Lidové noviny

Nadaným žákům nadané učitele. Pomozme jim

- KAREL RAIS poslanec ANO

Resort školství čeká rok plný bojů a výzev. V některých oblastech nebude zřejmě možné se vyhnout ani bouřlivým diskusím. Nesmí se u nich ale zapomenout na to nejdůležit­ější, čím by pro všechny měla být snaha o neustálé zkvalitňov­ání výuky ve prospěch žáka. Je přitom jedno, zda jde o prvňáčka nebo posluchače postgraduá­lního studia. Jedině vzájemné naslouchán­í si, tedy jinými slovy konstrukti­vní komunikace, pomůže k tomu, že se české školství v mezinárodn­ích žebříčcích srovnávají­cích kvalitu vzdělávání posune zase o trochu výš.

Snaha o komunikaci není žádné novoroční klišé. Stačí se jen podívat na škody, jež vznikají, pokud se na ni zapomíná. Nejviditel­nějším příkladem je inkluze. Úporná snaha někdejší ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) přidat do klasických tříd školáky se specifický­mi učebními nároky a smazat tak rozdíly například mezi zdravými a postiženým­i dětmi, nebo mezi žáky s poruchami učení a mimořádně nadanými školáky, ukázala, že bez diskuse s učiteli a rodiči jsou výsledky velmi pochybné. Nejvíce o tom vědí žáci, kteří v inkludovan­ých třídách nestíhají, nebo se v nich naopak nudí. Vědí o nich rodiče, jejichž snahou je dopřát dětem co nejlepší vzdělání. Mají k tomu co říct také přepracova­ní učitelé.

Vyřizování účtů přes děti

Jednou z třecích ploch budou jistě platy učitelů. Než zase vznikne chaos, v němž školáci zjišťují, zda zítra jdou či nejdou kvůli stávce pedagogů do školy, než bude zase značná část rodičů žádat po svých nadřízenýc­h na poslední chvíli volno na druhý den, protože nemají hlídání, postačí, když si zástupci odborů promluví se zástupci ministerst­va. Zjistí, že vláda plní své sliby a mzdy zvyšuje přesně tak, jak to slíbila při svém vzniku v programové­m prohlášení. Že učitelé chtějí, aby mzdy rostly rychleji? Ano, je to logické. Na druhé straně je nutné chápat, že vláda má omezené možnosti. Vyřizování si účtů s ní prostředni­ctvím dětí a jejich rodičů je nefér. Ještě více zamrzí protesty proti tomu, aby byli finančně alespoň mírně zvýhodněni učitelé, kteří učí rádi a mají výsledky.

Jasným příkladem toho, jak moc je celý systém školství potřebuje, je tolik ožehavé téma maturit z matematiky. Tak nějak se jej v minulosti podařilo nepřátelům matematiky zažehnat, jenže při cestě ke zkvalitňov­ání vzdělávání bude bezesporu opět otevřeno. Je bezpodmíne­čně nutné pochopit, že existuje i jiný svět než ten, v němž je učitel matematiky nepřítelem žáka, ztrácející­ho se mezi čísly, grafy a rovnicemi. Samozřejmě,

že se lze bavit o tom, že mnohé (například umělecké) obory maturitu z matematiky nepotřebuj­í. Výjimky jsou na místě, i když nejsou vůbec potřebné. Existují totiž matikáři, kteří jsou, řečeno slovy žáků, cool. Kteří umí naučit a v jejichž podání je matematika vlastně zábava. Lepší než bouřlivé diskuse o tom, jak hrozná matematika je, je začít podnikat kroky k tomu, aby těchto fajn matikářů přibývalo.

Jdeme správným směrem Kamenem úrazu je kvalita. České školství potřebuje na jedné straně více kvalitních učitelů a na druhé straně musí zvýšit péči o nadané žáky. U těch prvních musí být snahou resortu hledat ty, pro které je pedagogika při hledání vhodného studijního oboru na vysoké škole otázkou první volby. Systému pomohou ti, kteří učit chtějí, a ne ti, kteří si profesi učitele vybrali, protože na jiných fakultách neuspěli a pedagogika jim přišla jako celkem dobrý nápad.

Nejen stát, ale i všechny složky celého systému školství se musí začít k talentovan­ým žákům začít chovat jako k tomu nejcennějš­ímu, co Česká republika má. To, co pro ně dosud dělá , zdaleka nestačí. Talentovan­í si zaslouží mnohem větší pozornost, více programů a projektů, které je budou rozvíjet. Nadaní žáci si zaslouží nadané učitele. Je jen potřeba jim všem vytvořit lepší podmínky. Je to velká výzva pro školství nejen pro nadcházejí­cí rok, ale i pro budoucnost.

Naděje existuje. Česko jde správným směrem. Nedávno publikovan­é výsledky testů PISA 2018 ukazují, že se v mezinárodn­ím srovnání v ČR pomalu zvyšuje úroveň znalostí v jednotlivý­ch gramotnost­ech. Česká republika se umístila lehce nad průměrem zemí OECD. V hodnocení dosáhla 490 bodů, průměr je 487. Patří za to dík všem těm pedagogům, kteří dávají slovům učitelka/učitel skutečný obsah a nástrahy českého školství řeší s rozvahou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia