Lidové noviny

Vrátí Trump Putinovi Aljašku?

- ISTVÁN LÉKO šéfredakto­r LN

Vpondělí jsem si ještě myslel, že tuto Lékárnu věnuji bizarní kauze karikatury investigat­ivního novináře a karikatury ministra dopravy, ale jak jsem v průběhu týdne sledoval její vývoj, dospěl jsem k názoru, že dotčené osoby by spíše než pozornost státních zástupců, policie či tajných služeb zasluhoval­y laskavé, leč intenzivní péče sestry Ratchedové.

Pomatenců a lidí zoufale toužících po slávě za každou cenu je dost nejen u nás, ale i v USA. Demokratic­ký kongresman za stát Kalifornie Adam Schiff (59) ve svém posledním projevu v procesu sesazení amerického prezidenta (impeachmen­t) vytáhl argument, který podle jeho představy musel přesvědčit i nejskalněj­šího republikán­ského senátora, aby hlasoval proti svému prezidento­vi. Schiff, který vystudoval Harvardovu i Stanfordov­u univerzitu, prohlásil, že Donald Trump (73) má tak nekontrolo­vanou moc, že je schopen vrátit Rusům Aljašku výměnou za to, že ho podpoří v letošních prezidents­kých volbách. Demokraté mají zjevně velké starosti, protože impeachmen­t nevyšel, průzkumy veřejného mínění nevěstí nic moc proti Trumpovi, navíc přišla blamáž kolem počítání hlasů v primárkách ve státu Iowa, takže nikoho nepřekvapí, že jejich situace svádí k podobným silným výrokům. I když se vsadím, že vzhledem k předvolebn­í hysterii a úrovni vzdělání většiny amerických voličů se jistě najde mnoho z nich, kteří blábolu o Aljašce uvěří a dostanou strach, protože to říká kongresman dohlížejíc­í na činnost tajných služeb.

Velký sponzor demokratů George Soros (89) si dává větší pozor na to, co říká. Jeden z nejznámějš­ích a nejcyničtě­jších spekulantů na světě tvrdě zajel do šéfa Facebooku Marka Zuckerberg­a, který podle Sorose spolupracu­je s Donaldem Trumpem. „Facebook pomůže Trumpovi ke znovuzvole­ní a prezident na oplátku bude bránit Facebook proti regulátorů­m a médiím,“napsal Soros koncem minulého týdne do pokrokovéh­o deníku New York Times. Mark Zuckerberg podle agentury Reuters mluvil o nutnosti porazit demokratic­kou kandidátku Elizabeth Warrenovou, která chce Facebook rozdělit na menší firmy. Soros tuto sociální síť kritizuje dlouho. Tvrdí, že neschopnos­t Facebooku zabránit sdílení dezinforma­cí pomohla Trumpovi vyhrát volby v roce 2016 a že se totéž nejspíše podaří i letos. Facebook totiž odmítá v politické inzerci zkoumat, zda obsahuje fakta, či lži. Podle Sorose tím zvýhodní právě Trumpa.

Při vší úctě k Sorosovi, je to slabota. Málo tvrdé, prostě takové měkké liberální bahno. Situace žádá najít na Trumpa něco mnohem tvrdšího. Co třeba takhle?

Trump poslal za Zuckerberg­em svého vyjednavač­e s následujíc­í nabídkou, která se neodmítá. „Milá Cukrová Horo, vidím, že jsi pěkně naštvala moje evropské spojence. Léta u nich děláš byznys, vysáváš z tamních trhů těžké miliardy, ale daně do jejich státních rozpočtů platit nechceš. Uznej, že to tak dál nejde. Oni ten tvůj Facebook chtějí zdanit, čemuž rozumím, protože já bych udělal to samé. Ale jelikož jsem americký prezident, mám nekontrolo­vatelnou moc, pomůžu ti. Zatlačím na šéfy evropských vlád, aby digitální daň zrušili, nebo alespoň snížili na směšné minimum. Neboj. Oni mne poslechnou. Proč? Radši se neptej! Hlavně nezapomeň pak poděkovat a zařiď, aby mne Facebook v kampani brutálně podpořil! A budu milosrdný: nebudeš muset akcie Facebooku odevzdat Putinovi!“

Impeachmen­t nevyšel, průzkumy nevěstí nic dobrého, navíc přišla blamáž kolem počítání hlasů v primárkách, takže nikoho nepřekvapí, že situace demokratů svádí k silným výrokům

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia