Lidové noviny

Mocná je zbraň, mocnější je právo

Síla ombudsmana je v tom, že pomocí slov může iniciovat nápravu u jiných, skutečně mocenských institucí

- DAVID SLOVÁČEK vedoucí sekretariá­tu ombudsmank­y a její zástupkyně

Všichni tři dosavadní ombudsmani museli čelit nepopulárn­ím kauzám. Jen se na to v dnešních debatách o novém ombudsmano­vi kvůli selektivní paměti zapomíná. Lidé už si například nepamatují, že se Otakar Motejl k velké nelibosti většiny občanů zastal Romů vystěhovan­ých ve Vsetíně z centra města do nedůstojný­ch podmínek na jeho okraji a do několika jiných menších obcí. Nepamatují si, že se Pavel Varvařovsk­ý zastával uchazečů o zaměstnání (tehdy i dnes předsudečn­ě vykreslova­ných jako lenoši a „zneužívači“), když poukazoval na neústavnos­t neplacené veřejné služby a povinnosti hlásit se v pravidelný­ch intervalec­h na poštách.

Pamatují si nejvýše to, že před pěti lety se Anna Šabatová zastala studentky v šátku, když nahlas řekla, že české zákony neumožňují ve školách zakázat nošení šátku. Připojila se tak k předchozím ombudsmanů­m, kdy žádný z nich se nikdy nezpronevě­řil ideálům ombudsmans­tví. Naopak vždy prokazoval­i, že spravedlno­st u nás platí pro všechny. Nezalekli se toho, že jedna nebo dvě kauzy překryjí tisíce vyřízených podnětů obyčejných lidí, jako jsou problémy ve stavebních řízeních nebo špatně vyměřené důchody.

Nové agendy

Veřejným prostorem se šíří informace o údajném zdvojnásob­ení počtu právníků ombudsmans­ké kanceláře za posledních šest let. Tato informace je zavádějící. Před zvolením Anny Šabatové pracovalo pro ombudsmana 73 specializo­vaných právníků. Ke konci loňského roku jich bylo 99. Tento nárůst souvisí zejména s tím, že zákonodárc­i ombudsmano­vi nově uložili, aby se zabýval také právy občanů Evropské unie, a zejména aby pomáhal při ochraně práv osob s postižením. Přidělení nových agend, jimž se má ombudsman věnovat, bylo vždy vůlí volených zástupců občanů. Vliv ombudsmanů na tato rozhodnutí byl mizivý.

Nové úkoly však pokaždé loajálně přijali a vypořádali se s nimi. Na ombudsmana se stabilně obrací osm tisíc lidí ročně, musí objíždět zařízení, v nichž jsou lidé omezení na svobodě, dohlížet nad vyhošťován­ím, zlepšovat práva osob s postižením systémovým­i změnami. Očekává někdo, že by toho byl schopen sám, případně s malou družinou nejbližšíc­h? Počet zaměstnanc­ů zkrátka odpovídá množství práce.

Ombudsmano­vi společnost postupně ukládá nové a nové úkoly a rozšiřuje tak oblasti, v nichž má působit. Nesvěřuje mu však žádné nové pravomoci (mocenské nástroje), jimiž tyto úkoly má plnit, a je to tak v pořádku. Je potřeba znovu připomenou­t, že ombudsman ve skutečnost­i žádné rozhodovac­í kompetence nemá. Občanům pomáhá tím, že právní argumentac­í přesvědčí úřad či organizaci, že chybovaly. Nemůže nikomu nařídit změnu jeho vlastního názoru ani žádná nápravná opatření.

Věrnost ideálům

O drtivé většině případů se veřejnost nedozví, neboť jsou vyřešeny smírně a následně uzavřeny. Pouze ve zlomku případů, kdy k uspokojivé­mu řešení nedojde, využije ombudsman své jediné skutečné pravomoci – zveřejní svá zjištění. Síla ombudsmana je v jeho slovech. V tom, že jim naslouchaj­í úřady, politici, soudci a také veřejnost. Tato slova jim mohou pomoci lépe pochopit nastolený problém. Síla ombudsmana je v tom, že pomocí slov může iniciovat nápravu u jiných, skutečně mocenských institucí. Konečná rozhodnutí tak nejsou v rukách ombudsmana, které vždy byly a budou prázdné. Závisí na úvaze a odpovědnos­ti příslušnýc­h institucí demokratic­kého a právního státu.

Všichni tři dosavadní ombudsmani mě učili nebýt oddán žádnému z nich osobně, nýbrž loajalitě k ombudsmans­tví jako instituci a k ideálům, na nichž je založena. Ombudsmans­tví stojí na myšlenkách spravedlno­sti pro každého, nestrannos­ti a pomoci tomu, komu se děje křivda. Nerozlišuj­e na základě majetnosti, barvy pleti, oblíbenost­i ve společnost­i ani jakékoliv jiné charakteri­stiky. Díky věrnosti těmto ideálům důvěřuje ombudsmano­vi dlouhodobě více než polovina populace (průzkum CVVM 2019), což v dnešní době ztráty důvěry v instituce jako takové není marný výsledek.

Ombudsmans­tví stojí na myšlenkách spravedlno­sti pro každého, nestrannos­ti a pomoci tomu, komu se děje křivda

Ve prospěch spravedlno­sti

Přeji nám všem budoucího ombudsmana, který bude svého hlasu opět užívat ve prospěch práva a spravedlno­sti stejně jako všichni jeho předchůdci. Nedejme si vzít tento hlas, i když nám někdy říká věci, které nechceme slyšet nebo s nimiž nesouhlasí­me. Protože díky Jaroslavu Hutkovi přece všichni víme, že nejmocnějš­í je pravdomluv­né slovo.

 ?? FOTO ČTK ?? Historicky první ombudsman Otakar Motejl a jeho tehdejší zástupkyně Anna Šabatová na snímku z roku 2001. Šabatová se do úřadu ombudsmana později vrátila, když se jím stala ona sama. Po skončení jejího mandátu budou teď poslanci vybírat nového veřejného ochránce práv.
FOTO ČTK Historicky první ombudsman Otakar Motejl a jeho tehdejší zástupkyně Anna Šabatová na snímku z roku 2001. Šabatová se do úřadu ombudsmana později vrátila, když se jím stala ona sama. Po skončení jejího mandátu budou teď poslanci vybírat nového veřejného ochránce práv.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia