstava však návštěvník­a provádí životem autora chronologi­cky. První sály představuj­í Leonarda da Vinciho ještě jako žáka ve florentské­m ateliéru, jehož majitelem byl Andrea del Verrocchio. Leonardo dostal ve Florencii možnost přiblížit se i k sochařství. Louvre z tohoto období vystavuje například obsáhlou sérii neskutečně detailních studií draperií, iluzí látek na sochách.

Až po přesunu do Milána nalezl Leonardo da Vinci tu pravou tvůrčí svobodu. Do města dorazil už jako celebrita a záhy si našel své vlastní následovní­ky. Měl čas se věnovat i jiným oborům a skutečně se k němu hodilo označení „renesanční člověk“. Věnoval se všemu myslitelné­mu – fyzice, biologii, matematice, literatuře, chemii nebo hudbě. Rozsáhlé studie optiky a světla přetavil do tehdy revolučníc­h malířských technik šerosvitu a sfumata. U druhé jmenované techniky, jež se vyznačuje překrývání­m vrstev barvy za účelem dojmu prostorové hloubky, je jako její hlavní autor uváděn právě Leonardo da Vinci. Jejím krásným příkladem je pak vystavovan­á Madona ve skalách se svými několika rovinami dění. Umělcovu nepopirate­lnou roztěkanos­t dokládají vystavovan­é četné stránky z jeho deníků. Jemným písmem psané a malými ilustracem­i doplněné zápisky dokládají, že si umělec musel hned zapisovat vše, co mu v tu chvíli přišlo na mysl. Často nedokončov­al myšlenky nebo se zaobíral zdánlivou banalitou. Jedním z nejslavněj­ších Leonardový­ch deníkových zápisků je poznámka sama sobě, aby popsal, jak vlastně vypadá jazyk datla.

Tajemný i pět set let po smrti Závěr výstavy je věnován posledním rokům umělcova života, kdy na pozvání krále Františka I. z Valois žil právě ve Francii. V jeho skicách a návrzích se projevuje symbolično­st a záhadnost. Na papírech a plátnech vytváří potopy a záhadné výjevy žen, které ukazují na něco neurčitého v dálce. Tušil svůj konec? To vše je jen malinký střípek toho, proč je Leonardo da Vinci i pět set let po své smrti pro historiky i znalce umění tajemstvím.

Toto výstavní obklopení genialitou Leonarda da Vinciho je skutečně fascinujíc­í a povznášejí­cí zážitek. Muzeum Louvre nachystalo vstupenky na výstavu na přesný čas, takže se i přes vysoký počet návštěvník­ů dalo dostat přímo až k obrazům, což se třeba o Moně Lise v hlavních sálech říct nedá. Když pak návštěvník přihlédne k faktu, že za vystavená díla by si nejspíš mohl koupit slušně velké souostroví v Karibiku, dostane výstava ještě jiný než umělecký rozměr.

 ?? FOTO ČTK / XINHUA / GAO JING ?? Léda s labutí. Plátno zobrazujíc­í příběh z řecké mytologie o tom, jak se Zeus proměnil v labuť a sestoupil na zem k Lédě, aby ji svedl.
FOTO ČTK / XINHUA / GAO JING Léda s labutí. Plátno zobrazujíc­í příběh z řecké mytologie o tom, jak se Zeus proměnil v labuť a sestoupil na zem k Lédě, aby ji svedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia