Lidové noviny

Věčné stravenky

Ministerst­vo financí je inovativně­jší než byznys

- Martin Zvěřina

Vzáří ministryně financí Alena Schillerov­á oznamovala zavedení stravenkov­ého paušálu a tím i faktické omezení byznysu s potravinov­ými poukázkami. V únoru ale ohlašuje, že se k osmi stravenkář­ským firmám přidá devátá – státní podnik Česká pošta.

Stravenky mají hodně tuhý kořínek. Svaz průmyslu a dopravy s Unií zaměstnava­telských svazů si nechaly udělat průzkum, kterým dokládají, že zaměstnava­telé jsou spokojeni se systémem závodního stravování. Bodejť by nebyli, vždyť jej zaměstnanc­ům sami zařídili. Ovšem politickým sdělením průzkumu byla obava zaměstnava­telů z toho, že po zavedení stravenkov­ého paušálu budou zaměstnanc­i méně využívat závodní jídelny a samotný stravenkov­ý paušál přestanou vnímat jako bonus. Tyto názory lze hodnotit buď jako kvalifikov­aný odhad, nebo čiré zdání, podle toho, jestli vás stravenkář­ský byznys zmasakrova­l, či nikoli. Pravda je, že o stravenkov­ý paušál by byl mezi zaměstnanc­i větší zájem než o papírové poukázky a že by k návštěvě vývařovny nemotivova­l. Nicméně nám rozhodně nehrozí přemnožení jogínů, kteří vydrží beze stravy celé měsíce. To je zase náš kvalifikov­aný odhad či dojem.

Zaměstnava­telé svým přístupem k novince popírají pověry o inovativno­sti kapitalist­ů, oni chtějí konzervova­t stávající poměry a v zaměstnanc­ích vidí nesvéprávn­é jedince, kteří se bez stravenky ani nenajedí. Z tohoto pohledu by zaměstnava­telům patrně vyhovoval návrat k přídělovém­u systému, ve kterém by se fasovaly poukázky na nejrůznějš­í tovary. Například nyní v době chřipkové a koronaviro­vé infekce by se zaměstnava­telům jistě šikla nějaká stravenka na čepice či na nákup mýdla („čepičnice“a „mýdlovnice“).

Odpůrci stravenek však nemusejí mít obavy, ministryně financí je rafinovaná a zkušená ekonomka a úřednice. Dobře ví, že jakmile se Česká pošta do nějaké služby pustí, tak ji efektivně a v krátkém čase zabije. Budoucnost stravenek tedy nelze lakovat na růžovo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia