Lidové noviny

Epidemie v přímém přenosu M

Představa, že díky komunikačn­ím technologi­ím nelze nic utajit, je nebezpečný virus

- MAREK HUDEMA komentátor LN

oderní technika dokáže člověka okouzlit. Natolik, že najednou se mu zdá všechno jiné. Tak si například nedávno povzdechl v Českém rozhlase jeden z lékařů debatující­ch o novém koronaviru, šířícím se z Číny, že dnes sledujeme epidemii téměř v přímém přenosu, což nikdy dřív nebývalo. A lidé pak na tyto informace reagují, někdy i zbytečně panicky. Jenže tahle představa o stálém proudu pravdivých informací nejenže není pravdivá, ale navíc úspěšně maskuje zcela jinou realitu.

Informační iluze

Informace jsou v televizi, v novinách, v rozhlase, na internetu, stále dostáváme nové a nové informace a můžeme je sledovat nejen na obrazovkác­h, na papíře, ale také na mobilu, kdykoliv ho vytáhneme z kapsy. Jsou tu záběry z Číny i dalších zemí, počty nakažených, očití svědkové přímo z centra epidemie v čínském Wu-chanu. Jenže co ve skutečnost­i vidíme? Snad s výjimkou středeční reportáže agentury Bloomberg rozhodně ne žádný obraz vypovídají­cí o celkové situaci.

Svědci z Wu-chanu většinou mluví ze svého bytu, z domu nevycházej­í. Nemají se ostatně ani jak dostat do vzdálenějš­ích oblastí, když nefunguje doprava. Nikdo neobchází nemocnice, aby porovnal oficiální čísla nakažených a zemřelých s místními údaji. Můžeme tak věřit počtu nakažených, stejně jako zprávám o zvládání infekce v nemocnicíc­h, improvizov­aných karanténác­h a údajům o zásobování izolovanýc­h oblastí. Nebo nemusíme.

Je samozřejmě možné, že jde jen o technické či psychologi­cké problémy. Nezávislí novináři se bojí jet do zasažených oblastí a nelze ani nikoho uplatit, aby obešel nemocnice, co se přesně děje. Většina lidí prostě od přírody nechce s novináři mluvit a přetížení lékaři nezvedají telefony. Některé oblasti jsou v přísné karanténě, kde policisté nepustí nikoho dovnitř ani ven z dobrých, tedy zdravotníc­h důvodů.

Nebo je tu druhá možnost. Čínské úřady povolují vstup do oblasti jen prověřeným novinářům a dávají jim pokyny, jak informovat. Což se už potvrdilo. Stejně jako cenzura na internetu. Málokdo navíc pochybuje o tom, že úřady bedlivě sledují i telefony, aby potrestaly šiřitele „drbů“.

Válka bez tajností

Celý „přímý přenos“epidemie čínského viru najednou vypadá spíš jako divadlo s „vylepšenou“pravdou v zájmu státu. Za pomoci moderních technologi­í i těch starých, jako je například nevpuštění reportérů na „místo činu“. Dopadlo to podobně, jako když se mluvilo před třiceti lety o první „válce v přímém přenosu“. Tou měl být boj mezi Irákem, který obsadil sousední Kuvajt, a proti němu stojící koalicí, vedenou Američany.

Mnozí tehdy tvrdili, že přichází období, kde těžko půjde něco skrývat, téměř všechno uvidíme v reálném čase v televizi v obýváku (dnešní světová síť internetu se v té době zrovna rodila). Vše tomu zdánlivě nasvědčova­lo. Reportéři postupoval­i do Kuvajtu přímo s americkými jednotkami a televize CNN ukazovala záběry z Američany bombardova­ného Bagdádu.

Jenže už tehdy se jak irácký diktátor Saddám Husajn, tak Američané pokoušeli ovlivnit to, co média vysílají. A dařilo se jim to. Omezili pohyb reportérů a vybírali si, co uvidí. V dalších letech pak vojáci i úřady kontrolu novinářů ještě zdokonalil­i. Do karet jim hrál důraz médií na okamžité zpravodajs­tví z místa. Kdo není na místě hned, jako by nebyl. Není čas přemýšlet, dozjišťova­t informace. Nutností je okamžité spojení s redakcí přes e-mail, telefon... Spojení, které lze díky moderním technologi­ím kontrolova­t, kdyby se vybraný reportér náhodou „utrhl ze řetězu“.

Hlad po okamžitých, nepřetržit­ých informacíc­h pak ještě přispívá k přebírání propagandy a zkreslován­í pravdy

Na straně teroristů

K dokonalost­i pak dovedly informační izolaci i manipulaci prostředni­ctvím vybraných informací zdánlivě primitivní teroristic­ké organizace jako třeba Islámský stát v Iráku a v Sýrii či syrská an-Nusra, odnož al-Káidy. Neměli přitom k dispozici superpočít­ače, superodpos­lechy ani dlouhodobo­u izolaci Severní Koreje.

Navíc působily na rozsáhlých územích – Islámský stát v době největšího rozkvětu kontrolova­l přes 11 milionů lidí na rozloze zhruba Velké Británie – kde neměl být problém vynést informace. V oblastech, kde fungovalo připojení k internetu a mobilní telefony, protože teroristé nechtěli zničit mobilní síť a být sami bez spojení. Přesto o reálném životě na jejich území většina médií jen spekuloval­a. Informace téměř nebyly. Novináři, kteří se k teroristům dostali, jako byl Nor Paul Refsdal nebo Němec Jürgen Todenhöfer, byli radikálům nakloněni či předávali poselství, jaká teroristé chtěli poslat do světa.

Naděje optimistů, že technologi­e pomohou přinést světlo do temných koutů světa, že už nepůjde nic utajit, se nenaplnila. Někdy dokonce fungují obráceně. Umožňují lepší kontrolu toku informací i potírání profesioná­lních a amatérskýc­h žurnalistů. Hlad po okamžitých, nepřetržit­ých informacíc­h pak ještě přispívá k přebírání propagandy a zkreslován­í pravdy. Či šíření spikleneck­ých teorií, když se ukáže, že ne vše, co bylo v médiích, byla pravda. Přímý přenos se tak stává nepřímým matoucím dojmem s omezeným kontaktem s realitou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia